Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 1η Στρατιά, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, στη Λάρισα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR
Την θέση ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας και οι ΑΝΕΛ θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση όταν η Συμφωνία των Πρεσπών φθάσει στην Βουλή εξέφρασε σήμερα ο Πάνος Καμμένος. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 1η Στρατιά, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας:............
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χθες, από το φυλάκιο της Νίκης στείλατε αυστηρό μήνυμα στη FYROM. Θεωρείτε ότι αυτές οι αλλεπάλληλες προκλήσεις από το γειτονικό κρατίδιο, ενδεχομένως να ανατρέψουν το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας σε ότι αφορά τη συμφωνία;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χαίρομαι γι’ αυτές τις προκλήσεις, γιατί είναι ακριβώς ο χαρακτήρας της ηγεσίας της FYROM. Οι συνεχείς αλυτρωτικές προκλητικές τους δηλώσεις επιβεβαιώνουν αυτούς που λέγαμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα μανδύα μιας συμφωνίας την οποία δεν θα τηρήσουν. Χαίρομαι, επίσης, που ο Πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι αν αυτές οι προκλήσεις συνεχιστούν και αν αμφισβητείται, για παράδειγμα, η μη ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας ή οι αλυτρωτικές τους τάσεις περί δήθεν μειονότητας και συνεχίσουν τις προκλήσεις δεν θα υπάρξει συμφωνία. Για εμένα, όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και κάλεσα και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του. Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει – και το είπα και στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους συνοριοφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια – μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν – ω μη γένοιτο – αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να γίνουν σύντομα. Το θέμα του Σκοπιανού ήρθε, παρά την συμφωνία που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσουμε μαζί, πολύ πιο νωρίς από ότι είχε σχεδιαστεί. Το καλό για την πατρίδα θα είναι οι εκλογές να πάνε στο τέλος της τετραετίας. Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία αποτελούν για εμάς «κόκκινη γραμμή» και δεν μπορώ εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και λόγω της θέσης που δημόσια έχω πάρει από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, να αποδεχθώ να παραμένω Υπουργός Εθνικής Άμυνας και παράλληλα να συνυπογράφω την παράδοση του όρου «Μακεδονία». Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ. Θα παλέψω με ό,τι δύναμη έχω, να γίνει αντιληπτό σε όλους – και ιδίως στους ξένους – ότι η Ελλάδα έχει όλη την καλή διάθεση να βρεθεί λύση. Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν, αλλά θέλουμε να καταλάβουν ότι με μία προπαγάνδα, η οποία ξεκίνησε από την εποχή του Μουσολίνι και του Τίτο, δεν μπορούν να αμφισβητούν την ιστορία της Ελληνικής Μακεδονίας. Από εκεί και πέρα, εάν αυτό δεν επιτευχθεί, θα κάνω το καθήκον μου. Και βεβαίως αυτό που ζητώ είναι να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις – που ούτως ή άλλως δεν εμπλέκονται – στην πολιτική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν τον ελληνικό λαό, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Είναι άλλη η θέση του πολιτικού προϊσταμένου και άλλη η θέση της στρατιωτικής ιεραρχίας η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το έργο της, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πολιτικός προϊστάμενος, με το ίδιο υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και την απόδοση προς τον ελληνικό λαό του οφέλους της ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Ικανοποίηση από την κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα της “Μακεδονικής ομογένειας” Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη χθεσινή κατάθεση των συνταγματικών αλλαγών στη βουλή της πΓΔΜ. «Στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος. Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται», αναφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.
Όποτε και να έρθουν οι εκλογές εσύ θα πας σπίτι σου,κύριε Πινόκιο
ΑπάντησηΔιαγραφή