Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Χακί «νυστέρια» στον Ευαγγελισμό


Τουλάχιστον πέντε στρατιωτικοί γιατροί τα τελευταία χρόνια προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, στον «Ευαγγελισμό».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
kathimerini
Οταν τελειώσει τη βάρδιά του στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ο θωρακοχειρουργός Κωνσταντίνος Σουλτάνης τίθεται στη διάθεση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». 

«Βοηθάμε, όποτε μας ζητηθεί», λέει. Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις στρατιωτικοί γιατροί σαν κι αυτόν τα τελευταία χρόνια προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο νοσοκομείο, σε μια ύστατη προσπάθεια να καλυφθούν κενά του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Σουλτάνης ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στον «Ευαγγελισμό» το 2013, αλλά όπως και άλλοι στρατιωτικοί γιατροί, συνέχισε να συνδράμει σε χειρουργεία ορισμένες ημέρες την εβδομάδα ή κάποιες φορές τον μήνα, ανάλογα με το πότε χρειάζονταν βοήθεια οι συνάδελφοί του. Αλλωστε, οι απαιτήσεις είναι πολλές σε αυτήν την κλινική του μεγαλύτερου δημοσίου νοσοκομείου της χώρας. Εκεί διενεργείται πάνω από το 50% των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει..........
αυξηθεί και ο όγκος των περιστατικών που δέχεται. Λόγω της οικονομικής κρίσης, μέσα σε μία πενταετία παρατηρήθηκε μεγάλη ροή ασθενών από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο τομέα. Πέρυσι, το ποσοστό των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με το 2009, ενώ την αντίστοιχη περίοδο στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 51%.

Αυτή η εξέλιξη, όμως, συνοδεύτηκε και από μια πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια διαρροή επιστημόνων προς το εξωτερικό. Οπως εξηγεί ο διευθυντής της κλινικής Χειρουργικής Θώρακος Καρδιάς Αγγείων στον «Ευαγγελισμό», Μιχάλης Αργυρίου, σήμερα στα τέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν θωρακο-καρδιοχειρουργική κλινική προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 21 καρδιοχειρουργοί, τη στιγμή που στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας εργάζονται περισσότεροι από 50 ειδικευμένοι Ελληνες συνάδελφοί τους ηλικίας 35-55 ετών. Η μεγάλη φυγή, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων σε θέσεις μόνιμων γιατρών, προκαλεί δυσαναπλήρωτα κενά. Τα ιατρικά χέρια τα τελευταία χρόνια δεν φτάνουν για τις αυξημένες ανάγκες. Σήμερα, στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του «Ευαγγελισμού», που ξεπερνάει τις 900 επεμβάσεις ετησίως, είναι κενές τέσσερις θέσεις ειδικευμένων και εννέα θέσεις ειδικευόμενων γιατρών.

«Η τάση φυγής των νέων γιατρών είναι μεγάλη. Υπάρχει ανασφάλεια σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση. Προτιμούν να βρεθούν σε μια άλλη χώρα όπου όχι μόνο θα βρουν άμεσα έμμισθη θέση εργασίας, αλλά θα έχουν και δυνατότητες εξέλιξης», παρατηρεί ο κ. Σουλτάνης. Στο δικό του πέρασμα από την ειδικότητα, από τους 11 γιατρούς που γνώρισε οι οκτώ σήμερα ασκούν το επάγγελμά τους στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στην Ελλάδα γιατί είχαν δυνατότητα άμεσης απασχόλησης ως στρατιωτικοί γιατροί.

Ζητούν θεσμικό πλαίσιο

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Αργυρίου και άλλοι συνάδελφοί του έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας ζητώντας να αντιμετωπιστεί το θέμα της έλλειψης γιατρών στην κλινική Χειρουργικής Θώρακος Καρδιάς Αγγείων. «Δεν προσέρχονται νέοι γιατροί για ειδικότητα, δεν προσλαμβάνονται επικουρικοί γιατροί, δεν γίνονται οι κρίσεις των προκηρυγμένων θέσεων, δεν προκηρύσσονται οι κενές θέσεις», αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους και προτείνουν τη δημιουργία ειδικού θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τη διάθεση θωρακο-καρδιοχειρουργών από τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ.

«Μια λύση που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και δεν θα επιβαρύνει το νοσοκομείο με μισθολογικό κόστος πέραν των εφημεριών», προσθέτουν στην επιστολή τους. Κοινή υπουργική απόφαση του 2011 προέβλεπε ότι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης μπορούν να διατίθενται παράλληλα με τα στρατιωτικά καθήκοντά τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε πανεπιστημιακές κλινικές, μονάδες ή εργαστήρια για την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν καθόριζε όμως κάποιο αντίστοιχο πλαίσιο για τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

«Ισως δεν φαντάζονταν τότε ότι κάποια ημέρα θα υπήρχαν ανάγκες και στην Αθήνα, όχι μόνο στην περιφέρεια», λέει ο κ. Σουλτάνης. Η συνεργασία του με τους γιατρούς του «Ευαγγελισμού» γίνεται μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων που είχαν αναπτύξει από τα χρόνια της ειδικότητάς του εκεί. «Υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον. Από τη μια πλευρά αυξάνω τη χειρουργική μου δεινότητα και από την άλλη βοηθάω τους γιατρούς του ΕΣΥ που με δίδαξαν», λέει. Στην ίδια, αμφίδρομη σχέση, αναφέρεται και ένας ακόμη στρατιωτικός γιατρός που μίλησε στην «Κ» και αφιερώνει τρεις ημέρες την εβδομάδα στον «Ευαγγελισμό», μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου του στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. «Γίνεται στο πλαίσιο της καλής θέλησης και της σχέσης δασκάλου και μαθητή που έχουμε αναπτύξει με τους πρώην επιμελητές μας», λέει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨