Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Προβληματισμοί για τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες μετά την.........(Επιστολή)



Γράφει ο 
Απόστολος Νάνος  Σμήναρχος ε.α

Κύριοι
Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για τα θέματα που δημοσιεύετε στο πολύ καλό και αγαπητό site σας, ενδιαφερόντων πρωτίστως των εν/εν και ε.α συναδέλφων της Π.Α και να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο σας για το καλό όλων μας.
Σας στέλνω για δημοσίευση το............
συνημμένο με τους προβληματισμούς μου που απορρέουν από πρόσφατη απώλεια προσφιλούς μας συναδέλφου και αφορούν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς του θανόντος για την είσπραξη των εξόδων κηδείας και την απονομή σύνταξης.

Το ίδιο έστειλα στην ΕΑΑΑ για ενέργεια και επίσης στον Α/ΓΕΑ, στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, στον ΕΣΜΑ, στον ΣΑ/ΣΤΥΑ και σε άλλους ΄΄αρμόδιους΄΄ φορείς για πληροφορία, χωρίς κανείς να μπεί στο κόπο να μου απαντήσει, έστω ότι το έλαβε. Απορίας άξιον για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα που αφορά ΟΛΟΥΣ μας.
Ελπίζω εσείς τουλάχιστον να το δημοσιεύσετε στο έγκυρο και αγαπητό sites σας.
Με εκτίμηση


Προβληματισμοί

Αν και όπως αντιλαμβάνομαι στη λίστα των προτεραιοτήτων σας υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά και επείγοντα θέματα, εντούτοις θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα το οποίο έζησα πρόσφατα και για το οποίο από όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει μνεία ή αναφορά μέχρι τώρα από καμία Θεσμική ‘Ένωση Αποστράτων, εκτός ίσως της ΕΑΑΣ.

Πρόκειται για τις ενέργειες και τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται μετά την αποδρομή μας για το μεγάλο ταξίδι και αφορούν τους παραμένοντες, σύζυγο, τέκνα ή τους πλησιέστερους συγγενείς. 

Είναι ένα κοινωνικό θέμα το οποίο αφορά ΟΛΟΥΣ μας ( μάλλον όχι εμάς άμεσα γιατί εμείς φεύγουμε πρώτοι) ιδιαιτέρως όμως τους δικούς μας που δεν γνωρίζουν από υπηρεσιακά θέματα και διατυπώσεις και δυστυχώς οι ..αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου τους ταλαιπωρούν αφάνταστα. Τα χειρότερα τα αντιμετώπισα στο ΓΛΚ για την σύνταξη, όπου εκεί σου δίνουν την εντύπωση ότι χαίρονται με την ‘’ατυχία’’ σου και σε βασανίζουν όσο μπορούν περισσότερο.

Επειδή όπως αναφέρω παραπάνω λόγω προσφάτου θανάτου προσφιλούς μας συναδέλφου, έζησα την όλη υπόθεση και συνέδραμα προσωπικά στις διαδικασίες λόγω αδυναμίας της χηρευσάσης συζύγου, αντιμετώπισα αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία για πρώτη φορά και δεν πίστευα στο μέγεθος των γραφειοκρατικών διαδικασιών και εγγράφων που απαιτούνται από φορέα σε φορέα (ΓΝΑ,ΜΤΑ,ΓΛΚ, ΚΕΠ, ΔΗΜΟΣ και ξανά από την αρχή), συνεπικουρούμενο δε και από το ψυχικό άλγος της απώλειας του προσφιλούς προσώπου καθιστούν μία ιδιαίτερη ψυχοφθόρα κατάσταση. 

Αποκορύφωμα δε της μακάβριας αυτής υπόθεσης είναι ο Εξευτελισμός μας με το ευτελές ποσό των εξόδων κηδείας (724,88 ευρώ) ενώ τα αρχικά έξοδα κηδείας ανέρχονται σε περίπου 3.000 ευρώ και τα συνολικά ακόλουθα έξοδα υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ κατά τα τους ποιό ελάχιστους υπολογισμούς. Βεβαίως υπάρχει και το βοήθημα πένθους που χορηγεί το ΜΤΑ με 10 άρτια μερίσματα το οποίο όμως ουδόλως καλύπτει το συνολικό ποσό των εξόδων μιας αξιοπρεπούς μας αποδρομής.

Εδώ θα ήθελα να φέρω στη μνήμη σας το ποσοστό κράτησης που αναφερόταν παλαιότερα στους φακέλους πληρωμής μας και που αποκαλούσαμε ‘’για τη Σημαία που θα μας βάλουνε’’ και το οποίο πληρώναμε από την ημέρα εξόδου από τη Σχολή μας.

Προς τούτο και επειδή το σοβαρό αυτό θέμα αφορά τις οικογένειές μας, προτείνω: 

Δημιουργία ενός Γραφείου ’’Κοινωνικών Διεκπεραιώσεων’’ στο ΓΝΑ ή στο ΜΤΑ ή στην ΕΑΑΑ, όπου θα υπάρχει Φάκελος με τυποποιημένα-ομαδοποιημένα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα-έντυπα τα οποία θα συμπληρώνει ο/η ενδιαφερόμενος/η, υποβάλλοντας ένα (1) αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανόντος, μια (1) βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, μία (1) εξουσιοδότηση για χειρισμό των διαδικασιών και τον ΙΒΑΝ τραπέζης. 

Το εν λόγω γραφείο θα ενημερώνει αυτομάτως όλους τους άλλους φορείς του Δημοσίου χωρίς να απαιτείται να τρέχει ο ενδιαφερόμενος/η από φορέα σε φορέα και από γραφείο σε γραφείο υποβάλλοντας πολλαπλά τα ίδια έγγραφα και κάτω από την ιδιαίτερη ψυχολογική φόρτιση που βρίσκεται. Άλλωστε βρισκόμαστε στην εποχή της On Line μεταβίβασης δεδομένων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι δεν ζούμε όλοι στην Αθήνα και κάποιος/α από την επαρχία πέραν των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και την χαώδη κυκλοφοριακή κατάσταση ή και την άγνοια των τοποθεσιών φορέων του Δημοσίου ως και την οικονομική επιβάρυνση εξόδων ταξιδίου και διαμονής, όχι μόνο μία φορά. Προς τούτο, θα μπορούσε να εξετασθεί και η ύπαρξη του Φακέλου στα κατά τόπους παραρτήματα της ΕΑΑΑ και η προώθησή του συμπληρωμένου, στο κεντρικό Γραφείο ’’Κοινωνικών Διεκπεραιώσεων’’. 

Ενέργειές σας προς αρμόδιους φορείς για επανεξέταση του καταβαλλομένου ποσού των εξόδων κηδείας το οποίο είναι το κατώτερο από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ΟΓΑ, ΙΚΑ κ.λπ. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτέρως δύσκολη Δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά η πατρίδα την οποία υπηρετήσαμε πιστά και παραδώσαμε ακέραιη στους νεώτερους, ας μας κατευοδώσει τουλάχιστον αξιοπρεπώς. Εξάλλου, έχουμε ήδη καταβάλλει με τις εισφορές μας τα έξοδα για τη ’’ Σημαία’’ καθ’ όλη τη διάρκεια του εν ενεργεία βίου μας. 

Ενέργειές σας προς ΓΛΚ για επιτάχυνση διαδικασιών έκδοσης απαιτουμένων εγγράφων για χρήση προς άλλους φορείς (ΓΝΑ, ΜΤΑ), συντόμευση του χρόνου απονομής σύνταξης στην χήρα ή δικαιούχους ( τώρα τουλάχιστον 7 μήνες ) και προπάντων ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ αντιμετώπιση και συμπεριφορά>>.

Με τιμή

6 σχόλια:

  1. Σε συγχαίρω για το τόσο επίκαιρο άρθρο σου το οποίο αφορά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ( ΟΣΟΙ ΦΟΡΕΣΑΜΕ ΣΤΟΛΗ ). Αλλά δυστυχώς εκεί που το κοινοποίησες μάλλον λάθος έκανες. Αυτοί είναι απασχολημένοι με συρτάκια στην κόκκινη πλατεία, συνέδρια και σεμινάρια Αεροπορικής Ισχύος, καθώς και ποιος θα παραθερίσει στη Σαντορίνη ή στο Ζούμπερι. Μάλλον δεν γνωρίζουν ότι ο ΘΑΝΑΤΟΣ έρχεται αθόρυβα και δεν σε ρωτάει εάν είσαι έτοιμος. Και επίσης να επισημάνω ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥΣ !9άν είναι σε θέση και αυτή να γνωρίζει την γραφειοκρατία ).Λυπάμαι ειλικρινά για την ανοργάνωτη ΕΑΑΑ που το μονο που ήξεραν μερικοι εκεί μέσα είναι να αλληλομηνύονται τόσα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε λές: " ... εκεί που το κοινοποίησες μάλλον λάθος έκανες "

    Το σχόλιο σου θα ήταν περισσότερο εποικοδομητικό αν μας έλεγες πού πιστεύεις ότι θα έπρεπε να το κοινοποιήσει ώστε να επιτύχει τον ΑΝΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εάν με ρωτάς σαν εκπρόσωπος των παραπάνω Αεροπορικών Θεσμικών φορέων που εκεί - πολύ σωστά - κοινοποίησε την επιστολή του ο συγγραφέας του άρθρου τότε μάλλον δεν κατάλαβες το νόημα και τη σημασία των αναγραφόμενων σε αυτό. Για τον απλούστατο λόγο - κατά ομολογία του - οι παραπάνω αρμόδιοι φορείς μάλλον τυρβάζουν περί άλλων και πολλών. Εάν με ρωτάς σαν απλός συνάδελφος θα σου απαντούσα ότι μάλλον θα έπρεπε να την κοινοποιήσει στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA στον " προστάτη " των φτωχών και κατατρεγμένων Λάκη Λαζόπουλο. Μόνο η κωμωδία απουσιάζει σε ένα τέτοιο σοβαρό. μακάβριο αλλά και ΕΠΕΙΓΟΝ θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ρωτάω ως απλός συνάδελφος που πιστεύει ότι η κριτική πρέπει να συνοδεύεται με προτάσεις θετικής αντιπροσφοράς.
    Αν θέλεις να κατεβάσεις την συζήτηση σε επίπεδο "Λαζόπουλου", σταματώ εδώ. Δεν θα σε ακολουθήσω.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι μόνοι αρμόδιοι να λύσουν τα προβλήματα των αποστράτων είναι το ΓΕΑ , το Μ.Τ.Α και η ΕΑΑΑ.( Με αυτή τη σειρά ). Πολύ σωστά το κοινοποιήσε ο Σμχος Ντάνος σε αυτούς αλλά δυστυχώς αυτοί περί άλλων τυρβάζουν. Και εγώ προσωπικά έχω ανάλογους προβληματισμούς για άλλα επείγοντα΄θέματα που εμείς που είχαμε την ατυχια μετα την αποστρατεία μας να κατοικήσουμε στην επαρχία βιώμουμε καθημερινά. Όπως : Επαρχιακά Νοσοκομέία που μπαίνεις ζωντανός και βγαίνεις σε φέρετρο λόγω ελλείψεων ενώ το ΓΝΑ που πληρώνουμε τόσα χρόνια ακούμε ότι νοσηλεύεται ο Παγκαλος , ο τραγουδιστης Βοσκόπουλος και άλλοι " χρησιμότατοι δικαιούχοι ". Ιδιώτες Γιατροί εκτός ΕΟΠΠΥ που τους χρυσοπληρώνουμε απο την τσέπη μας για να μας που εάν εχουμε καρκίνο και απο κοντα ένα φορτηγό πανάκριβες εξετασεις σε μη συμβεβλημενα Διαγνωστικά κέντρα κλπ. Γνωρίζοντας όμως ότι δεν θα γίνει κάτι δεν τα αναφέρω όντας ακόμα ζωντανός και σε ανεκτά όρια υγιής. Το θέμα του άρθρου όμως πραγματεύεται την μετά θάνατον διαδικασία που πολλοί συγγενείς συναδέλφων που ζουν στην επαρχία βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο και αναρωτιούνται γιατί να ταλαιπωρούνται για μια πενιχρή σύνταξη και ενα μερισμα ενώ η υπηρεσία θα έπρεπε στη μέριμνα προσωπικου να είχε προβλέψει μία τυποποιημένη διαδικασία. Επί πλέον και πολύ πιθανώς οι συγγενείς δεν θα έχουν ούτε τα απαραίτητα χρήματα για να τακτοποιήσουν τα της κηδείας , και να εξασφαλίσουν την μετάβαση και διαμονή τους στην Αθήνα. Τελειώνοντας να σου πώ ότι δεν κατέβασα την συζήτηση και δεν έχω ΤΙΠΟΤΕ μαζί σου απλά το καυστικό σχόλιο μου απευθύνεται σε όλους εκείνους που μιλούν ξύλινη γλώσσα και υπόσχονται πολλά με παχειά λόγια, είτε φορούν ακόμα στολή ειτε προιστανται με πολιτική περιβολή οργανισμών αποστράτων. Να είσαι καλά Σμχε ε.α Ντάνο για το αρθρο σου και δεν πειράζει. Οι οικογένειες μας την συνήθισαν την ταλαιπωρία τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί ανώνυμοι Συνάδελφοι
    Δεν είναι ανάγκη να αντιπαρατιθέμεθα ο ένας τον άλλο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλους μας. Αντιλαμβάνομαι το πνεύμα του πρώτου σχολιαστή μέσα από το καυστικό του σχόλιο για την Απάθεια των ''αρμοδίων'' καθώς και την την αγωνία του δεύτερου σχολιαστή για την επίτευξη του ΑΝΣΚ. Ουσιαστικά τα ίδια λέτε με διαφορετική περιγραφή και καυστικό πνεύμα.
    Αυτό που έκανα εγώ ήταν η προσπάθειά μου να ταρακουνίσω τους καθ'ύλην αρμόδιους για τα θέματά μας, μέσα από τη μακάβρια ψυχοφθόρα και τόσο επίπονη διαδικασία που βίωσα.
    Το έστειλα λοιπόν στην Αεροπορικη μας οικογένεια από τον προηγούμενο Μάρτιο ως εξής:
    Προς την επίσημη ΘΕΣΜΙΚΗ μας ΕΑΑΑ για ενέργεια,
    προς τον ΑΓΕΑ και στους υπόλοιπους Συνδέσμους-Ενώσεις για πληροφορία, σεβόμενος και τηρώντας ιεραρχικά το ''Communiqué Ethic'. Δυστυχώς χωρίς απόκριση.
    Μπορεί ίσως να πιστεύουν στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ και νομίζουν ότι δεν τους αφορά!!!!!
    Με εκτίμηση
    Απόστολος Νάνος
    Σμήναρχος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨