Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΛΕΙΨΆΝΩΝ ΗΡΏΩΝ ΑΤΤΊΛΑ 1974


   Γράφει ο 
 Παναγιώτης Καράμπελας  Σγός ε.α 

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Κυπριακής κυβερνήσεως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου, κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν λείψανα άλλων 17 Ελλήνων ηρώων, που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας τον Αττίλα, που είχε εισβάλλει στη Κύπρο μας το 1974. Ήταν και αυτοί από εκείνους που πλήρωσαν την αφροσύνη των ξενοκίνητων υπολειμμάτων της επταετίας.

Το πρωί της 26-5-2017, στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων τους, παρουσία συγγενών των πεσόντων από την Ελλάδα.

Στην ομιλία του............. ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταξύ άλλων είπε: ¨«Είμαστε μαζί ξανά, Ελλάδα και Κύπρος, σε ένα ακόμη προσκλητήριο ηρώων. Σε ένα ακόμη προσκλητήριο, στο οποίο οι μεγάλοι παρόντες της ιστορίας, εδώ δίπλα μας, «κρατούν στα σταυρωμένα χέρια τους της καμπάνας το σχοινί».

Θα ήθελα φίλε Υπουργέ, να μεταφέρετε σε όλους των συγγενών που δεν είναι σήμερα παρόντες ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης από την Κύπρο. Αγνής, άδολης αγάπης και βαθιάς εκτίμησης για ό,τι μας πρόσφεραν οι άνθρωποί τους. Η Κυβέρνηση και ο Κυπριακός Ελληνισμός στο σύνολο του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τις οικογένειες των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους προασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μας δίνουν σήμερα το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε για την απαλλαγή από την κατοχή.

Γνωρίζω πως τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φυσική τους παρουσία. Ας είναι όμως ο μεγάλος σκοπός, για τον οποίο χάθηκαν, η δική τους παρηγοριά¨.

Στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας αποδόθηκαν οι δέουσες στρατιωτικές τιμές, κατά την αναχώρηση των λειψάνων των 17 πεσόντων, για την Αθήνα με αεροσκάφος C-130.

Παρακολούθησα την υποδοχή των λειψάνων στο Τατόι. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Ο λόγος του κ. Καμμένου μεστός και με έπαρση. Ξεχώρισα τη φωτογραφία του κυβερνήτη του ΝΙΚΗ 4. Του Βασίλη Παναγόπουλου. Του εξαίρετου, του ευγενέστατου, του ευπροσήγορου και απλού συνάδελφου, με τον οποίο είχαμε πετάξει πολλές φορές μαζί. Την επομένη ημέρα τα λείψανά τους μεταφέρθηκαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να αναπαυθούν στα χώματα, που σαν παιδιά ζήσανε.

Όμως, όταν είδα φωτογραφίες και διάβασα στην ιστοσελίδα του aeroporiapostratos μερικά στοιχεία – ρεπορτάζ από το Αγρίνιο, για την τελετή της επιμνημόσυνης δέησης και ταφής των λειψάνων του αξέχαστου συνάδελφου στο Αγρίνιο, ούτε σαράντα άτομα παρόντες. Το πλείστον αυτών ήσαν αντιπροσωπεία, στρατιωτικοί και η μπάντα. Οι αρχές της πόλης, πολιτικές και στρατιωτικές, ΕΛΑΜΨΑΝ με την απουσία τους. Μια υποτυπώδης εκπροσώπηση από έναν αντιδήμαρχο, από έναν πρώην δήμαρχο και έναν ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο!!!!

Και καλά οι πολιτικές αρχές, οι στρατιωτικές αρχές του Αγρινίου, πού ήσαν. Δεν είχαν ενημερωθεί; Πώς δεν παραβρέθηκαν; Αλλά δεν είδα και κανέναν από τους συναδέλφους από την τότε 354ΜΜ. Οι αρμόδιοι του ΓΕΑ δεν έκριναν σκόπιμο να ενημερώσουν έγκαιρα κάποιους από τα τότε πληρώματα NORATLAS, ώστε να τους εξασφαλίσουν την μετακίνηση και την εκεί παρουσία τους, προκειμένου να τον τιμήσουν και να τον αποχαιρετήσουν εκείνη τη σημαντική ημέρα ¨της επιστροφής¨ του, αλλά και να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του, στους συγγενείς και στους φίλους του; Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα το ήθελαν.

Κρίμα. Έτσι δεν αναδεικνύονται σημαντικοί ιστορικοί σταθμοί. Χρυσές σελίδες που θα έπρεπε η Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα το ΥΕΘΑ να είχε τόσα χρόνια γεμίσει με τα κατορθώματα όσων τότε πήγαν στο νησί και όχι μόνον. Πολλοί γύρισαν και είχαν πολλά να πουν στους συγγραφείς που δεν βρήκαν, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Κάποιοι, όμως, δεν γύρισαν. Έπεσαν ¨Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι¨. Τους άφησαν, όμως, πίσω πολλά μηνύματα, που οι Έλληνες δεν τα έμαθαν.

Έτσι διαμορφώνονται υψηλό ηθικό, φρόνημα, αρετές. Η αξία της αυτοθυσίας και της θυσίας ήταν ανέκαθεν έννοιες συνυφασμένες με τον Έλληνα και την ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας. Χιλιάδες προγόνων μας διαχρονικά θυσιάστηκαν, γιατί τους ήταν βιωματική κατάσταση η έννοια της αυτοθυσίας. Εκείνοι έδωσαν το πολυτιμότερο που είχαν. Τη ζωή τους, για να ζούμε εμείς σήμερα και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της εποχής μας, αλλά και να εκδηλώνουμε την αγνωμοσύνη μας. Η αγνωμοσύνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη παράμετρος στις ημέρες μας, στο περιβάλλον που ζούμε. Αν το νόημα των αξιών αυτών εκλείψουν, μπορούμε να διανοηθούμε το αύριο της πατρίδας μας; Αν δεν διδάσκουμε τέτοιες αξίες στους νεότερους, που θα πάμε;

Παρά το ότι κάποιοι έμμεσα, με έχουν προσωπικά και μάλλον καλοπροαίρετα, επικρίνει γιατί σε προηγούμενο δημοσίευμά μου εξέφραζα την ικανοποίησή μου και τα συγχαρητήριά μου στο ΥΕΘΑ κ. Καμμένο και στον πρώην Α/ΓΕΑ, με πολλή αγάπη θέλω να δηλώσω και πάλι ότι δεν θα επανέλθω εδώ με όσα επικριτικά έχω γράψει για άλλα θέματα, αλλά για μια ακόμη φορά θα το επαναλάβω, ιδιαίτερα για τον κ. Καμμένο, που τόλμησε με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος κάποια – ίσως όχι την απόλυτα πρέπουσα - αποκατάσταση των πεσόντων και των πρωταγωνιστών των ημερών εκείνων. Απέδειξε αποφασιστικότητα και διαχώρισε τη θέση του από τους προκατόχους του. ΕΥΓΕ και πάλι κ. Υπουργέ. Ολοκληρώστε, όμως, αυτό που αρχίσατε. Ζητείστε τη συγγραφή των σελίδων της ιστορίας και τη διδασκαλία στις στρατιωτικές σχολές αυτών των γεγονότων, αλλά και της δόξας που στεφάνωσε ήρωες συναδέλφους και παιδιά Ελλήνων.

Όμως, κ. Υπουργέ, θα σας απευθύνω και πάλι ως παράπονο, πλέον, ότι οι αρμόδιοι του ΓΕΑ κατά την εκδήλωση της 12-12-2016, στο Αμφιθέατρο της Σ.Ι., απονομής του αστέρα αξίας και τιμής στα πληρώματα της ¨Επιχείρησης Αυτοκτονίας¨ με τα NORATLAS την 22-7-1974 αγνόησαν και ούτε καν προσκάλεσαν στην εκδήλωση αυτή και τα πληρώματα των πέντε NORATLAS που δεν τους επιτράπηκε να απογειωθούν εκείνο το βράδυ, για επιχειρησιακούς λόγους, ενώ με τους κινητήρες λειτουργούντες, ανέμεναν γραμμή για απογείωση. Δυστυχώς κάποιοι άλλοι ¨καλοί¨ συνάδελφοι άφησαν να εννοηθεί ότι όλοι αυτοί ¨απέφυγαν¨ να απογειωθούν. Ο ανεμιστήρας μάλλον συνεχίζει να λειτουργεί; Προσωπικά διαμαρτύρομαι και τους λέω ¨ντροπή σας¨. Γιατί παρά το ότι , με ένα αποφασισμένο πλήρωμα φτάσαμε στη Σούδα με ένα αεροσκάφος κατηγορίας ¨Ζ¨, που – κατά παρέκκλιση διαδικασιών ειρηνικής περιόδου – επανέφερα, κατόπιν εντολής, στην ενέργεια μέσα σε τέσσερις ώρες, δεν θα ξεχάσω την απογοήτευσή του πληρώματος και ιδιαίτερα του κυβερνήτη, όταν δόθηκε εντολή να σβήσουμε κινητήρες. Αυτό ήταν το πνεύμα των ωρών εκείνων και το βίωσαν μόνο όσοι συμμετείχαν στην όλη διαδικασία!

Είναι φυσικό ότι το ΓΕΑ με αυτή την παράλειψή του, άφησε να αιωρείται αυτή η …. μικρόψυχη και άδικη ¨άποψη¨ αυτών των κυρίων. Δυστυχώς και πολλοί άλλοι, άσχετοι με την υπόψη αποστολή, αργότερα άδραξαν ευκαιρίες, κατά τις κατά καιρούς εκδηλώσεις μνήμης της Κυπριακής κυβερνήσεως, να συμμετέχουν σε αυτές, ενώ ποτέ δεν βρέθηκε κάποιος να αναγνωρίσει και την έστω και μικρότερη αγωνία των πληρωμάτων που δεν απογειώθηκαν, ώστε να τα συμπεριλάβουν σε κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις. Βέβαια δεν επιχειρώ να αναφερθώ και σε παράλειψη κάποιας διαμνημόνευσης και αυτών των πληρωμάτων, για το οποίο μου έχουν επιρριφθεί ευθύνες, ότι έμμεσα είχα αποκλείσει την όποια αναγνώριση για τα υπόλοιπα πέντε πληρώματα, όταν με τα επί 30 και πλέον χρόνια δημοσιεύματα και επιστολές μου για την απόδοση των αναλογουσών τιμών, αναφερόμουν στα πληρώματα που απογειώθηκαν για Κύπρο εκείνο το βράδυ. Το έγραφα έτσι γιατί πίστευα ότι ΕΠΡΕΠΕ κάποτε η Πολιτεία να εκπληρώσει το χρέος της κατά προτεραιότητα σε εκείνους που αντίκρισαν το ουρανό της Λευκωσίας να φλέγεται, τονίζοντας συχνά ότι προσωπικά ΔΕΝ διεκδικώ τίποτε!! Διαφορετικά θα απέβλεπα σε ατομικό συμφέρον.

Αγαπητέ και εξαίρετε συνάδελφε Βασίλη Παναγόπουλε, καλώς ήρθες στα άγια χώματα της πατρίδας, του τόπου σου. Εμείς που ζήσαμε μαζί σου στην 354 ΜΜ, που με τη θυσία σου τη δόξασες, σε ευγνωμονούμε, σε τιμούμε και δεν θα σε ξεχάσουμε, μαζί και με το υπόλοιπο πλήρωμα, που αγκαλιά δαφνοστεφανωθήκατε. Ο Θεός ας σας αναπαύει και ας δίνει κουράγιο στις οικογένειές, σας που σαν ήρωες, πλέον, τους τιμάτε.

Και σε σας κ. Αναστασιάδη, συγχαρητήρια, ΕΥΓΕ, που ως Πρόεδρος των Αδελφών Κυπρίων αναγνωρίζετε την προσφορά – θυσία των Ελλήνων στρατιωτικών, που δεν λιποψύχησαν εκείνες τις ώρες και με απαράμιλλο σθένος και μεγαλείο ψυχής ήρθαν να πολεμήσουν, στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών, τον εισβολέα. Ευτυχώς που εσείς δεν κρύβεστε, όπως κάποιοι εδώ, που τόσα χρόνια απέφευγαν ακόμη και να ακούν παρακλήσεις και εκκλήσεις των συγγενών και συναδέλφων των πεσόντων – και όχι μόνον - να πράξουν το καθήκον τους. Το χρέος της πατρίδας!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨