Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Το Παράρτημα Λάρισας σε Λίμνη Κερκίνη- Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου -Οχυρό Ρούπελ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)



Στις 14 &15/5-2016 τα μέλη της ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας πραγματοποίησαν διήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη-την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου και το Οχυρό Ρούπελ.........



Πρώτος προορισμός η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών. Μετά την υποδοχή από τις αδελφές της Μονής και την ενημέρωση στο καθολικό ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα στο αρχονταρίκι. Οι αδελφές τονίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που τρέφουν για το προσωπικό των ΕΔ δώρισαν στο Παράρτημα ένα καλαίσθητο βιβλίο με το ιστορικό της Μονής ενώ από την πλευρά του Παραρτήματος επιδόθηκε σε ανάμνηση της επίσκεψης πλακέτα με το έμβλημα της ΕΑΑΑ το οποίο όπως μας είπαν θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση από την ηγουμένη της Μονής.


Στη συνέχεια προορισμός η λίμνη Κερκίνη και το κέντρο πληροφόρησης όπου έγινε παρουσίαση και ενημέρωση για την ιστορία, την πανίδα και τη χλωρίδα της λίμνης. Ο παρουσιαστής, κ. Ηλιάδης, πραγματικά καταιγιστικός στην εκφορά του λόγου του και με σκωπτική διάθεση καθήλωσε τα μέλη και τους προετοίμασε γι’ αυτό που θα ακολουθούσε.




Επόμενος σταθμός το μικρό λιμάνι της Κερκίνης που αποτελεί την αρχόντισσα της περιοχής. Συγκαταλέγεται στους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας που ονομάζονται υγρότοποι Ramsar και ανήκει στις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Επιβίβαση στις Βάρκες για να δούμε από κοντά ένα καταπληκτικό οικοσύστημα με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Μετά από λίγο βρισκόταν μια ανάσα, σχεδόν μπορούσαμε να αγγίξουμε Κορμοράνους, Αργυροπελεκάνους, Λαγγόνες και άλλα είδη πουλιών που ζουν εκεί και είναι μοναδικά στον κόσμο, απειλούμενα με εξαφάνιση.


Γεμάτοι εικόνες και εντυπώσεις και αφού είχε φτάσει το απόγευμα θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να φροντίσουμε και το στομάχι μας και αυτό το αναθέσαμε στην παρακείμενη ταβέρνα «Ελωδιός» όπου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικά προϊόντα και παραλλαγές από το κρέας του Βουβαλιού. Αργά το απόγευμα αφιχθήκαμε στην πόλη των Σερρών για διανυκτέρευση. 



Την επόμενη μέρα Κυριακή 15-5-2016 μετά το πρωινό αναχωρήσαμε για το οχυρό Ρούπελ προκειμένου να παρακολουθήσουμε την αναβίωση, για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια, της μάχης που δόθηκε από τους υπερασπιστές του Οχυρού ενάντια στους Γερμανούς Κατακτητές. Είχαμε ήδη λάβει πρόσκληση να παραστούμε στις εκδηλώσεις από τον Δήμαρχο Σιντικής, Τξχο ε.α. Φώτη Δομουχτσίδη, καθώς ο Δήμος ήταν ο οργανωτής της εκδήλωσης. Αν και σχετικά νωρίς, όταν φτάσαμε στο οχυρό εκατοντάδες κόσμος που αργότερα έγιναν χιλιάδες περίμενε με προσμονή την αναπαράσταση της μάχης. 


Στις 12:00 ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Σιντικής, πήρε το λόγο καλωσορίζοντας τους επισήμους και τον κόσμο, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την ηρωική μάχη που δόθηκε από τους υπερασπιστές του οχυρού. Αμέσως μετά εντυπωσιακά εφέ με πραγματικά πυρά, εκρήξεις και καπνογόνα, μετέφεραν τους περισσότερους από 5.000 χιλιάδες επισκέπτες 75 χρόνια πίσω, τότε που μια χούφτα Έλληνες αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Παράλληλα αεροπλάνα της Αερολέσχης Σερρών εφορμούσαν με σειρήνες, αναπαριστώντας τις αεροπορικές επιθέσεις των στούκας, εναντίων των οχυρών. 

Ομάδα 40 ατόμων με στολές και οπλισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναβίωσαν γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από την επική μάχη, την ιστορική άρνηση του Ταγματάρχη Δουράτσου να παραδώσει το οχυρό στους Γερμανούς, την κατάληψη και την απόδοση τιμών από τους Γερμανούς κατά την αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών, από το Ρούπελ.


Ο κόσμος και κυρίως τα μικρά παιδιά, αυθόρμητα συμμετείχε στην εξέλιξη της αναπαράστασης άλλοτε με επιφωνήματα και άλλοτε χειροκροτώντας. Δάκρυα κύλισαν στα μάγουλα όταν ο Διοικητής του οχυρού απάντησε στους Γερμανούς ότι "ο αγών θα συνεχιστεί, πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί".

Συγκίνηση και ρίγη υπερηφάνειας, για τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, πατριωτική ανάταση, μαθήματα ανδρείας και ηρωισμού για όλους τους παρευρισκόμενους.
Μετά το πέρας της αναπαράστασης επίσκεψη στις στοές του οχυρού. Στη στοά ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αισθανθεί τις στιγμές της μάχης. Περπατώντας στους θαλάμους και στους πλευρικούς διαδρόμους υπάρχουν τα διοράματα, που αναπαριστούν τους Έλληνες μαχητές της μάχης των οχυρών. Απορία και θαυμασμός για την εντυπωσιακή κατασκευή των οχυρών από μια χώρα και ένα λαό που μόλις 4 χρόνια πριν, το 1932, είχε πτωχεύσει.

Αμέσως μετά επίσκεψη στο Μουσείο του Οχυρό όπου εκτίθενται στολές, όπλα, μετάλλια καθώς και πολλά κειμήλια του ελληνικού και του γερμανικού στρατού
Στο τέλος συνάντηση με τον Δήμαρχο της Σιντικής κ. Δομουχτσίδη όπου ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας, Σγος ε.α Κων/νος Λιούτας, εξέφρασε, εκ μέρους των μελών, τα θερμά συγχαρητήρια για την οργάνωση της εκδήλωσης και ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την πρόσκληση στο Παράρτημα Λάρισας. Σε ανάμνηση της επίσκεψης επιδόθηκε στο Δήμαρχο Σιντικής πλακέτα με το έμβλημα της ΕΑΑΑ. Ο κ. Δομουχτσίδης εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στα μέλη του Παραρτήματος Λάρισας για την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Μετά από ένα γεμάτο διήμερο γεμάτο με όμορφες εικόνες και συναισθήματα η ικανοποίηση των μελών ήταν έκδηλη στο δρόμο της επιστροφής στην πόλη μας.

Σγος ε.α. Κ. Λιούτας
Πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨