Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης του ήρωα Αεροπόρου Κωνσταντίνου Περρίκου

Νωρίς το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στον τόπο της εκτελέσεώς του, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων απευθύνθηκε στους παριστάμενους Γερμανούς: «Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως, έκανα κι εγώ το δικό μου. Είμαι Έλληνας αξιωματικός της Αεροπορίας - Υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ».......

Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ  Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ
Β Ε Τ Ε Ρ Α Ν Ω Ν Α Ε Ρ Ο Π Ο Ρ Ω Ν
ΑΚΡΙΤΩΝ 3 - ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ ΑΘΗΝΑI TK: 142 34
ΤΗΛ.: 210 27 75 267 T/O (FAX): 210 27 16 168

Αθήναι 22 Μαρτίου 2015                                                ΑΠ: ΠΑΝΣΥΒΑ 2087

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Συμμετοχή ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α στην Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης του ήρωα Αεροπόρου Κωνσταντίνου Περρίκου.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στις 11:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του συλλόγου Καλλιμασιωτών Χίου Νομού Αττικής  για να τιμηθεί,  όπως κάθε χρόνο, ο Καλλιμασιώτης  ήρωας οραματιστής αεροπόρος της, τοτε, Ε.Β.Α, Κωνσταντίνος Περρίκος,
Η εκδήλωση που περιελάμβανε επιμνημόσυνο δέηση και σύντομο λόγο από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Καλλιμασιωτών Χίου έγινε εμπρός  στην προτομή του Αεροπόρου, επί της συμβολής των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα στο πρώην κτίριο της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ.
Μετά την εκδήλωση ο σύλλογος παρέθεσε τον καθιερωμένο  καφέ.
ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟΝ ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΣΥΒΑ ΑΣΜΧΟΣ (Ι) κ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΤΑΚΗΣ 
ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΩΝ ΧΙΟΥ-ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ Κ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βετεράνων Αεροπόρων (ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.) εκπροσωπήθηκε από
τον Ειδικόν μας Γραμματέα κο Γεώργιον Δ. Μέρμηγκα, το Τακτικόν μας  
Μέλος Ασμχο (Ι) κ. Παντελή Βατάκη και τον φίλο, Καθηγητή Ιστορίας ΣΙ, 
Δρ Κωνσταντίνο Λαγό.
Ως ελάχιστο αφιέρωμα στην Μνήμη του και δια να διδσακόμεθα την Ιστορία παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο.                                                                        Ο Κωνσταντίνος Περρίκος γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1905 στην Καλλιμασιά της Χίου. Μόλις τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε μία θεία του.                                  Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και το 1925 επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.   Το επόμενο έτος εγγράφηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας στο Σέδες Θεσσαλονίκης και το 1932 ονομάσθηκε Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Αεροπόρος. Ενδιάμεσα, το 1929, είχε νυμφευθεί τη Μαρία Δεληγεώργη, με την οποία θα αποκτήσει τρία παιδιά.
http://3.bp.blogspot.com/-4PGiuqBd0pE/VG3ol0vOpKI/AAAAAAAABf4/TnqLz7oHzQ8/s1600/Perikos_aeroporos_cns.png
Το 1934 γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και μετείχε ενεργά στο Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα, που ίδρυσε τον Δεκέμβριο του 1935 ο νεαρός καθηγητής Πανεπιστημίου και πολιτικός.                                                      Νωρίτερα, στις 27 Απριλίου 1935, είχε αποταχθεί από την Πολεμική Αεροπορία, αν και είχε αθωωθεί δικαστικά, επειδή με σειρά άρθρων του στην εφημερίδα Εστία είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Θεωρούσε ως μη αξιόμαχη την Πολεμική Αεροπορία και ζητούσε την αναδιοργάνωσή της, με την δημιουργία κρατικής αεροπορικής βιομηχανίας, προκειμένου η Ελλάδα να απαλλαγεί από ξένες πολιτικές και οικονομικές επιρροές στην εκλογή διαφόρων τύπων αεροπλάνων.
           
Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΤΟΥ.
Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940) ζήτησε με αίτησή του στο Υπουργείο Αεροπορίας την ανάκλησή του στην ενεργό υπηρεσία. Η αίτησή του έγινε δεκτή στις 23 Νοεμβρίου 1940 και αμέσως προωθήθηκε στο Μέτωπο. Μετά την κατάρρευση του Μετώπου, το Υπουργείο Αεροπορίας τον θεώρησε απολυθέντα από 1ης Μαΐου 1941.    Πνεύμα ανήσυχο και αδούλωτο, αμέσως μετά την αποστράτευσή του ίδρυσε στην Αθήνα μία από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις, τη «Στρατιά των Σκλαβωμένων Νικητών». Η οργάνωση αυτή αποτέλεσε το πρόπλασμα για την ίδρυση την 1η Οκτωβρίου 1941 της Πανελληνίου Ενώσεως Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ).
    
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ 
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ.
Ο Αεροπόρος Κ. Περρίκος, ψυχή της οργάνωσης, ανέλαβε το επιχειρησιακό σκέλος της ΠΕΑΝ, τον «Ουλαμό Καταστροφών», όπως ονομάσθηκε. Στις 15 Αυγούστου 1942, δεύτερη επέτειο του τορπιλλισμού της Έλλης, η ομάδα του Περρίκου έριξε βόμβα στο εσωτερικό του κτιρίου του Γερμανικού Αναμορφωτηρίου, επί των οδών Πατησίων και Βασιλέως Ηρακλείου, η οποία προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και τραυματισμούς Γερμανών στρατιωτικών. Έξι μέρες αργότερα, δύο μέλη του «Ουλαμού Καταστροφών», ο Αντώνης Μυτιληναίος και Νικόλαος Μούρτος τοποθέτησαν βόμβα στα γραφεία της προδοτικής οργανώσεως ΟΕΔΕ, στην οδό Κατακουζηνού 7, κοντά στην Ομόνοια.                   
Στην ΠΕΑΝ και την ομάδα Περρίκου οφείλεται μία από τις κορυφαίες πράξεις της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνικό-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στις 20 Σεπτεμβρίου 1942. Η ΕΣΠΟ είχε ιδρυθεί το καλοκαίρι του 1941 από τον γιατρό Σπύρο Στεροδήμα και συνεργαζόταν με τους Γερμανούς κατακτητές. Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ χαρακτηρίστηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μόσχας ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε γίνει μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη.                                                                                                                                         Το πλήγμα ήταν μεγάλο για τις κατοχικές αρχές και τους εγχώριους συνεργάτες τους. Η Γκεστάπο εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για την εξάρθρωση της ΠΕΑΝ.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΩΝ ΧΙΟΥ - ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ.
Στις 11 Νοεμβρίου 1942, κατόπιν προδοσίας, ο Κώστας Περρίκος με 12 συναγωνιστές του συλλαμβάνονται σ’ ένα από τα κρησφύγετα της οργάνωσης στην Καλλιθέα.                                                                                                  Στις 31 Δεκεμβρίου 1942, ο Κώστας Περρίκος καταδικάζεται από Γερμανικό Στρατοδικείο της Αθήνας τρις εις θάνατο και 15ετή ειρκτή και μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ στο κελί των μελλοθανάτων Νο12.                                      Στις 23 Ιανουαρίου 1943 οι Γερμανοί επιτρέπουν στην οικογένειά του να τον επισκεφθεί στη φυλακή. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν η γυναίκα και τα παιδιά του ζωντανό.                                                                                        Νωρίς το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στον τόπο της εκτελέσεώς του, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων απευθύνθηκε στους παριστάμενους Γερμανούς: «Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως, έκανα κι εγώ το δικό μου. Είμαι Έλληνας αξιωματικός της Αεροπορίας - Υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ». Οι παριστάμενοι Γερμανοί αξιωματικοί χαιρέτισαν άπαντες στρατιωτικά. Στις 7:30 π.μ. αναφώνησε «Ζήτω η Ελλάς!» και δευτερόλεπτα μετά έπεφτε άπνους από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.                                                                                                    Λίγους μήνες μετά το θάνατό του (11 Σεπτεμβρίου 1943) το Υπουργείο Αεροπορίας τον επανέφερε στην επετηρίδα των μονίμων αξιωματικών και τον προήγαγε στο βαθμό του Αντισμηνάρχου επ’ ανδραγαθία.                                               Στις 2 Σεπτεμβρίου 1987 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Περρίκου στην οδό Γλάδστωνος, όπου και το κτίριο της ΕΣΠΟ.
Η εφημερίδα «Μάχη» του Ηλία Τσιριμώκου σκιαγραφεί ως εξής τον Κώστα Περρίκο, λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση του. «Μικρόσωμος, λεπτός με μέτωπο ευρύ και μάτια διαπεραστικά και ρεμβώδη, γελαστός πάντα και μειλίχιος στους τρόπους, έμοιαζε περισσότερο ποιητής και λιγότερο ή καθόλου επαναστάτης, αλλά έκλεινε μέσα στην ψυχή του την Ελλάδα. Κάτω από τον ζυγό και την τρομοκρατία άρχισαν να κινούνται μερικοί ανυπότακτοι Έλληνες. Πρώτος μεταξύ των πρώτων, ο μικρόσωμος Υποσμηναγός ανέπτυξε τότε μιαν αφάνταστη δραστηριότητα. Ευκίνητος, εύγλωττος, ακαταπόνητος, έτρεχε, έμπαινε παντού, έπειθε, στρατολογούσε, φορολογούσε, οργάνωνε τη Στρατιά των Ελλήνων που θα κρατούσαν τα όπλα και τα φλάμπουρα και την τιμή της Ελλάδας ψηλά. Προσηλωμένος στο όραμα, δεν άκουσε τις συμβουλές των φρονίμων. “Έχεις γυναίκα και παιδιά Περρίκο”. “Η ζωή μας ανήκει στην Ελλάδα”, ήταν η απάντηση του».
                         


ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΑΝΣΥΒΑ κ,κ ΑΣΜΧΟΣ (Ι) ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΤΑΚΗΣ & ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Σ.Ι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΓΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΚΑΦΕ.
Σήμερα τα διαχρονικά και αναλλοίωτα Οραματάτου του (Ενωμένη Ευρώπη-Ανάπτυξη ανεξαρτήτου και αυτοδυνάμου Ελληνικής Αεροπορίας) είναι πλέον επίκαιρα από ποτέ,
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ
Εκ του Γραφείου Τύπου ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. / Γ.Δ.Μ (693 2 363515)


1 σχόλιο:

MICHAEL ANTHIMOS είπε...

Στους χαλαιπους καιρους που ζουμε,αποτελει ακτιδα Εθνικου φωτος,η αναδρομη στα κατορθωματα των Ηρωων μας,για να μας θυμιζει πως εμεις οι ΕΛΛΗΝΕΣ αν θελουμε ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Μιχαλης Ανθιμος
προεδρος
ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨