Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Κέρδη για την ΕΑΒ για πρώτη φορά στην ιστορία της


Θετικό αποτέλεσμα μετά φόρων για πρώτη φορά στην ιστορία της, παρουσιάζει στα δημοσιευμένα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση του έτους 2014, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν καθαρά κέρδη μετά φόρων 1,59 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 17,1 εκ. ευρώ για το 2013.

To αποτέλεσμα αυτό προκύπτει, τόσο από την αύξηση του κύκλου εργασιών, όσο και από τη σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους και των χρηματοοικονομικών εξόδων της εταιρείας - τομείς στους οποίους επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες της εταιρείας, η οποία εφάρμοσε αυστηρά τη στρατηγική ανάκαμψης και ανάπτυξης του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2018.

"Το θετικό αποτέλεσμα μετά.........από φόρους, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 ετών από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας. Είναι προϊόν σκληρής και επίμονης προσπάθειας όλων των εργαζομένων στην ΕΑΒ με την καθοδήγηση της διοίκησης, και δικαιώνει την αποφασιστικότητα όλων για το όραμα της περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Δημήτριος Παπακώστας.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΑΒ, η εταιρεία παρουσιάζει βελτίωση βασικών οικονομικών μεγεθών ως εξής:

Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2014 διαμορφώθηκε στα 98 εκ. ευρώ έναντι 88,2 εκ. ευρώ του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 11,1%, ενώ το κόστος πωληθέντων στο 2014 ανήλθε στα 71,4 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,5% σε σχέση με τα 73,3 εκ. ευρώ του αντίστοιχου του 2013.

Ως συνέπεια των ανωτέρω, το μικτό κέρδος της εταιρείας διαμορφώθηκε από 15 εκ. ευρώ του 2013 στα 26,6 εκ. ευρώ μέσα στο 2014, παρουσιάζοντας μια σημαντικότατη αύξηση της τάξης του 77,3%.

Αισθητά βελτιωμένος είναι και ο δείκτης Μικτού Κέρδους, αφού στο 2014 είναι 27,1% συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο 17% του 2013.

Τέλος, για το 2014, το λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων (EBITDA) ανήλθε στα 20,5 εκ. ευρώ (υψηλότερο κατά 185% από το αντίστοιχο αποτέλεσμα 7,2 εκ. ευρώ του 2013), ενώ ομοίως, ο λόγος του EBITDA προς τον κύκλο εργασιών το 2014 ήταν 20,9%, συγκρινόμενος με το αντίστοιχο ποσοστό 8,2% του 2013.

Η ΕΑΒ εκτιμά ότι μέχρι το 2018, θα έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 40%, με συνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα στο 2014 η ΕΑΒ λειτούργησε με πλήρη αυτάρκεια δίχως να επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο, αύξησε τα συνολικά έσοδά της σε ποσοστό 12,3%, από 94,5 εκ. ευρώ σε 106,1 εκ. ευρώ, πέτυχε περαιτέρω μείωση των ανελαστικών της δαπανών κατά περίπου 3%, μείωσε το χρέος της προς το Ελληνικό Δημόσιο με παρακράτηση του 20% σε κάθε πληρωμή προς την ΕΑΒ Α.Ε., αναβίωσε το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ με στόχο την περάτωση του (από δεκαετίας και πλέον ανενεργού) έργου μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2015 και την είσπραξη ποσού 23,0 εκ. ευρώ μέσα στο 2015. Επίσης, η ΕΑΒ επανενεργοποίησε μετά από 3 έτη αδράνειας το έργο συντήρησης αεροκινητήρων Τ56 του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την περάτωσή του μέσα στο 2015 και την είσπραξη εσόδων 13,0 εκ. ευρώ, διευθέτησε σημαντικές οφειλές του παρελθόντος προς προμηθευτές - και προχώρησε μετά από πολυετή αδράνεια, σε ολική απογραφή των αποθεμάτων της, τα αποτελέσματα της οποίας ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης (2013) και αποτυπώνονται πλέον σε κάθε χρήση μετά από ετήσιες απογραφές.

Σχετικά με τη συνεργασία της με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η ΕΑΒ το 2014 ανέλαβε νέο έργο υψηλής εξειδίκευσης στη συντήρηση των C-130 (Rainbow Fitting), καθώς και την ανάπτυξη δυνατότητας συντήρησης των ελικοπτέρων Super Puma.

Σε εμπορικό επίπεδο, εντός του 2014 η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις συνολικού ύψους 51,7 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 εκ. ευρώ με πελάτες εξωτερικού και τα υπόλοιπα 42,2 εκ. ευρώ με το ελληνικό Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψε νέα συμφωνία με την Προεδρική Φρουρά των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βάσει της οποίας η ΕΑΒ παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε 112 μέλη της Προεδρικής Φρουράς για διάστημα 3 ετών σε αντικείμενα γενικής μηχανολογίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών και εισήλθε στις αγορές της Ινδίας και της Πολωνίας μέσα από δύο σημαντικές συμφωνίες: Η μία αφορούσε την υπογραφή σύμβασης με την ινδική εταιρεία Τata Advanced Systems Ltd (TASL) για την κατασκευή μέρους των Συστημάτων Εναέριου Ανεφοδιασμού Μαχητικών Αεροσκαφών (Air-to-Air Refueling Systems) και η άλλη, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνογνωσίας στην πολωνική εταιρεία WZL-2, για τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130.

Πρόσφατα η ΕΑΒ υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική Εταιρεία Lockheed Martin για 5ετή επέκταση της σύμβασης κατασκευής απαρτίων του αεροσκάφους C-130J για την παγκόσμια αγορά, αξίας 72 εκ. δολαρίων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανανέωσης της σύμβασης για την ολική υποστήριξη των πτητικών μέσων του Λιμενικού Σώματος για τα έτη 2015-2018 και αναμένει την υπογραφή της σύμβασης για την ανάληψη του έργου συντήρησης και αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3 του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι συμβάσεις αυτές, συνολικού ύψους άνω των 180 εκ. ευρώ, θα προστεθούν στο ανεκτέλεστο έργο 520 εκ. ευρώ που ήδη εκτελεί η ΕΑΒ.

Μέσα στο 2014 υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες του αεροναυπηγικού κλάδου, οι οποίες δημιουργούν γόνιμο έδαφος για επιχειρηματικά βήματα, σε τομείς σαν αυτούς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), της πολιτικής αεροπορίας, των ηλεκτρονικών συστημάτων, της ασφάλειας (homeland security), της εκπαίδευσης κλπ.

Η εταιρεία ακόμη αξιοποίησε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και ικανότητες της 1-Source Aeroservices, κοινοπρακτικής εταιρείας μεταξύ ΕΑΒ και της αμερικανικής Pratt & Whitney, για την επισκευή και συντήρηση των συστημάτων ελέγχου και παρελκόμενων των κινητήρων Τ56.

Τέλος, η ΕΑΒ διεύρυνε το πεδίο των διαπιστεύσεων της θυγατρικής της εταιρείας EMC - και πέτυχε μέσα από στοχευμένες ενέργειες, αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 70% σε σχέση με το 2013.

"Με σημαντικό ανεκτέλεστο έργο και με τις προοπτικές που δημιουργούν τα παραπάνω δεδομένα, η ΕΑΒ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη αμυντική και αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας", καταλήγει η ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨