Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Μηχανικοί αεροσκαφών με «μαϊμού» πτυχία σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας


Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη εισαγγελική έρευνα στην Ελλάδα, καθώς ψευδείς πιστοποιήσεις για τους δήθεν μηχανικούς εκδόθηκαν από ιδιωτική σχολή με έδρα την Αττική.
Διερευνάται, η διάπραξη ακόμα και του κακουργήματος της διατάραξης ασφαλείας της αεροπλοΐας.
Την προκαταρκτική εξέταση διενεργεί ο έμπειρος εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Χαράλαμπος Λακαφώσης, στα χέρια του οποίου έχουν περιέλθει στοιχεία-σοκ από το πρώτο σκέλος της πραγματογνωμοσύνης, την....... οποία διενεργεί πολύ γνωστός εμπειρογνώμονας στα ψηφιακά αρχεία που κατασχέθηκαν από τις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας.

Το τελικό πόρισμα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, καθώς με βάση τα πρώτα ευρήματα διατάχθηκε και περαιτέρω πραγματογνωμοσύνη.
Την σχετική αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα "Αγορά"
Το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα της έρευνας είναι να εντοπιστούν μέσα από τα ηλεκτρονικά αρχεία το υπόλοιπο έγγραφο υλικό που έχει κατασχεθεί, όπως και οι εκατοντάδες «πτυχιούχοι» που έχουν διασπαρεί στο εξωτερικό, Ευρώπη και Ασία, από τα προγράμματα εξετάσεων που είχε οργανώσει η εταιρεία σε διάφορες χώρες.
Το μείζον ζήτημα είναι αν, όταν έσκασε η υπόθεση, εντοπίστηκαν όλοι οι «μαϊμού»-μηχανικοί ώστε να ακυρωθούν οι πιστοποιήσεις τους, όπως έγινε με τους Ελληνες συμμετέχοντες, για να απολέσουν τη δυνατότητα απασχόλησης (έστω και ως βοηθητικοί στις επισκευές αεροσκαφών, ανάλογα με τις πιστοποιήσεις που κατέχουν) σε αεροπορικές εταιρείες.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται, μετά την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης, και το ενδεχόμενο υποβολής αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Οι ντόπιοι, πάντως, «μαϊμού»-μηχανικοί, όσοι δηλαδή αποδειχθεί ότι είχαν πληρώσει για να λάβουν τις πιστοποιήσεις τους, κινδυνεύουν με το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως και οι υπεύθυνοι της εταιρείας, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε από την ΥΠΑ που είχε εξαπατηθεί, με άμεση συνεργεία στην πράξη αυτή.

Η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από περίπου έναν χρόνο, έπειτα από σχετική καταγγελία της βρετανικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή (EASA). Η καταγγελία ήταν σαφής: η εν λόγω εταιρεία, που είχε αναλάβει την οργάνωση των προγραμμάτων των εξετάσεων, διέρρεε τα θέματα σε επίδοξους μηχανικούς αεροσκαφών, πολλοί από τους οποίους αποδείχθηκε ότι έδιναν «εξετάσεις» πίνοντας το... φραπεδάκι τους ακόμα και από το σπίτι τους.
Μάλιστα, η βρετανική CAA είχε χρησιμοποιήσει υποψήφιο μηχανικό σε ρόλο «μυστικού πράκτορα» προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η διαδικασία των εξετάσεων ήταν διαβλητή. Ο «υποψήφιος» της CAA είχε λάβει τις απαντήσεις στο προσωπικό του e-mail.

Αμέσως παρενέβη η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προέβη σε οριστική ανάκληση της άδειας της εταιρείας και ακύρωσε και δύο προγράμματα εξετάσεων στις Μαλδίβες, στα οποία είχαν μετάσχει συνολικά 600 άτομα.
Η ίδια, όμως, εταιρεία (ιδιωτική σχολή) είχε οργανώσει στο παρελθόν προγράμματα εξετάσεων στην Τουρκία, το Πακιστάν και αλλού.
Την πρώτη έρευνα, ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας, ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αρχικά συνέλεξε εκατοντάδες φακέλους προσώπων που είχαν λάβει πτυχία από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να προβούν σε ταυτοποίηση.

Πολλοί, όμως, από τους «πτυχιούχους» προέρχονταν από χώρες όπως η Σρι Λανκα και η Μαλαισία και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της απασχόλησης τους σε αεροπορικές εταιρείες. Σε ορισμένα από αυτά τα μέρη οι εξετάσεις γίνονταν άτυπα και οι αρμόδιες Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας δεν είχαν ιδέα τι γινόταν.

Κατερίνα Κατή
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨