Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ¨ΝΙΚΗ¨ ΤΟ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΧΡΕΟΣ



Γράφει ο Παναγιώτης Καράμπελας
Σμηναγός ε.α.
Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ)

22/7/1974 – 22/7/2016 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ¨ΝΙΚΗ¨ - ΚΥΠΡΟΣ
¨ΤΟ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΧΡΕΟΣ¨

Έχουν περάσει σαράντα δύο (42) ολόκληρα χρόνια από τότε που οι άφρονες είχαν επιλέξει να εξυπηρετήσουν σχέδια που οδήγησαν στην τραγωδία της Κύπρου και έδωσαν την ευκαιρία στον Αττίλα να εισβάλει στο νησί της Αφροδίτης.

Οι κραυγές των Κυπρίων προς........... στην ελεύθερη ανθρωπότητα για να σταματήσει ο όλεθρος που στο πέρασμά της έσπερνε η Τουρκική θηριωδία δεν έφταναν στα ¨ευήκοα¨ δημοκρατικά αυτιά των ισχυρών, γιατί κάποιων επιλογές ήταν όλα αυτά.

Η μάνα Ελλάδα βίωνε το δικό της δράμα που είχαν προκαλέσει οι νέοι δικτάτορες - οι οποίοι είχαν αναλάβει τη δική τους ¨εργολαβία¨ - και περίμενε να αγγίξει κάποιου Έλληνα αρμόδιου, τουλάχιστον, τις ανθρώπινες ευαισθησίες, προς τους αδελφούς Κυπρίους, των οποίων το αίμα τους έρρεε άφθονο.

Τότε η Πολεμική Αεροπορία ανέλαβε μια απέλπιδα προσπάθεια μεταφοράς κάποιας μορφής ενίσχυσης, αφού κάποιες άλλες προηγούμενες προσπάθειες είχαν περιέργως αποτύχει.

Τότε, εκείνες τις πρωινές ώρες της 22-7-1974 εκτελέσθηκε η πιο παράτολμη επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου με αεροσκάφηNORATLAS. Απτόητα τα πληρώματα βούτηξαν στον φλεγόμενο ουρανό της Λευκωσίας και μετέφεραν δυνάμεις καταδρομών και πυρομαχικά.

Δυστυχώς, ένα αεροσκάφος (ΝΙΚΗ 4) καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και παρέσυρε σε φρικτό θάνατο το τετραμελές πλήρωμα του αεροσκάφους και τους καταδρομείς. Ένας μόνο καταδρομέας διασώθηκε με σοβαρά τραύματα.

Εκείνο το κατόρθωμα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το αποκάλεσαν ¨αποστολή αυτοκτονίας¨, γιατί όντως αυτό ήταν, από το σχεδιασμό του και μόνο. Την διεκπεραίωσαν όμως οι γενναίοι αεροπόροι μας. Αψήφησαν τον κίνδυνο, τη ζωή τους ¨τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι¨ και έγραψαν μοναδικές σελίδες δόξας στην μεταπολεμική ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Και η Πολιτεία; Κρύβεται ή κρύβει κάτι; Γιατί; Είναι ανάλγητη; Γιατί; Έτσι διαμορφώνεται φρόνημα, ηθικό, πνεύμα αυτοθυσίας;

Πόσοι γνωρίζουν αυτό το κατόρθωμα; Ούτε καν οι Ίκαροι, που μετά εκείνη την αποφράδα περίοδο υπηρετούν στην Πολεμική μας Αεροπορία δεν το γνωρίζουν. Και τούτο γιατί δεν αναφέρεται σε κάποια σελίδα της ιστορίας της Π.Α., δεν τους διδάσκεται ως επιχείρηση, ούτε και μνημονεύεται σε αυτούς με ανάλογη αναφορά και επισήμανση. Πολύ περισσότερο ο απλός Έλληνας πολίτης. Ακόμη και αυτός που επισκέπτεται το Πολεμικό Μουσείο της Αεροπορίας στο Τατόι δεν παίρνει κάποιο μήνυμα από τα εκθέματά του, γιατί από αυτά ουσιαστικά ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ο εκπρόσωπος του ιστορικού εκείνου κατορθώματος. Το NORATLAS.

Και τούτο παρά το ότι από παρεμβάσεις εκείνων που υπηρέτησαν τότε στην 354ΜΜ με τα NORATLAS είχαν βοηθήσει τον αλληλέγγυο με την σκέψη τους Διοικητή του Πολεμικού Μουσείου, την περίοδο 2008-2009, να επαναφέρει σε κατάσταση επισκεψιμότητας ένα αεροσκάφοςNORATLAS, που υπήρχε σε απόθεση στο αεροδρόμιο Τατοϊου - με σημαντική προσφορά εργασίας του προσωπικού του, αλλά και κάποιες δαπάνες - δεν έχει καταστεί εφικτό να μεταφερθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, λόγω ανυπέρβλητων εμποδίων, όπως λέγεται. Ωστόσο, έναντι αυτού του προβλήματος, θα ήταν δυνατόν σε μια περίοπτη θέση του εκθεσιακού χώρου να είχε τοποθετηθεί μια μεγάλη πινακίδα με την φωτογραφία του (απόντος) NORATLAS με σύντομο, εδώ, ιστορικό της αποστολής, η οποία να παραπέμπει-προτρέπει τον επισκέπτη να το επισκεφθεί στο χώρο όπου είναι σταθμευμένο, με επίσης μια πινακίδα με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και εκτενέστερο ιστορικό της αποστολής ¨ΝΙΚΗ¨.

Πάντως, μετά από τόσα χρόνια, το ενθαρρυντικό είναι ότι πριν λίγο καιρό (5-11-2015) ο κ. Καμμένος αναγνώρισε το λάθος της Πολιτείας και θέλησε να αποκαταστήσει τα ¨ημαρτημένα¨ της. Με μια πρώτη κίνηση και μια λιτή- σεμνή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, επέδωσε τιμητικές πλακέτες σε όσους συμμετείχαν στην αποστολή ¨ΝΙΚΗ¨. Συγκινητικές στιγμές, αλλά και ελπίδες για την αναλογούσα αναγνώριση αυτού του γεγονότος, αφού μαζί με τον Αρχηγό του ΓΕΑ ανακοίνωσαν ότι εργάζονται ήδη για την απόδοση των τιμών που αξίζουν σε όλους αυτούς τους σύγχρονους ήρωες.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ και πάλι ΕΥΓΕ. 

Όμως, μια άλλη επέτειος πλησιάζει. Μήπως οι σχετικές προεργασίες ολοκληρώθηκαν μετά τόσο καιρό, από εκείνη τη σημαντική εξαγγελία σας, για να γίνει αυτή πράξη; Στο μεταξύ, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι κάποιοι ακόμη από αυτούς τους ¨ήρωες¨ προστέθηκαν ήδη στη λίστα που θα είναι ¨απόντες¨ εκείνη την ημέρα. Ο αδυσώπητος βιολογικός χρόνος, δεν τους επέτρεψε να περιμένουν για να ¨φύγουν¨ μετά την απόδοση και σε αυτούς του οφειλόμενου ¨ΧΡΕΟΥΣ¨!!! Μήπως, όμως, ¨φύγουν¨ και άλλοι με τις όποιες καθυστερήσεις;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨