Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης για πιλότους η Καλαμάτα

O αναπλ. υπουργός Αμυνας Π. Ρήγας στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα, τον περασμένο Νοέμβριο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
kathimerini.gr 

Η πολυετής δημοσιονομική κρίση έχει επηρεάσει τη λειτουργία του κράτους σε πολύ βασικούς τομείς του. Ισως κανένας από αυτούς δεν είναι τόσο κρίσιμος όσο η άμυνα, όπου η περικοπή των προϋπολογισμών των επιτελείων, σε συνδυασμό με την απουσία σχεδιασμού κατά τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργεί τεράστιες ανάγκες. Η κρίση έχει οδηγήσει το........... υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα επιτελεία να επανεξετάσουν ορισμένα «ταμπού» του παρελθόντος. Ενα από αυτά είναι η εκπαίδευση των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), καθώς, επίσης, η αξιοποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε τα κόστη της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα για τα 2 τελευταία χρόνια διαμόρφωσης των νέων ιπταμένων της Π.Α., να μειωθούν.

Το σχέδιο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο των συζητήσεων κυβέρνησης προς κυβέρνηση με τον Καναδά, αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Canadian Commercial Corporation (CCC), με σκοπό τη μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Μοντέλο αποτελεί το πρόγραμμα του αεροπορικής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στον Καναδά (NFTC), το οποίο δεν εκπαιδεύει μόνο τους χειριστές των αεροσκαφών της καναδικής βασιλικής αεροπορίας, αλλά και πιλότους από άλλες χώρες. Το συνολικό σχέδιο δεν είναι νέο. Την ιδέα μετατροπής της Καλαμάτας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στηρίζει τα τελευταία χρόνια σταθερά το ΓΕΑ. Τον σκοπό, δηλαδή, μετατροπής της 120 ΠΕΑ σε ενός είδους περιφερειακό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης όπου, εκτός από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα μπορούν να εκπαιδεύουν χειριστές μαχητικών και κράτη της ευρύτερης περιοχής από τον Περσικό Κόλπο έως τη Βόρεια Αφρική, πληρώνοντας, φυσικά, γι’ αυτή την υπηρεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καναδική εταιρεία προσφέρει στην Π.Α. και ολοκληρωμένο νέο σύστημα εκπαίδευσης των χειριστών. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία και τους επιτελείς της Π.Α., καθώς τα τελευταία χρόνια τα παλαιάς τεχνολογίας εκπαιδευτικά αεροσκάφη και μηχανήματα χρειάζονται ανανέωση και για λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά σοβαρών βλαβών, ενώ μέρος του στόλου βρίσκεται καθηλωμένο λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών. Σε αυτά που προτείνουν οι Καναδοί συγκαταλέγεται η δημιουργία ενός νέου συστήματος εκπαίδευσης σε T-6A, περιλαμβανομένων προσομοιωτών εδάφους και προγραμμάτων εκπαίδευσης σε υπολογιστή. Οι Καναδοί (η CCC και ο εκπαιδευτικός βραχίονας της CAE) έχουν προτείνει να αναλάβουν την υποστήριξη των υφισταμένων T-6A του στόλου της Π.Α., αλλά και τη σταδιακή αντικατάσταση των T-2E «Buckeye» του δεύτερου τύπου αεροσκάφους στο οποίο εκπαιδεύονται οι Ελληνες χειριστές (από το 1976) με το ιταλικής κατασκευής Μ-346, που χρησιμοποιείται από την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και την Πολωνία.

Η επιλογή της Καλαμάτας

Για την CAE η επιλογή της Καλαμάτας στηρίζεται σε σειρά από προφανείς λόγους, με κυρίαρχο το γεγονός ότι η 120 ΠΕΑ έχει ήδη εμπειρία μισού αιώνα στην εκπαίδευση πιλότων, ενώ, λόγω των κλιματικών συνθηκών, στην περιοχή μπορεί να εκπαιδεύονται χειριστές για περισσότερες από 330 ημέρες τον χρόνο, κάτι που στις περιπτώσεις άλλων εκπαιδευτικών κέντρων είναι πρακτικά αδύνατο. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη ανακοινώσεις, καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στην καναδική εταιρεία συνεχίζονται, εκτιμάται ότι πιθανή δρομολόγηση της δημιουργίας του διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα θα έχει άμεση ανταπόκριση από σειρά χωρών που ήδη εκφράζουν το ενδιαφέρον να εκπαιδεύσουν τους χειριστές των μαχητικών τους σε πιστοποιημένο σε νατοϊκά πρότυπα περιβάλλον στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨