Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Μια δύναμη 62 ετών... αφοπλίζεται - Κλείνει ο «κύκλος» της 126 ΣΜ


Με αποκλειστικό ρεπορτάζ το Creteplus.gr έθεσε επί τάπητος το κλείσιμο της ιστορικής Σμηναρχίας Μάχης του Ηρακλείου το οποίο αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και το μείζον θέμα των μεταθέσεων μεγάλου ποσοστού του στρατιωτικού προσωπικού.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προχωράει στην εκτέλεση της απόφασης που είχε εκδοθεί το Δεκέμβρη του 2014 για την αναστολή λειτουργίας της, και την... αποψίλωση του προσωπικού, που σημαίνει την αποδυνάμωση της Μονάδας σε τέτοιο βαθμό που δε θα μπορεί να εκτελέσει ουσιαστικά κανένα από τα καθήκοντα της, αλλά και να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο που είχε ως σήμερα.
Από την 1η Αυγούστου 2015, το αεροδρόμιο θα είναι μη επιχειρησιακό και δε θα είναι ικανό να εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο υπαρχει. Θα καταργηθεί και δε θα υφίσταται ως 126 Σμηναρχία Μάχης, αλλά θα μετονομαστεί σε 11η ΜΚΒ (Κατευθυνόμενη Μοίρα Βλημάτων), τη στιγμή που η 126 ΣΜ έχει όλες τις προδιαγραφές για να είναι πρώτη σε επιχειρησιακό επίπεδο, με τη διάρθρωση και το προσωπικό που έχει σήμερα.

Οι μεταθέσεις που έφτασαν και δόθηκαν χθες στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και οργή. Μεταθέσεις οι οποίες αφορουν τουλάχιστον το μισό προσωπικό, όπως ειπώθηκε παραπάνω. Έτσι άμεσα από τους περίπου 250 εργαζόμενους εκεί, μετά την ολοκλήρωση των μεταθέσεων θα παραμείνουν οι μισοί.

Σημειώνεται ότι με την υποβάθμιση της Μονάδας θα προκύψουν και πολλά επιχειρησιακά προβλήματα, τα οποία είναι άγνωστο αν μπορούν να επιλυθούν και με ποιο τρόπο.

Μονάδα με ιστορία... 62 ετών!

Το Αεροδρόμιο Ηρακλείου όπως αναφέρει το defenceline.gr, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1946 ως Αεροπορική Βάση με μεταφορά αντίστοιχων δραστηριοτήτων από το Αεροδρόμιο Μάλεμε. Από το 1949 ίσχυσε νέα οργάνωση για τη Α.Β.Η και μετονομάστηκε σε Αεροπορικό Απόσπασμα, υπαγόμενο από τον Απρίλιο του 1950, στην Αεροπορική Βάση Φαλήρου. Με το Διάταγμα της 24ης Φεβρουάριου 1951 αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη Α.Β.Η υπό το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Στις 20 Αυγούστου του 1953 η Α.Β.Η. ονομάζεται 126 Σμηναρχία Αεροπορικής Βάσης (ΣΑΒ) υπό τον έλεγχο του τότε Αρχηγείου Αεροπορικού Υλικού. Την ίδια περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο εκπαίδευσης στρατευσίμων Διοικητικών ειδικοτήτων. Στο τέλος του 1967 υπήχθη στο ΑΤΑ ως ανεξάρτητη ΣΑΒ και τον Ιούλιο του 1974 μετονομάστηκε σε 126 Σμηναρχία Μάχης έχοντας υπό τη Διοίκησή της το Αεροπορικό Απόσπασμα Τυμπακίου και από το 1987 το Αεροπορικό Απόσπασμα Καρπάθου.

Τον Ιούλιο του 1989 στη Μονάδα εντάχθηκε η 334 ΜΠΚ, με αφη F-1CG η οποία επιχειρούσε μέχρι τη στιγμή που διακόπηκε η λειτουργία της, τον Ιούλιο του 2000.

11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων

Αποστολή της 11ης ΜΚΒ (Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων) είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού ικανότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που της έχουν διατεθεί, για την διεξαγωγή Αμυντικών Επιχειρήσεων με την εκτέλεση Αποστολών Ενεργού Αεράμυνας, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια και τις διαταγές των προϊσταμένων κλιμακίων.

H 11η ΜΚΒ S-300 ιδρύθηκε το 1999 με απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου, ενώ η πρώτη Έδρα της Μοίρας ήταν η Αεροπορική Βάση Τυμπακίου στη Μεσαρά Ηρακλείου, όπου και λειτούργησε για λίγα χρόνια η 138 Σμηναρχία Μάχης. Την επόμενη χρονιά έγινε και η απονομή της Πολεμικής Σημαίας με το από 10 Μαΐου 2000 Προεδρικό Διάταγμα ενώ το 2005 πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Μοίρας στην 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου και ένταξη της σε αυτήν.

Ένα χρόνο αργότερα υπήρξε συγχώνευση των Μοιρών Κ/Β S-300 PMU-1 (11η MKB – 12η ΜΚΒ), του Κέντρου Διοίκησης Ελέγχου (ΚΔΕ) και των οργανικών τμημάτων TOR-M1, σε μία Μοίρα, την 11η ΜΚΒ, η οποία θα υπάγεται διοικητικά στην 126 ΣΜ μέχρι και την ημέρα αναστολής λειτουργίας της Μονάδας και επιχειρησιακά στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

H ημερομηνία - σταθμός της 11ης ΜΚΒ, ήταν αναμφίβολα η 13η Δεκεμβρίου 2013, οπότε και πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης η πρώτη βολή των S-300 στην Ελλάδα!

ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/news/mia-dunami-62-eton-afoplizetai---kleinei-o-kuklos-tis-126-sm-130498.html#sthash.V2hMPvtx.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨