Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΦΑΣΗ Α.Ε.Δ 1/2012 : ΠΑΡΑΓΡAΦΗ ΔΙΕΤΗΣ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Α.Ε.Δ.) 

....η απόφαση Α.Ε.Δ 1/2012 καθορίζει, για τους δημοσίους υπαλλήλους (πολιτικών και στρατιωτικών) επαναλαμβανόμενες αγωγές 
ανά διετία.....

Γράφει ο 
Γιάννης Αβραμίδης Σμχος (ε.α)

  Το κράτος με το πρόσχημα της ανάγκης προστασίας του Δημοσίου αφενός και αφετέρου τις διαφορετικές συνθήκες που τελούν οι υπάλληλοι του δημοσίου σε σχέση με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα , ψήφισε το Ν.2362/1995 . Το άρθρο 90 παραγ. 3 αυτού του νόμου προβλέπει.........

 διετή παραγραφή αξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων (πολιτικών και στρατιωτικών) ενώ για όλες τις άλλες απαιτήσεις κατά του Δημοσίου ο χρόνος παραγραφής είναι πενταετής .

 _ Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ο.Ε.Σ) με την απόφαση 953/2011 και ο Άρειος Πάγος με τις αποφάσεις 145/2006, 250/2006 και 588/2007 αμφισβήτησαν την συνταγματικότητα του άρθρου 90 παραγ. 3 του Ν.2362/1995 διότι αντίκειται στο άρθρο 4 πραγ.1 του Συντάγματος. 

 _ Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος συγκροτήθηκε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Α.Ε.Δ) το οποίο εξέτασε την υπ αριθμόν 953/2011 παραπεμπτική απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε που προέκυψε μετά από προσφυγή πολιτών. Το Α.Ε.Δ αφού μελέτησε τη δικογραφία σκέφτηκε σύμφωνα με το νόμο και κατέληξε στην απόφαση 1/2012 με την οποία αποφαίνεται ότι η διάταξη του άρθρου 90 παραγ. 3 του Ν.2362/1995 δεν αντίκειται στο άρθρο 4 παραγ. 1 του Συντάγματος , η οποία κρίθηκε και αποφασίστηκε στις 08-12-2011 και δημοσιεύτηκε σε συνεδρία 04-04-2012. 

 _ Αρχής γενομένης, με το Ν.3408/2005 έγινε αναπροσαρμογή των συντάξεων των αποστράτων με τα ειδικά μισθολόγια, πλην όμως δεν τους δόθηκαν τα αναδρομικά που δικαιώνονταν και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με αγωγές. Άλλωστε αυτή ήταν και η πρόταση της τότε Κυβέρνησης, την οποία στήριξε και επαληθεύτηκε αφού οι δικαιούχοι που διεκδίκησαν αναδρομικά ήταν πολλοί λίγοι. Αιτία αφενός τα έξοδα και αφετέρου η ταλαιπωρία των επαναλαμβανόμενων δικαστηρίων, μετά από ενστάσεις του Δημοσίου, που για να καταστούν τελεσίδικες οι αποφάσεις υπερέβαιναν τα 10 χρόνια , υπάρχουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις του 2008. 

_ Ακολούθησαν οι Μνημονικοί νόμοι όπως 3865/2010, 3986/2011, 4002/2011, 4024/2011,4051/2012, 4093/2012, 4365/2016 που μείωσαν τις συντάξεις των αποστράτων μεσοσταθμικά κατά 48 % . Η προσφυγή στη δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία. Πολλοί από αυτούς τους νόμους κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Η απόφαση 244/2017 της Ο.Ε.Σ δικαιώνει για διεκδίκηση αναδρομικών ΜΟΝΟ όσους είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η απόφαση αυτή ανάγκασε πολλούς αποστράτους να προσφύγουν σε ομαδικές αγωγές διεκδίκησης αναδρομικών ΜΟΝΟ μέχρι δύο ετών σύμφωνα με την απόφαση Α.Ε.Δ 1/2012. Λόγω του μεγάλου φόρτου των δικαστηρίων, εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού των αγωγών, οι δικαστικές αποφάσεις καθίστανται τελεσίδικες μετά από δέκα και πλέον χρόνια. Ως εκ τούτου είναι πρόδηλο και αναγκαίο ότι κάθε διετία από την πρώτη αγωγή, για διεκδίκηση αναδρομικών της επόμενης διετίας να υποβάλλεται νέα αγωγή. 

_Από τα ανωτέρω καθίσταται πρόδηλο ότι η διεκδίκηση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ των δημοσίων υπαλλήλων (πολιτικών και στρατιωτικών) από το Δημόσιο δεν είναι μόνο επίπονη (ψυχοφθόρα), αλλά απαιτεί και μεγάλο κόστος και το αποτέλεσμα αβέβαιο ειδικά για τους υπερήλικες, γι αυτό και πολλοί συνάδελφοι αποφεύγουν να υποστούν αυτή τη βάσανο. 

Εν κατακλείδι για τη διεκδίκηση αναδρομικών από το δημόσιο, η απόφαση Α.Ε.Δ 1/2012 καθορίζει, για τους δημοσίους υπαλλήλους επαναλαμβανόμενες αγωγές ανά διετία. 

Η απόφαση 244/2017 καθορίζει υποχρεωτική και αναγκαία την αγωγή. 

Έτσι με αυτές τις δύο αποφάσεις το Κράτος εμμέσως πλην σαφώς επιτυγχάνει το σκοπό του που είναι,
¨η ανάγκη προστασίας της περιουσίας του Δημοσίου¨ ._ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨