Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Εκλογικός νόμος αλά Παπανδρέου από Τσίπρα


Του Απόστολου Παπαπαρίση

«Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές.» Άρθουρ Κλαρκ (1917-2008, Βρετανός συγγραφέας)

Και ξαφνικά, αφού μας …έλυσε όλα μας τα προβλήματα, θυμήθηκε Έλληνας πρωθυπουργός τον εκλογικό νόμο και την αριστερή του καταβολή. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα ο Τσίπρας του εκμυστηρεύθηκε ότι αφού «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως αριστερά στον οικονομικό τομέα, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της αριστεράς για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι δεν το πιστεύουν ούτε οι πιο κοντινοί του συνεργάτες.

Είναι πασιφανές ότι βλέποντας ο Τσίπρας ότι........
δεν είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά πρώτο κόμμα, αποφάσισε να κάνει το κόλπο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, τότε που με το ν.1847/1989, τον λεγόμενο «νόμο Κουτσόγιωργα», εφάρμοσε μια παραλλαγή της απλής αναλογικής για να εμποδίσει τη ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα κατάφερε. Οδήγησε τότε τη χώρα σε μακρά περίοδο ακυβερνησίας. Θα πετύχει το κόλπο για δεύτερη φορά; Οψόμεθα!!! Να σημειωθεί βέβαια ότι τώρα δεν μιλάμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά για δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με άλλα κόμματα, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ήδη δις ο Τσίπρας. Για τον ίδιο λόγο κατεβάζει το όριο ηλικίας για δικαίωμα ψήφου στα 17, αφού πιστεύει ότι έχει πέραση στις μικρές ηλικίες. Ας θυμηθεί όμως ότι καμία πρόβλεψη του δεν έχει επαληθευθεί.

Τι είχε γίνει όμως την περίοδο 1989 - 1993; Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 η ΝΔ υπό του Κων/νου Μητσοτάκη, λόγω του νόμου Κουτσόγιωργα, με 44,25% των ψήφων έλαβε 145 έδρες κι επειδή δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συνεργάσθηκε με τον Συνασπισμό (ΚΚΕ + ΕΑΡ) για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη. Όπως ήταν αναμενόμενο, στις 5 Νοεμβρίου 1989 είχαμε ξανά εκλογές με τον ίδιο νόμο. Η ΝΔ πήρε 46,19% και 148 έδρες πλην όμως και πάλι δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι δημιουργήθηκε η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα με την υποστήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό, δηλαδή περίπου από το 98% των ψηφοφόρων. Στις 8 Απριλίου 1990 έγιναν και πάλι εκλογές. Η ΝΔ πήρε 46,89% και 150 έδρες. Κυβέρνησε με δυσκολία με μόλις 151 έδρες μέχρι το 1993. Από τότε έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή χρεοκοπία, αλλά ποιος τον άκουγε. Είχε να κάνει με έναν ικανότατο λαϊκιστή τον Ανδρέα, που βρήκε στις μέρες μας τον άξιο αντικαταστάτη, τον Αλέξη. Οι ψηφοφόροι όμως δεν είναι πλέον οι ίδιοι…

Βλέποντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας ο Μητσοτάκης άλλαξε τον εκλογικό νόμο, αλλά έχασε τις εκλογές, γιατί έλεγε αλήθειες και στις 10 Οκτωβρίου 1993 με ποσοστό 46,88% το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πήραν 150 αλλά 170 έδρες και έκανε μια παντοδύναμη κυβέρνηση, συνεχίζοντας το καταστροφικό του έργο. Κανένας από τους μεταγενέστερους πρωθυπουργούς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον λαϊκισμό και έτσι οδηγηθήκαμε στη σημερινή μας απογοητευτική ηθική και οικονομική κατηφόρα, που τελειωμό δεν έχει…

Για να δούμε, διδαχτήκαμε τίποτα από την ιστορία ή θα ξαναζήσουμε τα ίδια;

Για να δούμε, πόσοι πολιτικοί θα σκεφτούν τις επόμενες γενεές;

Για να δούμε, ποιοι είναι πολιτικοί και ποιοι πολιτικάντες;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨