Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΣΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 40

 

Δυστυχώς παρά την αίτηση της Ε.Α.Α.Α. (Απρ. 2005) να γίνουν ενέργειες στο Υπουργείο Παιδείας και τις εγκυκλοπαίδειες, ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη αναγνώριση του ιστορικού λάθους τίποτε δεν άλλαξε. 

Γράφει ο 
Επγός (Ι) ε.α. Γεώρ. Κασσαβέτης

Λέγεται ότι η ιστορία έχει τρείς όψεις. Τη δική της, την όψη των πλαστογράφων και των παραχαρακτών της και την αλήθεια. Τούτο σε απλά ελληνικά σημαίνει, ότι η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων γίνεται με βάση τις πηγές του ιστορικού, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι αξιόπιστες, με βάση τους ιδεολογικούς στόχους του και τέλος με βάση την ιστορική αλήθεια. Απτά παραδείγματα καταγραφής της ιστορίας για την....... εξυπηρέτηση ιδιοτελών πολιτικών ή ιδεολογικών στόχων είναι η άποψη των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ για τους στόχους και τα κίνητρα του συμμοριτοπολέμου, η άποψη της κ. Μαρίας Ρεπούση για την καταστροφή της Σμύρνης, η άποψη του κακή τη μοίρα υπουργού Παιδείας κ. Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων κ.α.

Η εκ παραδρομής ή λανθασμένης πληροφόρησης καταγραφή των ιστορικών γεγονότων είναι συνήθως άνευ σοβαρής επίδρασης στον διαπλαστικό ρόλο της ιστορίας. Τούτο όμως ουδόλως σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει , όπου αυτό είναι εφικτό, να αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια. Ένα μικρό δείγμα ανακριβούς καταγραφής ιστορικού γεγονότος είναι ο πρώτος πεσών Έλληνας Αξιωματικός κατά τον πόλεμο του 1940-41. Σε όλα σχεδόν τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά και τις περισσότερες εγκυκλοπαίδειες ως πρώτος πεσών Αξιωματικός φέρεται ο Υπολοχαγός Πεζικού Αλέξανδρος Διάκος, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την επίθεση του Λόχου του οποίου ηγείτο για την κατάληψη του υψώματος « Τσούκα» την 1η Νοεμβρίου του 1940.

Χωρίς την παραμικρή πρόθεση να υποβαθμίσουμε το μέγεθος της θυσίας του ήρωος Υπολοχαγού, χάριν της ιστορικής αλήθειας και μόνο, αναφέρουμε ότι ο πρώτος πεσών Έλληνας Αξιωματικός κατά τον εν λόγω πόλεμο είναι ο Υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης. Ο Υποσμηναγός Γιάνναρης εφονεύθη κατά τη διάρκεια πτήσεως αναγνωρίσεως – βομβαρδισμού τις πρωινές ώρες της 30ης Οκτωβρίου 1940, ήτοι τρείς ημέρες πριν το θάνατο του Αλεξάνδρου Διάκου, όταν το διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος του τύπου HENSHEL- 126, με πλήρωμα τον ίδιο και τον Αρχισμηνία Λεωνίδα Τσάντα, εδέχθη τα καταιγιστικά πυρά σχηματισμού πέντε υπερσύγχρονων ιταλικών αεροσκαφών τύπου FIAT GR- 42, στην περιοχή Βασιλειάδος περί τα 20 χιλ. Ν.Α. Καστοριάς.

Η ως άνω ιστορική αλήθεια έχει αναγνωρισθεί επισήμως, μετά από σχετικό έλεγχο των στοιχείων που παρέθεσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας( Ε.Α.Α.Α.) τον Απρίλιο του 2005, από την αρμόδια επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης. Δυστυχώς παρά την αίτηση της Ε.Α.Α.Α. να γίνουν ενέργειες στο Υπουργείο Παιδείας και τις εγκυκλοπαίδειες, ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη αναγνώριση του ιστορικού λάθους τίποτε δεν άλλαξε. Έτσι τόσο στα σχολικά εγχειρίδια, όσο και στις εγκυκλοπαίδειες εξακολουθούμε να διαβάζουμε ότι ο πρώτος πεσών Αξιωματικός στον πόλεμο του 40 είναι ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος ,αντί του ιστορικά ορθού πρώτου πεσόντος Υποσμηναγού Ευαγγέλου Γιάνναρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨