Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ψήφισμα Φορέων Εργαζομένων και Συνταξιούχων για το άρθρο 12 του ν.4387/2016, που αφορά στις «Συντάξεις Χηρείας»


Σήμερα την 24η Απριλίου 2017 στα γραφεία της Ενώσεως Αξιωματικών Αποστράτων Ναυτικού (ΕΑΑΝ), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Φορέων Εργαζομένων και Συνταξιούχων, με θέμα «Το αντισυνταγματικό πλαίσιο που διέπει τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4387/2016, αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας στη χώρα μας».

Σύμφωνα με...............
όσα αναπτύχθηκαν και παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων που παραβρέθηκαν, το επίμαχο άρθρο, χρήζει άμεσης τροποποίησης καθόσον παραβαίνει την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών, την αρχή της ισονομίας, και δημιουργούνται εύλογες απορίες, όπως παρακάτω:

Αν ζούσε ο/η σύζυγος δεν θα έπαιρνε την αναλογούσα σύνταξη; Η σύνταξη δεν είναι ανταποδοτική και συνταγματικά κατοχυρωμένη; Τι θα γίνουν οι εισφορές των 25, 30 και 35 χρόνων ασφάλισης;

Πόσο λογικό είναι να δικαιούται σύνταξη κάποιος/α που είναι 55 ετών και 1 ημέρα και να μην δικαιούται κάποιος/α άλλος/η που είναι 55 ετών παρά 1 ημέρα; Πόσο λογικό είναι μία χήρα άνω των 55 ετών με τα ελάχιστα απαιτούμενα χρόνια γάμου να δικαιούται σύνταξης και μία άλλη μικρότερη των 55 ετών που ήταν παντρεμένη, πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να μην δικαιούται;

Πόσο εύκολο είναι να βρουν εργασία μεσήλικες όταν δεν βρίσκουν νεαρά άτομα με περγαμηνές; Ακόμα και αν βρεθεί εργασία, θ’ αποκτήσει ποτέ ο/η σύζυγος δικαίωμα σύνταξης ή θα «κλαπούν» για δεύτερη φορά οι ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικές εισφορές;

Θα σωθεί άραγε η οικονομία μ’ ένα μέτρο, που θα έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος κι αυτό από το 2020 και μετά; Κανείς δεν σκέφτηκε ότι το μέτρο αυτό κτυπά το θεσμό της οικογένειας και ότι θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα όταν θα σταματήσει να δίδεται η «κουτσουρεμένη» σύνταξη (μειωμένη πλέον στο 50% από το 70%), που έτσι κι αλλιώς μετά βίας θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες σίτισης, θέρμανσης και ηλεκτρισμού; Πως μπορεί να επιζήσει κάποιος με μηδενικό εισόδημα; Κανείς δεν σκέφτηκε ότι αν έχουν στεγαστικό δάνειο με μηδενικό εισόδημα θα χάσουν ακόμη και το σπίτι τους;

Συναφώς και με τα ανωτέρω επισημαίνονται και τα ακόλουθα:

Δεν ήταν μνημονιακή δέσμευση. Συμπεριελήφθη στο επιπρόσθετο μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016. Η επίμαχη παράγραφος έχει ως εξής στα Αγγλικά και στη γλώσσα μας: «Supplemental Memorandum of Understanding 2.5.1(vi) Harmonise benefits rules. b) make the provision of survivor pensions more responsive to work incentives by including an eligibility requirement of 55 years of age for the surviving spouse to be entitled to a permanent survivor pension, except if the surviving spouse has a dependent child or proof of permanent incapacity for work of at least 67%, and limit temporary survivor pension of the spouse aged below 55 to 3 years with 2 years period of contribution subsidy, in case of unemployment, over a period of 5 years starting from the granting of the temporary survivor pension; [Μετάφραση: Επιπρόσθετο μνημόνιο κατανόησης. 2.5 Εναρμόνιση των ευνοϊκών κανόνων. Η παροχή των συντάξεων χηρείας, να δίνει κίνητρα εργασίας, περιλαμβάνοντας απαίτηση ορίου ηλικίας των 55 για την επιζούσα σύζυγο, εκτός αν έχει εξαρτώμενο τέκνο ή ανικανότητα για εργασία 67% και όριο για προσωρινή σύνταξη επιζώντος για σύζυγο κάτω των 55, για 3 χρόνια με 2 χρόνια επιδότηση εισφορών, σε περίπτωση ανεργίας, σε μια περίοδο 5 ετών από την έναρξη της προσωρινής σύνταξης χηρείας.]».

Δεν απαιτούνται ισοδύναμα. Τα 177 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στα έσοδα από συντάξεις λόγω θανάτου τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019, που αναφέρεται από ορισμένους, προκύπτει από τη μη χορήγηση πλέον συντάξεων σε άγαμες θυγατέρες και από τη μείωση του ποσοστού χορήγησης σύνταξης (50 και όχι 70%) αυτής που θα εδικαιούτο ο εκλιπών σύζυγος. Άρα τα 177 εκατ. ευρώ, ουδεμία σχέση έχουν με την κατάργηση των συντάξεων χηρείας με ηλικιακά κριτήρια, που θ’ αρχίσει από 13 Μαΐου 2019.

Στις υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως, δεν συναντώνται τέτοιας «εκδικητικής» μορφής μέτρα, εναντίον των οικογενειών των θανόντων ασφαλισμένων, τουναντίον προστατεύονται απόλυτα τα δικαιώματά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ομοφώνως οι παραβρισκόμενοι αποφασίσαμε:

Την κλιμάκωση των ενεργειών μας έως την τελική δικαίωση, που δεν είναι άλλη από την άρση του ηλικιακού κριτηρίου χορήγησης σύνταξης. Ενέργειες που είμαστε πεπεισμένοι πως έχουμε δίπλα μας ΟΛΗ την Ελληνική κοινωνία.

Την επιδίωξη συνάντησης 4μελούς μικτής επιτροπής (γυναίκες – φορείς), που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, με τους αρχηγούς των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τη διαρκή παρουσία μας στα Μ.Μ.Ε. για να επικοινωνήσουμε το θέμα σε όλους τους συμπολίτες μας, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Την άσκηση όλων των προβλεπομένων ενδίκων μέσων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή/και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Την πραγματοποίηση κινητοποίησης την 30η Μαΐου 2017 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ημέρα Τρίτη και ώρα 17:00.

Το παρόν ψήφισμα εξουσιοδοτείται, να προωθήσει στους αρχηγούς κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στα ΜΜΕ, η Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α κ. Λαμπρινή Σαμαρά-Κύρκου και ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. κ. Σπύρος Περβαινάς και υπογράφεται από:


60 και πλέον κυρίες, απ’ όλη την Ελλάδα που πλήττονται από το άρθρο 12 του ν.4387/2016.

Φορείς πλην ΕΔ-ΣΑ: ΚΕΔΕ, ΕΝΣΙΔΥ, ΙΣΑ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ.

Φορείς ΕΔ-ΣΑ: ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΠΟΑΣΑ, ΠΟΣ, ΑΝΕΑΕΔ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΕΥΠΣ, ΕΥΠΣΠΑ, ΠΟΜΕΝΣ, Ένωση Εκλιπόντων Αξκων ΣΞ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΠΣ, ΠΕΑΠΣ.


-----------------
Διαβιβάζεται το ψήφισμα σύσκεψης Εργαζομένων - Συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε την 24η Απριλίου 2017 στην Αθήνα για την κατά την κρίση σας χρήση.
Δυστυχώς ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αλλά και κάποιοι άλλοι φορείς παρά τις οχλήσεις μας με email αλλά και τηλεφωνικώς από τα μέλη του "Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α" δεν ανταποκρίθηκαν.

Με εκτίμηση για το "Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α"
Απόστολος Παπαπαρίσης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Πρόεδρος: Λαμπρινή Σαμαρά-Κύρκου
Αντιπρόεδρος: Καλλιόπη Δεληγιάννη-Σλαβάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨