Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Οι απόγονοι των χειριστών του Σμήνους «ΑΚΡΟΤΙΜ» σε εκδήλωση στο Α.Τ.Α.


Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ   Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ
            Β Ε Τ Ε Ρ Α Ν Ω Ν    Α Ε Ρ Ο Π Ο Ρ Ω Ν   
                                           ΑΚΡΙΤΩΝ  3  ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ   ΑΘΗΝΑ  142 34                  
                                 ΤΗΛ.  210  27 75 267   FAX  210  27 16 168
           e-mail:  cptmga@otenet.gr & pansyva@gmail.com
ΕΠΕΙΓΟΝ                                                        ΑΠ: ΠΑΝΣΥΒΑ 1990

ΑΘΗΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ  09 ΝΟΕ 2014
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΙ ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.
ΕΟΡΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2014  

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,

ΛΑΡΙΣΣΑ
Η πόλις που η Ελληνική Αεροπορία από την πρωτοεμφάνισή της έδωσε ηχηρό παρόν. Η πόλις με ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα Αεροδρόμια της Πατρίδος μας.
Στο Αεροδρόμιο αυτό έχουν γραφτεί οι πλέον ουσιώδεις Ιστορικές σελίδες της Ελληνικής Αεροπορίας (Πολιτικής και Στρατιωτικής).
Σήμερα στην πόλη της Λαρίσσης.......
εδρεύει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) που με τις Πτέρυγες Μάχης (Π.Μ), όλης της Χώρας, αποτελεί το Δόρυ της Αεροπορικής μας Ισχύος, με αιχμή του Δόρατος την 110 Πτέρυγα Μάχης, που εδρεύει στο Αεροδρόμιο, με τις Πολεμικές Μοίρες 337,348 & ΣΜΕΤ RF-4, υπό την επωνυμία Αεροπορική Βάσις (Α.Β) Λαρίσσης.


Στο Αεροδρόμιο αυτό γεννήθηκε, μεταπολεμικά περί το 1952 και με την έλευση των πρώτων αεριωθουμένων αεροπλάνων, από τον Διοικητή της 337 Μοίρας Διώξεως-Βομβαρδισμού (Μ Δ/Β) Επισμηναγό (ΙΓΥ) τότε, μετέπειτα Αντιπτέραρχο (Ι),αείμνηστο Κωνσταντίνο Κόκκα, η ιδέα για την συγκρότηση Ακροβατικού Σμήνους.

Άρχισε την δράση του την άνοιξη του 1953 με αρχηγό τον ίδιο, παρανόμως στην αρχή, με το επίσημο χρίσμα της Ιεραρχίας το φθινόπωρο του 1953 και πρώτους χειριστές τους : Υποσμηναγούς (ΙΓΥ) Ιωάννην Στυλιανάκην & Δημήτριον Δαμάσκον καθώς και τον Ανθυποσμηναγόν (ΙΓΥ) Εμμανουήλ Παπαδημητρόπουλον, οι οποίοι επάνδρωναν τα τέσσερα (04) μαχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα τύπου REPUBLIC F-84G της 337 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού.  
Το πρώτο αυτό μεταπολεμικό Ελληνικό Ακροβατικό Σμήνος  Αεριωθουμένων έλαβε την επίσημον ονομασίαν «ΑΚΡΟΤΙΜ» (1953-1958).                          Παράλληλα όμως, δημοσιογραφικοί, ως επί το πλείστον, κύκλοι του έδιναν την όποια ποιητική ονομασία ταίριαζε στην φαντασία και στα Ομηρικού κάλους διθυραμβικά κείμενα τους, που ακολουθούσαν κάθε φορά, τις επιδείξεις του Σμήνους  «ΑΚΡΟΤΙΜ».
Με την αποχώρηση αργότερα του Ιδρυτή και Αρχηγού Επισμηναγού (ΙΓΥ) Κωνσταντίνου Κόκκα, λόγο προαγωγής του και αναλήψεως νέων καθηκόντων, ως Υπασπιστού της ΑΥΜΜ του Βασιλέως το 1954, η θέση του αναπληρώθηκε από τον  Υποσμηναγόν (ΙΓΥ) Σταύρον Φιρφιλιώνην.  

Για τους λόγους αυτούς την 110 Π.Μ επέλεξε ο νεότευκτος Σύνδεσμος  Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.Σ.Ι), αιτούμενος σχετικά, εις τον Αρχηγόν Τακτικής Αεροπορίας, ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΝ (Ι) κ. ΧΡΗΣΤΟΝ ΒΑΙΤΣΗΝ, προκειμένου να γίνει η Α΄ Βιβλιοπαρουσίαση της νέας βελτιωμένης και με περισσότερα τεκμηριωμένα στοιχεία, εκδόσεως (Β΄ Έκδοση), από το ΓΕΑ,  του Μνημειώδους ιστορικού βιβλίου «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ ΣΜΗΝΗ 1954-1968», που επιμελήθηκε ο Υπτχος (Ι)ε.α κος Παναγιώτης – Βαρδής Παπαδάκης.
Τα εξώφυλλον του Νέου βιβλίου.
Ο Α/Τ.Α έθεσε υπό την αιγίδα του, την εκδήλωση βιβλιοπαρουσιάσεως, του Σ.Α.Σ.Ι, εντάσσοντας την στις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, με την ευκαιρία του Εορτασμού του ΑΓΙΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ – ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ Π.Α,  εις το Αμφιθέατρον της 110 Πτέρυγος Μάχης, την Παρασκευή 07 Νοε 2014 και ώρα 12:00, παρουσία όλου του προσωπικού της Πτέρυγος, εκπροσώπων της Αεροπορίας Στρατού, Ναυτικής  Αεροπορίας ως και Αποστράτων Αξιωματικών που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή Λαρίσσης.

O Α/Τ.Α ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΣ (Ι) κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΙΤΣΗΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ.

Στην εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο Υπτχος (Ι)ε.α κος Παναγιώτης – Βαρδής Παπαδάκης, μίλησαν ο φιλοξενών, Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/Τ.Α)  ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΣ (Ι) κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΙΤΣΗΣ, ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ι «ΙΚΑΡΟΣ» Απτχος (Ι)ε.α κος Ευάγγελος Γεωργούσης  και ο Υπτχος (Ι)ε.α κος Ηλίας Τσαμουσόπουλος, Αρχηγός του δευτέρου Ελληνικού Ακροβατικού  Σμήνους  (1957-1960), με μαχητικά αεροπλάνα τυπου  Canadair F-86E Sabre.

                    
       Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ι «ΙΚΑΡΟΣ» Απτχος (Ι)ε.α κος Ευάγγελος Γεωργούσης και
                    ο Υπτχος (Ι)ε.α κος Ηλίας Τσαμουσόπουλος, στο βήμα.

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ (ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.) εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον Ειδικόν Γραμματέαν κον Γεώργιον Δ. Μέρμηγκα και τα παρακάτω Μέλη, απογόνους του Πρώτου Ελληνικού Ακροβατικού Σμήνους Αεριωθουμένων «ΑΚΡΟΤΙΜ» (1953-1958): Αν. Αξκόν (Ν)έ.α κα Ανθή Παπαδημητροπούλου, σύζυγο του αποβιώσαντος Ταξχου (Ι) έ.α Εμμανουήλ Παπαδημητρόπουλου, χειριστού του «ΑΚΡΟΤΙΜ», τ.Ι/Σ (Ο.Α.) κα Μαρία-Χριστίνα Παπαδημητροπούλου, θυγατέρα του αποβιώσαντος Ταξχου (Ι)έ.α Εμμανουήλ Παπαδημητρόπουλου, χειριστού του «ΑΚΡΟΤΙΜ» και τον κον Γεώργιον Κόκκαν,  υιόν του αποβιώσαντος Απτχου (Ι)έ.α Κωνσταντίνου Κόκκα, Ιδρυτού και πρώτου Αρχηγού του «ΑΚΡΟΤΙΜ».

Μετά το πέρας της παρουσιάσεως και με την ευκαιρία της 60ης επετείου, από την καθιέρωση της Εορτής της Αεροπορίας (08 Νοεμβρίου 1954), με την αλησμόνητη κορυφαία παρουσία του «ΑΚΡΟΤΙΜ», οι απόγονοι των χειριστών του Πρώτου Ελληνικού Ακροβατικού Σμήνους Αεριωθουμένων «ΑΚΡΟΤΙΜ» και μέλη του ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α., προσέφεραν αναμνηστικά, από την δράση του «ΑΚΡΟΤΙΜ», τόσον εις τον Α/Τ.Α όσον και εις τον Διοικητήν της 110 Πτέρυγος Μάχης, Σμήναρχον (Ι) κον Θεόδωρον Σύρμον.

Σε ανταπόδοση της αιφνιδιαστικής αυτής πράξεως των απογόνων ο Δκτης της Πτέρυγος αφαίρεσε αυθόρμητα, από την φόρμα πτήσεως του, τα εμβλήματα της 110 Π.Μ ως και της 337 Μοίρας και τα προσέφερε λίαν συγκινημένος στους δυο απογόνους, οι οποίοι τα παρέλαβαν με την ίδια έκδηλη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους ενώ όλοι οι παριστάμενοι στο Αμφιθέατρο της Μονάδος  χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι και όρθιοι, επί μακρόν, συμμετέχοντες στην μοναδική αυτή ιστορική στιγμή.

 
Οι Απόγονοι των χειριστών του «ΑΚΡΟΤΙΜ» μέλη ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α κα Μαρία-Χριστίνα Ε. Παπαδημητροπούλου και ο κος  Γεώργιος Κ. Κόκκας επιδίδοντες τα δώρα στον Α/Τ.Α και λεπτομέρεια του δώρου.


          
Οι Απόγονοι των χειριστών του «ΑΚΡΟΤΙΜ», μέλη ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α., κα Μαρία-Χριστίνα Ε. Παπαδημητροπούλου και ο κος Γεώργιος Κ. Κόκκας επιδίδοντες τα δώρα στον Διοικητή της 110 Π.Μ και η συγκινητική αυθόρμητη ανταπόδοση, του Δκτη, προσφέροντας τα Εμβλήματα της Μονάδος και της 337 Μοίρας.

Το βιβλίον διενεμήθη δωρεάν, κατά την έξοδον, εκ του Αμφιθεάτρου, σε όλους τους παρισταμένους, όπως επίσης δωρεάν διατίθεται σε όλους τους ενδιαφερομένους, από το ΓΕΑ.
Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της 337 Μοίρας και παράθεση αφεψήματος από τον Μοίραρχο. ενώ τέλος ο Α/Τ.Α παρέθεσε επίσημον γεύμα εις τους συντελεστές της εκδηλώσεως του Σ.Α.Σ.Ι, εις τους αποστράτους Αξκούς Λαρίσσης, στους χειριστές των άλλων ακροβατικών Σμηνών, τον Υπτχον (Ι)ε.α κον Ηλίαν Τσαμουσόπουλον και τον Υπτχον (Ι)ε.α κον Παναγιώτην – Βαρδήν Παπαδάκην, ως και στους απογόνους του Πρώτου Ελληνικού Ακροβατικού Σμήνους Αεριωθουμένων «ΑΚΡΟΤΙΜ», μελών του ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α., εις την Λέσχην Αξιωματικών της 110 Π.Μ.
       
Οι Απόγονοι των χειριστών του «ΑΚΡΟΤΙΜ», μέλη ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α, Αν. Αξκόν (Ν)ε.α κα Ανθή Παπαδημητροπούλου, τ.Ι/Σ Ο.Α κα Μαρία-Χριστίνα Ε. Παπαδημητροπούλου και ο κος Γεώργιος Κ. Κόκκας με τον Υπτχον (Ι)ε.α κον Παναγιώτην – Βαρδήν Παπαδάκη και τον Α/Τ.Α ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΝ (Ι) κ. ΧΡΗΣΤΟΝ ΒΑΙΤΣΗΝ, στην 337 Μοίρα.

Από τις κορυφαίες Ιστορικές στιγμές της εκδηλώσεως.
Οι Απόγονοι των χειριστών του Πρώτου Ελληνικού Ακροβατικού Σμήνους «ΑΚΡΟΤΙΜ», μέλη ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α., Αν. Αξκόν (Ν)ε.α κα Ανθή Παπαδημητροπούλου, τ.Ι/Σ Ο.Α κα Μαρία-Χριστίνα Ε. Παπαδημητροπούλου και κος Γεώργιος Κ. Κόκκας, με τον αρχηγόν του δευτέρου, κατά σειράν, Ελληνικού Ακροβατικού Σμήνους, Υπτχον (Ι)ε.α κον Ηλίαν Τσαμουσόπουλον και τον Υπτχον (Ι)ε.α κον Δημήτριον Μπέλια, στην 337 Μοίρα, στην Μοίρα που γεννήθηκε το «ΑΚΡΟΤΙΜ», το Πρώτον Ελληνικόν Ακροβατικόν Σμήνος Αεριωθουμένων.

  

Από το παρατεθέν επίσημον γεύμα του Α/Τ.Α εις την Λέσχην Αξιωματικών της 110 Πτέρυγος Μάχης στην Α.Β Λαρίσσης.
   
                                       Η Επίσκεψη των απογόνων του «ΑΚΡΟΤΙΜ», μελών του ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη τους στον χώρο με τα στατικά εκθέματα αεροπλάνων, μεταξύ των οποίων ευρίσκεται και ένα από αυτά με τα οποία ίπταντο οι πατέρες των, ως χειριστές του «ΑΚΡΟΤΙΜ» του Πρώτου μεταπολεμικού Ελληνικού Ακροβατικού  Σμήνους Αεριωθουμένων με αεροπλάνα τύπου REPUBLIC F-84G της 337 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού. Σημειώνεται ότι επί της ατράκτου του αεροπλάνου αυτού ευρίσκονται αναγεγραμμένα οι βαθμοί και τα ονοματεπώνυμα των Αεροπόρων  που στελέχωσαν το «ΑΚΡΟΤΙΜ» (1953-1958).

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ                                                                      Εκ του Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨