Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Διπλά αναδρομικά έως 14.600 ευρώ για 125.000 αποστράτους [πίνακας]


ΣΧΟΛΙΟ: Η ταχυδακτυλουργία της κατάργησης των αποφάσεων του ΣτΕ!!!Απ΄το ένα χέρι θα τα δίνουν (αν τα δώσουν ) και απ΄το άλλο χέρι θα τα πάρουν με τον ν. Κατρούγκαλου από το 2019...... που τους έχεις τους κωδικούς Πάνο μου;;;;;;;;;........

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com

Διπλά αναδρομικά έρχονται με δικαστική απόφαση αλλά και εξαιτίας παράνομων μειώσεων στις συντάξεις γήρατος αλλά και χηρείας 125.000 απόστρατων με δύο τρόπους:.......

1. Επιστροφές ως 1.800 ευρώ διεκδικούνται με αιτήσεις από όσους διαπιστώσουν ότι οι μειώσεις του ν. 4093/2012 επιβάλλονται παρανόμως σε άθροισμα συντάξεων που δεν έχει λάβει υπόψη τις μειώσεις επιμέρους συντάξεων και βοηθημάτων από τα Μετοχικά τους Ταμεία (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού και ΤΕΑΠΑΣΑ).

2. Επιστροφές από 2.665 ευρώ ως και 12.805 ευρώ δικαιούνται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία μάλιστα επιβάλλεται στην κυβέρνηση να την εφαρμόσει εντός 8 μηνών, ώστε οι συντάξεις τους να επανέλθουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 και να επιστραφούν οι περικοπές που έγιναν από την αναπροσαρμογή μισθών των εν ενεργεία στρατιωτικών (Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας) από την ημερομηνία αυτή και εντεύθεν.

Τα ποσά για τις μεν παράνομες μειώσεις θα επιστραφούν αναγκαστικά από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι οι μειώσεις του ν. 4093/2012 εξακολουθούν και επιβάλλονται στο ίδιο άθροισμα συντάξεων που ελάμβαναν τα ανωτέρω πρόσωπα το 2013, ενώ θα έπρεπε να γίνει επανυπολογισμός των εν λόγω περικοπών βάσει του νέου αθροίσματος συντάξεων που προέκυψε μετά το 2013 από τα ψαλίδια που είχαν στα επιμέρους συνταξιοδοτικά βοηθήματα-επιδόματα που λαμβάνουν από τα Μετοχικά τους Ταμεία και το ΤΕΑΠΑΣΑ, εφόσον πρόκειται για απόστρατους της ΕΛ.ΑΣ.

Για να διεκδικήσουν όμως επιστροφή θα πρέπει να προηγηθεί αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την οποία να ζητούν να τους παρασχεθεί η πλήρης ανάλυση των ποσών σύνταξης και βοηθημάτων που λαμβάνονται υπόψη για τις μειώσεις του ν. 4093/2012.

Τα Ταμεία δεν έχουν προσαρμόσει τα ποσά αυτά και όπως αποδεικνύεται σε συντάξεις πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου, αλλά και του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων φορέων, οι μειώσεις επιβάλλονται στο παλιό άθροισμα συντάξεων και όχι στο νέο που έχει προκύψει μετά τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων.
Η αλήθεια λοιπόν για το αν οι περικοπές του νόμου 4093/20123, εφαρμόζονται στα σημερινά πράγματι καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων και αθροίσματος συντάξεων θα βγει μόνον εφόσον το απαιτήσουν οι συνταξιούχοι με αίτηση για την πλήρη ανάλυση του ποσού των συντάξεων και των μειώσεων που τους αναλογούν με το ν. 4093/2012.

Η μεγαλύτερη παρτίδα των αναδρομικών όμως, που είναι και πιο σίγουρη, έρχεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ, που πλέον «διατάσσει» την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει και στους συνταξιούχους, αλλά και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς, τις περικοπές που είχαν μετά τον Αύγουστο του 2012 στις αποδοχές τους με την αναπροσαρμογή (μείωση) των αποδοχών τους που προβλέφθηκε πάλι στο νόμο 4093/2012, αλλά σε άλλο άρθρο ανεξάρτητο από τις περικοπές συντάξεων.

Το 50% από αυτές τις μειώσεις επεστράφηκε με το νόμο 4307/2014 επί κυβέρνησης Ν.Δ. Ομως το υπόλοιπο 50% των περικοπών δεν έχει δοθεί παρότι το ΣτΕ το έχει επιδικάσει υπέρ συνταξιούχων και εν ενεργεία στρατιωτικών.
Μάλιστα στην τελευταία του συνεδρίαση το ανώτατο δικαστήριο επαναβεβαιώνει την απόφασή του και δίνει διορία 8 μηνών, δηλαδή ως το τέλος του 2018, να βρει τρόπο ώστε οι αποδοχές τους να επανέλθουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012, ακυρώνοντας στην πράξη τις περικοπές που υπέστησαν λόγω διαφορετικού μισθολογίου.

Προσοχή: Σε περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ υλοποιηθεί, όπως ήδη εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα σταματήσουν να επιβάλλονται οι μνημονιακές περικοπές συντάξεων. Για να μην είναι όμως παράνομες, αυτές οι μνημονιακές μειώσεις, ιδίως του ν. 4093, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τα πραγματικά ποσά και όχι εικονικά.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά ανά βαθμό

Οι αυξήσεις συντάξεων για τους 125.000 απόστρατους που προέρχονται από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ ξεκινούν από 41 ευρώ και φτάνουν στα 197 ευρώ (καθαρά προ φόρου).

Τα ποσά αυτά θα πρέπει να πιστωθούν στις μηνιαίες τους αποδοχές από τη στιγμή που θα γίνει εκτελεστή η απόφαση.

Πέραν αυτών όμως, το μεγάλο «πακέτο» αναδρομικών και ο πονοκέφαλος για το πώς θα δοθούν προέρχεται από τις αναδρομικές αυξήσεις που εκτείνονται στο διάστημα 2012 – 2017, δηλαδή για 65 μήνες που μετρούνται μέχρι τώρα.

Τα αναδρομικά ανάλογα με το βαθμό αποστρατείας ξεκινούν από 2.665 ευρώ (καθαρά προ φόρου) για τον απόστρατο Λοχαγό (και ομόβαθμους σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. και Π.Σ.) και φτάνουν ως και 12.805 ευρώ (καθαρά προ φόρου) για τους απόστρατους με βαθμό Α/ΓΕΕΘΑ και αντιστοίχων σε ΓΕΑ, ΓΕΝ , ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. και Π.Σ.
Ο πίνακας με τα αναδρομικά που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αφορά θητεία 35ετίας και είναι βασισμένος σε επίσημα στοιχεία με αποδοχές αποστράτων από το ΓΛΚ όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μετά την επιστροφή της πρώτης δόσης αναδρομικών από το 50% της μείωσης και ακολούθως, όπως θα πρέπει να διαμορφωθούν από τη στιγμή που το ΣτΕ επιδίκασε την επιστροφή και του υπόλοιπου 50% της μείωσης (β’ δόση αναδρομικών).

Τι λέει η απόφαση και ποια είναι τα ποσά

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε τις υπ’ αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις της στις οποίες αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος». Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι, όπως προκύπτει, η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016), «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

Η αναπροσαρμογή συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, ήτοι από 1ης/8/2012 ως και 31/12/2017, και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις.
Τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες, επισείει πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ανάγοντες, δηλαδή οι Ενώσεις των Αποστράτων, έχουν δικαίωμα βάσει του ν. 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.

Η απόφαση της Επιτροπής του ΣτΕ σημαίνει ότι οι απόστρατοι, ανάλογα με το βαθμό, θα πρέπει να λάβουν τις παρακάτω αυξήσεις και τα αναδρομικά:

• Με βαθμό Α/ΓΕΕΘΑ (και αντιστοίχων σε Αεροπορία, Ναυτικό, Αστυνομία Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστική), αύξηση περίπου 197 ευρώ το μήνα, και αναδρομικά 12.805 ευρώ.

• Με βαθμό ΓΕΣ (και αντιστοίχων σε Αεροπορία, Ναυτικό, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστική), αύξηση 112 ευρώ και αναδρομικά 7.280 ευρώ.

• Με βαθμό Αντιστρατήγου (και αντιστοίχων σε Αεροπορία, Ναυτικό, Αστυνομία Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστική), αύξηση 77 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 5.005 ευρώ.

• Με βαθμό Υποστρατήγου και Ταξίαρχου (και αντιστοίχων σε Αεροπορία, Ναυτικό, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστική), αύξηση 71 ευρώ και αναδρομικά 4.615 ευρώ.

• Με βαθμό Συνταγματάρχη (και αντιστοίχων σε Αεροπορία, Ναυτικό, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστική), αύξηση 54 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 3.510 ευρώ.

 http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/03/pinakas-syntakseis.jpg
                              Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγεθύνει

1. Μικτά ποσά, προ μειώσεων Μνημονίου, προ εισφοράς ασθένειας και πριν το φόρο, σήμερα με 35 έτη.
2. Καθαρά ποσά, μετά τις μειώσεις Μνημονίου, μετά την εισφορά ασθένειας και πριν το φόρο.

• Τα ποσά των 1.340 ευρώ έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με το κατώφλι των 1.425 ευρώ που προβλέπεται στο ν. 4093 για τις μειώσεις 10% που έχουν οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο, αν το ποσό μετά τις περικοπές νόμων 3865, 4024 και 4051 είναι άνω των 1.500 ευρώ, τότε η μείωση 10% του ν. 4093, περιορίζεται μέχρι του ποσού των 1.425 ευρώ (κατώφλι). Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύουμε στο ποσό αυτό περιορίζονται οι μειώσεις ακόμη και αν η πραγματική μείωση κατεβάζει τη σύνταξη κάτω από 1.425 ευρώ. Στο ποσό αυτό λοιπόν επιβάλλεται και η εισφορά ασθένειας 6% (85,5 ευρώ) και η τελική σύνταξη προ φόρου διαμορφώνεται στα 1.339,50 ευρώ (1.340 ευρώ με στρογγυλοποίηση).

Η παγίδα του συμψηφισμού που εξετάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, που πήρε και σχετική πρόταση από το υπουργείο Αμυνας αλλά και από Ενώσεις Αποστράτων, σχεδιάζει, αντί να καταβάλει τη δεύτερη δόση στους απόστρατους, να προχωρήσει σε συμψηφισμό με τις μειώσεις που θα έρθουν τον Δεκέμβριο του 2018!

Για παράδειγμα, στρατιωτικός που θα πρέπει να λάβει τη β’ δόση αναδρομικών από την επιστροφή του υπολοίπου 50% της περικοπής, με αύξηση σύνταξης κατά 125 ευρώ και με αναδρομικά 8.125 ευρώ, εξετάζεται να πάρει το ποσό αυτό με συμψηφισμό της μείωσης που θα έχει τον Δεκέμβριο του 2018 λόγω επανυπολογισμού, ώστε για όσο διάστημα έχει λαμβάνειν αναδρομικά, να έχει και αναλόγως μικρότερη ή και καθόλου μείωση σύνταξης.

Από το ένθετο Ασφάλιση και Συντάξεις που κυκλοφορεί με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨