Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Έρχεται το… καταθεσιολόγιο


Με την καταγραφή των τραπεζικών συναλλαγών του ελεγχόμενου έως και 15 χρόνια πίσω θα είναι εφικτή η σύνθεση του συνόλου του φορολογικού του προφίλ.

ΤουΣπύρου Δημητρέλη

Ένα πολύτιμο όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρόκειται να αποκτήσουν σύντομα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών πρόκειται να δοθεί η τεχνική δυνατότητα στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του Κέντρου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου να «βλέπουν» στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων ακόμη και το 2000, δηλαδή ακόμη και πριν από 15 χρόνια.

Η δυνατότητα αυτή θα...... λύσει τα χέρια των ελεγκτών για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων πόθεν έσχες ή αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Με την καταγραφή των τραπεζικών συναλλαγών του ελεγχόμενο έως και 15 χρόνια πίσω θα είναι εφικτή η σύνθεση του συνόλου του φορολογικού του προφίλ. Παράλληλα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πεδίο της φορολογικής ύλης που μπορεί να ελεγχθεί και να φέρει σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα καθώς έως και το 2010 που ίσχυε το τραπεζικό απόρρητο πολλοί από όσους είχαν μαύρα εισοδήματα (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες) τοποθετούσαν κανονικά τα χρήματά τους στην τράπεζα χωρίς να φοβούνται ότι τα αδήλωτά εισοδήματά τους θα εντοπίζονταν από την εφορία.

Να σημειωθεί ότι το λεγόμενο Μητρώο Καταθετών ήδη υπάρχει στις ελεγκτικές υπηρεσίες δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τα τραπεζικά υπόλοιπα των φορολογούμενων που βρίσκονται αντιμέτωποι με φορολογικό έλεγχο. Η ολοκλήρωση, όμως, του συστήματος με την παροχή πρόσβασης με ηλεκτρονικό τρόπο σε περισσότερες πληροφορίες, όπως είναι οι κινήσεις λογαριασμών, θα αποτελέσει και έναν από τους μοχλούς για να περάσει το φορολογικό σύστημα από την εποχή των τεκμηρίων στην εποχή του περιουσιολογίου.

Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι τα ακίνητα και οι καταθέσεις, χωρίς αυτή να προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου θα τον βάζει αυτόματα στους υποψήφιους για φορολογικό έλεγχο. Το εισόδημα στους ελεγχόμενους θα υπολογίζεται με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου βασικά συστατικά των οποίων αποτελούν οι τραπεζικές καταθέσεις και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εκφράσει κατά καιρούς παράπονα για καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών στην αποστολή στοιχείων πελατών τους για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου. Με τη δημιουργία του Μητρώου Καταθετών στο οποίο βοήθησε και η ομάδα Δράσης της Κομισιόν (η λεγόμενη και ομάδα Ράιχενμπαχ) και την ολοκλήρωσή του με παροχή λεπτομερών στοιχείων κίνησης λογαριασμών έως και το 2000 θα δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για πιο γρήγορους και πιο αποτελεσματικούς φορολογικούς ελέγχους.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨