Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΑΠΟ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ - ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ


Γράφει ο Γιάννης Αβραμίδης Σμχος(ε.α)

Ο Πλανήτης μας είναι και αυτός ένας ζων ¨οργανισμός¨ με τις δικές του ιδιαιτερότητες . Στους ζώντες οργανισμούς η ένδειξη ύπαρξης ζωής είναι κυρίως η αναπνοή, ενώ στο Πλανήτη Γη είναι η δράση των ηφαιστείων με την εκτόξευση λάβας και αερίων. Έτσι όπως κάθε ζων οργανισμός έχει αρχή και τέλος και η Γη που γεννήθηκε πριν από 4,5 δις χρόνια περίπου, εξελίσσεται προς το τέλος της. Πολλές οι προφητείες για..........το επερχόμενο τέλος της ζωής της , με κύριο παράγοντα τον άνθρωπο, είτε με τον τρόπο που ζει και δεν σέβεται τον πλανήτη που του χαρίζει τα προς το ζην, είτε με τις παρεμβάσεις στο πλανήτη και κυρίως με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας (Χιροσίμα ,Ναγκασάκι) ,ακόμα και στη χρήση αυτής στη βιομηχανία για παραγωγή ενέργειας (πυρηνικά εργοστάσια). 

Πρόσφατα μας ανησυχεί η διαμάχη της Βόρειας Κορέας και των Η.Π.Α για τη νήσο Γκουάμ για πυρηνικό όλεθρο. Αυτοί οι κίνδυνοι λίγο- πολύ , γνωστοί από τα Μ.Μ.Ε , στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με ένα άλλο κίνδυνο εξωγήινο τους αστεροειδείς και τούτο διότι το μήνα Αύγουστο – Σεπτέμβριο με αποκορύφωμα τις 12 Οκτωβρίου μας επισκέπτεται ο αστεροειδής 2014 TC4. Θα περάσει πολύ κοντά 44.000 χιλ., 1/8 της απόστασης Γης-Σελήνης, λίγο πάνω από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων (36.000 χιλιομ.), κινείται με ταχύτητα 14 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και οι διαστάσεις του είναι 15 έως 30 μέτρα περίπου. Η NASA και η ESA διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό το αντικείμενο να χτυπήσει τη Γη. Παρά ταύτα θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την επάρκεια επιτήρησης και αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου. Ο εν λόγω αστεροειδής μας επισκέπτεται συχνά αφού έχει τροχιά γύρο από τον ήλιο 609 ημέρες και θα επανέλθει σ ε λίγα χρόνια αλλά με διαφορετική τροχιά, είχε περάσει από τη Γη και το 2012.

._ Οι αστεροειδείς επισκέπτονται τον πλανήτη μας τακτικά . Από τη γένεσή του ο πλανήτης μας έχει πληγεί από αστεροειδείς ,ιστορικά λέγεται ότι η εποχή των δεινοσαύρων έληξε εξ αιτίας της πτώσης στο πλανήτη Γη ενός αστεροειδούς , που σύμφωνα με τις θεωρίες των αστρονόμων πρέπει να είχε μήκος από έξι έως δέκα χιλιόμετρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: πρόσφατα ένας διαστημικός βράχος (αστεροειδής) 40 μέτρων είχε πέσει στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908 που ισοπέδωσε τεράστια έκταση. Ένα μικρότερο αντικείμενο διαμέτρου περίπου 20 μέτρων έχε εκραγεί πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το 2013 με πολλούς τραυματίες και θραύσεις τζαμιών σε 5000 κτίρια . Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ένας εξωγήινος αστεροειδής για να είναι επικίνδυνος για παγκόσμιο αφανισμό πρέπει να έχει μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο. 

Ανησυχητικό το γεγονός ότι από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις δεν είχε γίνει αντιληπτή η έλευση ουράνιου σώματος προς τη Γη . Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Ε.S.Α), αν ο αστεροειδής 2014 TC4 έπεφτε στη Γη θα προκαλούσε ζημιές όπως εκείνων του Τσελιαμπίνσκ . Γι ΄ αυτό η ΝΑΣΑ και η Ε.S.Α παρακολουθούν το φαινόμενο που εξελίσσεται με τον αστεροειδή που μας επισκέπτεται και είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο, όπως θα αναλύσουμε κατωτέρω. 

 _ Ας αναφερθούμε εν ολίγοις σε αυτά τα ουράνια σώματα και ειδικότερα , πως προέκυψαν, που βρίσκονται και πως συμπεριφέρονται με τον πλανήτη Γη , καθώς επίσης πως οι κάτοικοι της Γης σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν _αποτρέψουν ένα πιθανό ενδεχόμενο πρόσκρουσης ενός τέτοιου αστεροειδούς ;

- Πολύ απλά, όπως συμβαίνει με την κατασκευή ενός κτηρίου περισσεύουν ¨άχρηστα¨ υλικά κατασκευής , έτσι και κατά την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος , με τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους, περίσσεψαν πολλά υλικά τα οποία έχουν διασπαρεί στο χώρο του ηλιακού μας συστήματος κυρίως ως αστεροειδείς . Μια απλή περιγραφή των αστεροειδών, είναι κατάλοιπα από τον σχηματισμό του ηλιακού μα συστήματος , τεράστιοι βράχοι σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικές δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Οι αστεροειδείς έχουν ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει με πατάτα ενώ οι μεγάλοι έχουν σφαιρικό ή ελλειπτικό λόγω βαρύτητας. Οι σφαιρικοί αστεροειδείς ονομάζονται πλανήτες νάνοι. 

Οι αστεροειδείς κυρίως αποτελούνται από πυριτικούς βράχους και μέταλλα , επίσης και από πάγο (παγωμένα αέρια) . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δορυφόροι του Άρη (Φόβος και Δείμος) είναι αστεροειδείς που μπήκαν σε τροχιά γύρο από τον πλανήτη. . Η αρχαία οικογένεια των αστεροειδών, περίπου 4,5 δις χρόνια όσο και η δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, που μας ενδιαφέρει άμεσα βρίσκεται κυρίως στο χώρο μεταξύ των πλανητών Άρη και του Δία.

 Το ενδιαφέρον αυτών προκύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι αστεροειδείς(μετεωρίτες )που πέφτουν στον πλανήτη μας προέρχονται από αυτό το χώρο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αστρονόμους έχουν εντοπιστεί και παρακολουθούνται περίπου 108 αστεροειδείς με μέση διάμετρο 11,5 χιλιόμ. και του μεγαλύτερου 42,5 χιλιομ. , εκτιμάται ότι στη ζώνη Δία-Άρη υπάρχουν 1 εκατ.

 Η NASA εκτιμά ότι έχει εντοπίσει το 90% των επικίνδυνων αστεροειδών και κανένας δεν αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα στο προσεχές μέλλον (τα πάντα εν σοφία εποίησε). Όμως δεν αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο στο απώτερο μέλλον η Γη να κτυπηθεί ξανά αλλά πότε; 

 . Υπηρεσίες του διαστήματος από όλο τον κόσμο προετοιμάζουν σχέδια αποτροπής μιας πιθανής σύγκρουσης που μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμη και για τον πλανήτη μας. Την 12η Οκτωβρίου τους δίδεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν την επάρκεια επιτήρησης και αντίδρασης των συστημάτων τους σε περίπτωση πιθανού κινδύνου. 

 Η NASA και η E.S.A ανακοίνωσαν μια φιλόδοξη αποστολή για το 2022 που στόχο έχει την αλλαγή τροχιάς ενός αστεροειδούς ώστε να αποφευχθεί η πιθανή πρόσκρουση με τον πλανήτη μας. Επίσης η Ρωσία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ετοιμάζει σχέδιο προστασίας της Γης με πυρηνική ενέργεια ( η καλή χρήση της ) που θα στοιχίσει 5,6 δις δολ.

Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι η ανακάλυψη της πυρηνικής ενέργειας από τον άνθρωπο έγινε για να προστατεύσει τον Πλανήτη μας από το ενδεχόμενο ενός πιθανού φυσικού ολέθρου και όχι η δύναμη που θα σπείρει τον όλεθρο !!! .  

ΠΗΓΕΣ. Βικιπαίδεια _ΑΠΕ,ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨