Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Βουβός ο πόνος για το δυστύχημα με τρεις νεκρούς πεζοναύτες (ΒΙΝΤΕΟ-Δηλώσεις Υφυπουργού & Α/ΓΕΣ)

Παντρεμένοι και γονείς παιδιών οι δύο ΕΠΟΠ 
στις 20 του μήνα απολυόταν ο έφεδρος

Βουβός ο πόνος για το δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς πεζοναύτες, σήμερα το μεσημέρι στο πεδίο βολής των Γλαφυρών, όταν έχασαν τη ζωή τους, από έκρηξη όλμου. Τόσο ο υφυπουργός άμυνας, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΣ, που ήρθαν στο σημείο του δυστυχήματος εξέφρασαν την οδύνη τους, όσο και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, αλλά και κάτοικοι των Γλαφυρών και άλλων χωριών, που περνούσαν από το σημείο που οδηγεί στο πεδίο βολής και πληροφορήθηκαν τι είχε γίνει, εξέφρασαν την οδύνη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, νεκροί από τη φονική έκρηξη, που οφείλεται σε........ διαρραγή του πυροσωλήνα του όλμου 81 χιλιοστών, έπεσαν οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) λοχίας Αναστάσιος Μετζάλας, 34 χρονών, κάτοικος Βόλου, με καταγωγή από Αθήνα, παντρεμένος και πατέρας ενός βρέφους 9 μηνών, ο λοχίας Γεώργιος Ορφανίδης, 33χρονών, κάτοικος Βόλου, με καταγωγή από τις Σέρρες, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 4,5 και 2,5 χρονών και ο οπλίτης Φώτης Ανδρικόπουλος, 19 χρονών, με καταγωγή από την Αχαΐα (ήταν γιός αστυνομικού), ο οποίος και επρόκειτο να απολυθεί στις 20 Οκτωβρίου!

Από την έκρηξη τραυματίστηκε από θραύσμα στην κοιλιακή χώρα και ο υπολοχαγός Πεζικού Κωνσταντίνος Βακάλης, 30 χρονών, που γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει καταγωγή από τη Φλώρινα, που ήταν παντρεμένος και κάτοικος Βόλου. Ήδη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύου.

Λίγη ώρα μετά τη 1.30 το μεσημέρι, που σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, επί τόπου πήγαν ο αναπληρωτής αστυνομικού διευθυντή Βαγγέλης Βαϊράμης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου, αλλά και κλιμάκιο της σήμανσης, ενώ περιπολικά και στρατιωτικά εκτός δρόμου οχήματα Hammer έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί προς το πεδίο βολής, μη επιτρέποντας την είσοδο σε κανέναν.

Δηλώσεις υφυπουργού Εθ. Άμυνας και Αρχηγού ΓΕΣ

Στον τόπου του δυστυχήματος έφτασε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, που ζήτησε να ενημερωθεί από τον διοικητή της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ταξίαρχο Πέτρο Κάρλε, αλλά δεν τις επιτράπηκε να περάσει, ενώ, μετά από αρκετή ώρα, στο σημείο έφτασαν, με όχημα της Στρατονομίας από τη Λάρισα, οι ιατροδικαστές Λεονταρή Ρουμπίνη και Χρήστος Κραβαρίτης. Μετά από περίπου μια ώρα στο σημείο του δυστυχήματος έφτασαν δύο εισαγγελείς του Στρατοδικείου Λάρισας και αργότερα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, που μεταφέρθηκε με στρατιωτικό όχημα στο σημείο και ενημερώθηκε για το δυστύχημα από τους επιτελείς της 32 Ταξ.Π/Ν.

Περίπου μισή ώρα στο σημείο έφτασαν ο υπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμοπρόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, που πήγαν στο σημείο του δυστυχήματος, ενώ λίγη ώρα μετά, κλήθηκαν επί τόπου δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν τις σορούς των άτυχων στρατιωτικών, που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ αύριο η σορός του οπλίτη θα μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

«Θρηνούμε την απώλεια τριών παλληκαριών»
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, φεύγοντας από το σημείο της τραγωδίας δήλωσε ότι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και μαζί τους όλος ο λαός θρηνούμε σήμερα την απώλεια τριών παλικαριών που έπεσαν στο καθήκον. Εκ μέρους της κυβέρνησης της πολιτικής και στρατιωτική ηγεσίας εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και την στρατιωτική οικογένεια.
Τιμή και δόξα στα παιδιά μας στα παλικάρια μας, αιωνία τους η μνήμη γι’ αυτούς που χάθηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, για την ειρήνη στην περιοχή. Τους τιμούμε και δεν τους ξεχνάμε».
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι τα αίτια του δυστυχήματος θα ερευνηθούν, ενώ στο σημείο ήδη υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί και έρχεται από την Αθήνα ανώτερος εισαγγελέας αναθεωρητικού, που θα επιβλέψουν τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας. Όπως ανέφερε, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αγωνίζονται εκπαιδεύονται καθημερινά δίνουν αίμα για να είναι έτοιμες αν τις χρειαστεί η πατρίδα να προστατέψουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας.
Ο υφυπουργός δεν μπόρεσε να εκτιμήσει που οφείλεται η τραγωδία, αλλά τόνισε ότι οι έρευνες θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

«Μετά την άσκηση θα πάρω άδεια»
Ο υφυπουργός αποκάλυψε την τραγική ειρωνεία για τον 19χρονο οπλίτη Φώτη Ανδρικόπουλο, που έπεσε νεκρός από τη «βροχή» θραυσμάτων του όλμου, όταν έσκασε ο πυροσωλήνας.
Όπως ανέφερε, ο διοικητής τον ενημέρωσε ότι επρόκειτο να απολυθεί στις 20 Οκτωβρίου και ο υπολοχαγός του πρότεινε να πάρει άδεια απόλυσης, αλλά ο ίδιος του απάντησε ότι πρώτα θα γίνει η άσκηση και μετά θα πάρει άδεια…

«Λήφθηκαν τα μέτρα ασφαλείας»
Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς επισήμανε ότι ελήφθησαν όλα τα ανθρωπίνως δυνατά μέτρα ασφάλειας και είχε εκτελεστεί ο τεχνικός έλεγχος των βαρέων όπλων όπως προβλέπεται.
Όσον αφορά στην άσκηση τόνισε ότι προβλεπόταν στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων και είναι άσκηση ρουτίνας που εκτελείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε έγινε η ίδια άσκηση με επίστρατους, δηλαδή πολίτες που κλήθηκαν για εκπαίδευση.
«Όταν έχεις πυρομαχικά, αλεξίπτωτα και βολές όλα αυτά είναι μέσα στη ζωή μας. Κίνδυνος υπάρχει πάντα όταν εκτελείς βολές αλλά παίρνεις όλα τα μέτρα που απαιτούνται», ήταν η δήλωση του Α ΓΕΣ.
Όσον αφορά στις διαδικασίες που κινήθηκαν ο αρχηγός τόνισε ότι γίνεται ΕΔΕ και προανάκριση για να διακριβωθούν οι συνθήκες για το δυστύχημα και το πόρισμα θα δείξει τι συνέβη.

Σε ερώτηση πόσοι βρισκόταν γύρω από τον όλμο, ο κ. Μανωλάς απάντησε ότι κάθε στοιχείο όλμου υπηρετείται από τον στοιχειάρχη τον σκοπευτή και τον γεμιστή και τον υπολοχαγό που ήταν ο υπεύθυνος της βολής.

Όσον αφορά στους συγκεκριμένους τύπους όλμων, τόνισε ότι είναι Ελληνικής κατασκευής, παραλήφθηκαν το 1995 και θεωρούνται αξιόπιστοι. Επίσης πρόσθεσε ότι μετά από κάθε βολή τα όπλα καθαρίζονται, ενώ σε ερώτηση αν ήταν ραγισμένος ο πυροσωλήνας, απάντησε ότι πάντα γίνεται οπτικός έλεγχος και δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα. Με όλμους, ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΣ, το τελευταίο ατύχημα έγινε το 2007, ενώ τόνισε ότι τα όπλα δεν έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.
Τέλος, ο υποστράτηγος επισήμανε ότι τα πυρά που έπεσαν στην τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων» ήταν τρομακτικά και, παρόλα αυτά, δεν έγινε κανένα ατύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨