Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

H ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Γράφει 
ο Γιάννης Αβραμίδης Σμχος (ε.α)

Η ΣΜΥΡΝΗ ΕΓΙΝΕ Η ΜΙΑ ΤΩΝ ΕΦΤΑ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1922
(Από το όραμα στον όλεθρο) 

Στο θαυμάσιο μυστικιστικό ποίημα του Αγίου Ιωάννου των Εφτά Εκκλησιών,τα έξη από τα εφτά καντήλια έσβησαν στο αιώνιο σκοτάδι από καιρό, αλλά το καντήλι της Σμύρνης εξακολουθούσε να καίει μέχρι την καταστροφή της στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922 από τους Τούρκους του Μουσταφά Κεμάλ.

Ο ελληνικός πολιτισμός άνθιζε ξανά , με πείσμα, κάθε φορά που τον κατέστρεφαν οι ασιατικές ορδές. Στην ακμή του πολιτισμού της Μικράς Ασίας οικοδομήθηκαν αθάνατες πόλεις μεταξύ αυτών και η Σμύρνη. Η Ιωνία είναι ουσιαστικά ένα νεκροταφείο αρχαίων ελληνικών πόλεων γι’ αυτό και το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών ερευνητών , με πρωτοπόρο τον αμερικανό Sitlington Sterrett αξιομνημόνευτος για τη τεράστια προσφορά του στην αρχαιολογία.

Η Σμύρνη είχε εξελιχθεί σε ένα από........
τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου και τούτο διότι το 50%, του μισού και πλέον εκατομμυρίου πληθυσμού της το 1922, ήταν Έλληνες. Η Σμύρνη μια πολυεθνική πόλη, όπου μέσω αυτής γινόταν το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αυτό το κινούσαν οι Έλληνες. Μια πόλη που δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τις πλέον ανεπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης ήταν το διαμάντι της Ανατολής και την παράβαλαν με το Παρίσι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ,ο οραματιστής μιας Ελλάδας των τριών Ηπείρων κι των πέντε θαλασσών, ανέθεσε στον Κ. Καραθοδωρή την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Ανατολής στη Σμύρνη, που ατυχώς επρόκειτο να λειτουργήσει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1922, αλλά έγινε παρανάλωμα του πυρός θύμα της μανίας καταστροφής της πόλης από τους Τούρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Επίσης αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι στο κέντρο της σημερινής πόλης δεσπόζει το άγαλμα του πυρπολητή Κεμάλ Ατατούρκ που δείχνει προς το Αιγαίο.

Αυτός υποστήριζε και παρότρυνε τους ομοεθνείς του ότι « όποιος θέλει να εξουσιάζει στο Αιγαίο θα πρέπει πρώτα να γίνει κύριος της Σμύρνης και ύστερα μερικών νησιών γύρω από το λιμάνι». Τη Σμύρνη την πυρπόλησε για να εξαφανίσει κάθε τι το ελληνικό, κατά το δόγμα του προς τους ομόδοξούς του «για να στεριώσετε σε αυτό τον τόπο εξαφανίστε κάθε τι το ελληνικό». Ελπίζουμε η δημοσιονομική κρίση της χώρας μας να μη μας οδηγήσει στο ξεπούλημα σε Τούρκους επιχειρηματίες ότι το πολυτιμότερο στα πλησίον της Σμύρνης ελληνικά νησιά (μαρίνες, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις κ.α). Αυτό που δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει ο Κεμάλ με τα όπλα να το πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι τη κρίση της χώρας μας ,γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται! Ασφαλώς η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για τους ακρίτες των νησιών μας , ειδικότερα σε θέματα υγείας και όχι μόνο, για να τους κρατήσει στο τόπο τους.

Η Σμύρνη καίγεται

Σε αυτή τη λησμονημένη πατρίδα θα αναφερθούμε και τούτο διότι σε λίγο συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που ¨χάθηκε¨ από τους δημιουργούς της. Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας « κάτι χάνεται όταν λησμονιέται» . Και ιδού το ερώτημα που μας βασανίζει, πως φτάσαμε στο χάσιμο της Σμύρνης ;

Έχει επικρατήσει να λέγεται, ότι η μικρασιατική καταστροφή έγινε το Σεπτέμβρη του 1922. Η ημερομηνία αυτή συνδέεται με τον όλεθρο του μικρασιατικού ελληνισμού. Προτού φτάσουμε στον όλεθρο προηγήθηκαν γεγονότα τα οποία δεν αξιολογήθηκαν σωστά από τους ταγούς του τότε ελληνικού κράτους. Η αρχή του τέλους ξεκίνησε από τον εθνικό διχασμό των Ελλήνων , που οδήγησε τη χώρα στο κράτος των Αθηνών και στο κράτος της Θεσσαλονίκης (βασιλικούς και Βενιζελικούς). Κύρια αιτία του διχασμού,¨ εάν η Ελλάδα έπρεπε να προσχωρήσει στην ΑΝΤΑΝΤ και να λάβει μέρος στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο¨; Άνθρακες ο θησαυρός αποδείχθηκε η είσοδός μας , έστω και στο τέλος, στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος και το υποστήριζε ο Γενικός Πρόξενος της Αμερικής στη Σμύρνη στη περίοδο της μικρασιατικής εκστρατείας George Horton και καταγράφονται στο βιβλίο του «Αναφορικά με την Τουρκία». Ο Αμερικανός Πρόξενος υποστηρίζει ότι ¨Τα χριστιανικά κράτη της Δύσης είναι εκείνα που βοήθησαν τον Τούρκο να αφανίσει όλους τους μη μουσουλμάνους της Μικράς Ασίας¨.

Ο Αμερικανός Πρόξενος υποστηρίζει επίσης, όπως του ανέφερε ανώτερος αξκος , ότι κατά την απόβαση των Ελλήνων στη Σμύρνη υπερίσχυσε η άποψη του βρετανού αξκου, που υποστήριξε «ας αφήσουμε τους Έλληνες να τα κάνουν όλα μόνοι τους».

Οι σύμμαχοι ένιωθαν τέτοια ζήλια ο ένας για τον άλλον για το θέμα της Μικράς Ασίας (διαμελισμός και μοιρασιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) , ώστε δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν απόβαση ούτε μόνοι τους , ούτε ο καθένας χωριστά, ούτε όλοι μαζί. Η έλλειψη ομοθυμίας προκάλεσε τελικά την πανωλεθρία των ελληνικών στρατευμάτων και την καταστροφή της Σμύρνης. Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να κάνουν μόνοι τους την απόβαση και φορτώθηκαν όλη την ευθύνη των επιχειρήσεων με τα γνωστά αποτελέσματα,¨ της εσχάτης προδοσίας των έξη¨ που καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Η κύρια ευθύνη της καταστροφής της Σμύρνης βαρύνει τους συμμάχους, κυρίως τους Ευρωπαίους, με βασική αιτία την διαφωνία τους στο διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη μοιρασιά της.

Η μικρασιατική καταστροφή σήμανε το τέλος του Αρχέγονου πολιτισμού της Ιωνίας. Ένας πολιτισμός που ξαπλώθηκε στην Αρχαία Ελλάδα , τη Σικελία, την Ιταλία, στη Μαύρη Θάλασσα και τελικά σε όλη την ΕΥΡΏΠΗ και την Αμερική. Αναμφισβήτητα ο σημερινός παγκόσμιος πολιτισμός έχει τις ρίζες του στο αρχέγονο πολιτισμό της Ιωνίας. Αυτό αποδεικνύεται από τα αρχαία ελληνικά κείμενα, όπως του Ομήρου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Όμηρος καταγόταν από τη Σμύρνη. Για πολλά χρόνια τα γραπτά του υπήρξαν ένα είδος ιερής βίβλου. Ο Όμηρος ουσιαστικά διέπλασε το χαρακτήρα εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως στο δικό του έργο βρίσκουμε την ωραιότερη αντίληψη την μονογαμία. Αρχή στην οποία στηρίχτηκαν οι σημερινοί οικογενειακοί θεσμοί της Δύσης και είναι ουσιαστικά Ελληνικοί. Τους πήραμε από την Οδύσσεια που γράφτηκε πριν από χιλιάδες χρόνια κατά πάσα πιθανότητα στη Σμύρνη.

Το Παρίσι έχει αποκληθεί πόλη του φωτός για το πολιτισμό που ανέπτυξε μετά Χριστόν , η Σμύρνη είναι η πόλη που δημιούργησε τον αρχέγονο πολιτισμό της Ιωνίας, στις αρχές του στηρίχτηκε ο σημερινός πολιτισμός της Δύσης. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922 , αποφράδα ημέρα, οι δυνάμεις της Δύσης με τη στάση τους έσβησαν το έβδομο καντήλι τη Σμύρνη και ο σημερινός κόσμος βρίσκεται στο σκοτάδι του υλισμού. -------

Ο ελληνισμός ξεριζώνεται από τις χαμένες πατρίδες        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨