Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν …¨Σώμα Υπαξιωματικών¨!!



Γράφει ο Παναγιώτης Καράμπελας
Σμηναγός ε.α.
Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ)


¨Είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του ρόλου των Υπαξιωματικών με τη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών!!….. αφού η παρούσα κατάσταση ουσιαστικά είναι σε βάρος των Υπαξιωματικών !!.... με καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Ανθυπασπιστή”.!!!! 
Από την επιστολή ΥΦΕΘΑ προς Επιτελεία. 
                   Αλλά αυτονόητο και προς όλους τους αποφοίτους ΑΣΣΥ!! 


Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον ότι............
η δομή των ΕΔ της πατρίδας μας διαμορφώθηκε όπως έχει σήμερα, μετά τις σταδιακές προς τις ανάγκες της χώρας μας προσαρμογές. Δηλαδή τούτο ξεκίνησε από συστάσεως των πρώτων στρατιωτικών τμημάτων για να απαλλαγούμε από τον Οθωμανικό ζυγό.

Κάθε χώρα συγκροτεί και προσαρμόζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της στις ανάγκες της, σύμφωνα με τη γεωστρατηγική της θέση, με το ανάγλυφο και διαμόρφωσή της, με τις χώρες γειτνίασης, με τα υφιστάμενα ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα.

Τα Αμερικάνικα μοντέλα μισθοφορικών ΕΔ, που φαίνεται να σας απασχολούν, υπηρετούν και εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ. Η πατρίδα μας, με τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις της εδραιωμένες πάνω στην έννοια της ελευθερίας, ενδιαφέρεται πρώτιστα να διασφαλίζει την άμυνα της, την εδαφική της ακεραιότητα, την ελευθερία των Ελλήνων και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που προκύπτουν από το Διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Εμείς έχουμε ιμπεριαλιστικές αντιλήψεις; Αλλάξαμε ή θα αλλάξουμε την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεών μας;

Θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς, αφού η υπάρχουσα συγκρότηση των ΕΔ διασφαλίζει αυτές τις απαιτήσεις, από ποια στοιχεία έχει αφετηρία η επικαλούμενη από εσάς ως υφιστάμενη ¨αδικία¨ σε βάρος των Υπαξιωματικών, που διαπιστώσατε και οδηγηθήκατε στην ενέργειά σας αυτή; Ποια είναι η αδικία που εσείς ή εκείνοι που σας εισηγήθηκαν σχετικά βλέπουν; Πώς εκτιμήσατε ότι η αποστολή των ΕΔ δεν διασφαλίζεται ή δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματικά επειδή αδικούνται οι Υπαξιωματικοί με το υπάρχον σύστημα παραγωγής Αξιωματικών από δύο πηγές ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ; Εξελισσόμενοι όμως μέχρι Ανθυπασπιστές θα δικαιωθούν και δεν θα αδικούνται πλέον!!!

Μήπως, όμως, ο πραγματικός λόγος κ. Υπουργέ είναι ότι επειδή οι Υπαξιωματικοί προέρχονται από ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο και ανερχόμενο σύστημα Ανώτερων Σχολών, υψηλής αναγνωσιμότητας, ενοχλεί αυτούς τους διαχρονικούς εισηγητές ανάλογων ευκαιριακών παρεμβάσεων στη δομή των ΕΔ που ίσως έχουν πείσει και εσάς;

Αν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν έγγραφα αυτής της μορφής, τα οποία μόνο σκοπιμότητα και θυμηδία εκπέμπουν. Όχι σοβαρότητα. Με λογική του παραλόγου, ότι θα σου κόψω τα πόδια για να γλυτώνεις την πεζοπορία στο στράτευμα!

Έχουμε, δυστυχώς, βιώσει πολλές ανάλογες προσπάθειες-επιθέσεις σκοπιμοτήτων μέχρι σήμερα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Επανέρχονται μέσα από κατ’ εκτίμησή των κατάλληλες συγκυρίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών, στις οποίες συνήθως παρουσιάζουν με επιχειρησιακές ¨τεκμηριώσεις¨ ότι οι ΕΔ θα ανταποκρίνονται στο σύγχρονο θέατρο πολέμου με καλλίτερη επιχειρησιακή ευελιξία και αποτελεσματικότητα! Πανομοιότυπη ακριβώς με την τωρινή επίθεση – τέταρτη στη σειρά – βιώσαμε πολύ έντονα και το 2008.

Τότε, με ένα σχέδιο δράσης, άμεσης και πλήρους ενημέρωσης των αποφοίτων ΑΣΣΥ (ε.ε. και ε.α.), τους διατελέσαντες Α/ΓΕΑ και βετεράνους της ΣΜΑ, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, όλοι οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι οι σχετικές με τους Υπαξιωματικούς προβλέψεις του προσχεδίου εκείνου δεν μπορούσε να γίνουν αποδεκτές, ως κατάφορα άδικο και στρατιωτικά επικίνδυνο, δεδομένου ότι και η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στις μονάδες είχε προκαλέσει αναστάτωση στους αποφοίτους ΑΣΣΥ και όχι μόνο. Ευτυχώς, η σύνεση, η σοφία και η διορατικότητα των ηγεσιών απέτρεψε την αποδοχή του υπόψη σχεδίου.

Μέσα από τα δύο απόλυτα βελτιωτικά νέα σχέδια νόμων που ακολούθησαν - αποτέλεσμα και των κινητοποιήσεων και προτάσεών μας - κατέληξαν και σε τρίτο σχέδιο νόμου, το οποίο μετά από κάποιες τροποποιήσεις έγινε από τον τότε νέο ΥΕΘΑ ο Ν. 3883/10. Ατυχώς, σημαντικές προτάσεις μας δεν ενσωματώθηκαν και στο τρίτο σχέδιο νόμου, εξαιτίας πλήρους απραξίας του τότε ΥΕΘΑ, πριν την αλλαγή κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ και να εξελίσσονται ουσιαστικά, πλέον, μέχρι Επισμηναγοί!!

Μήπως, όμως τώρα, κατά σύμπτωση, ο κ. Στεφανής κατέφυγε σε μια τέτοια ανατρεπτική σκέψη επειδή πιθανόν παρερμήνευσε και την έκταση των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις; Μήπως έτσι βρήκε την ευκαιρία να επιδοθεί και αυτός σε μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα; Στη δομή των ΕΔ; Δεν ξεχνούμε, βέβαια, ότι από εποχής κ. Καμμένου είχαν μαζί διαπιστώσει ότι το προβληματικό τμήμα των ΕΔ ήταν ο χώρος των Υπαξιωματικών, που ¨αδικείται¨ επειδή δεν μπορούν να εξελίσσονται σε στρατηγούς!!

Σήμερα η κατάσταση είναι και πάλι κρίσιμη. Τούτο έχει γίνει αντιληπτό από πολλούς που παρακολουθούν την επικαιρότητα και ανάλογα προβληματίζονται. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι Ανώτατοι Αξιωματικοί που και δεν αδρανούν, αλλά και τολμούν να μιλήσουν. Αντιπαραθέτουν την ευθύνη, το καθήκον τους προς την πατρίδα, ακόμη και τώρα που είναι εκτός στρατεύματος.

Είναι ιδιαίτερα βαρύνουσες οι απόψεις τους για το Εθνικό συμφέρον, για την ενίσχυση του ηθικού και του ισοπεδωμένου φρονήματος των μέσων στελεχών, της ραχοκοκαλιάς του στρατεύματος. Τώρα μάλιστα που οι καθημερινές ασύστολες και απαράδεκτες προκλήσεις του γείτονα, με τα κάποια ατέλειωτα σύνορα της καρδιάς του, προκαλούν έντονη ανησυχία, αλλά και τα σύνορα της δικής μας καρδιάς!!

Σε επίρρωση όλων αυτών θα δανειστώ δημοσιευθείσες, αυτές τις ημέρες, επί του θέματος αυτού απόψεις Ανώτατων Αξιωματικών, που δεν συμφωνούν με τις απόψεις και την τακτική του κ. Στεφανή, όπου αναφέρονται:

¨Προφανώς στα μαθήματα γενικής κουλτούρας στην ΣΣΕ, πέρα από τα κύρια αντικείμενα των σπουδών, απουσίαζε το μάθημα της ενσυναίσθησης και σε τίποτα δεν έχουν βοηθήσει για απαλλαγή από προκαταλήψεις και αυτοκριτική σκέψη¨.

¨Από τον σχεδόν ειρωνικό τρόπο γραφής του εγγράφου του ΥΦΕΘΑ εκπέμπεται ένα εγωιστικό, σχεδόν ηδονικό πνεύμα κυριαρχίας και ανωτερότητας άλλης εποχής, «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν», με συγκεκριμένο αποτέλεσμα υποβάθμισης και την ουσιαστική εξομοίωση των αποφοίτων τους, με τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)¨.

¨Μακριά από την ελληνική κουλτούρα και πραγματικότητα, επιφέροντας μεγάλη αναστάτωση στην ραχοκοκαλιά του στρατεύματος, στην πλέον αναγκαία, ισάξια μορφωμένη και απαλλαγμένη από το άγχος εξουσίας και μετουσίωσή της σε κατηγορία σύγχρονων ειλώτων, καθηλώνοντας την ποιότητα των εισακτέων, αφαιρώντας έξι βαθμούς αξιωματικού, στερώντας το κίνητρο αυτοβελτίωσης και ελπίζουμε να μην είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους των ΕΔ, ο πραγματικός λόγος¨.

¨Θα ήταν συνετό ο ΥΦΕΘΑ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά προερχόμενος από τις ΕΔ, να ασκήσει την πίεση του προς την πολιτική ηγεσία για άμεση πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. (Σώμα Υπαξιωματικών), αν επιθυμούν πραγματικά να διατηρηθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων δυνάμεων και να σταματήσουν οι πειραματισμοί που στην ουσία καταργούν και υποβαθμίζουν μια ολόκληρη κατηγορία μετατρέποντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κατηγορίες πατρικίων και πληβείων, όπου η αφαίρεση των γαλονιών, δεν προσφέρει καμιά ουσιαστική λύση για αξιόμαχες και αποτελεσματικές ΕΔ, τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο και σε περίοδο έντασης, κρίσης και πολέμου¨.

¨Κάποιοι υποστηρίζουν ότι την πολιτική ηγεσία των υπουργείων πρέπει να αναλαμβάνουν πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με αυτά. Ο λόγος είναι ότι έχουν προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες και δεν μπορούν να λάβουν δίκαιες και σωστές αποφάσεις. Δυστυχώς κρίνοντας από την παρούσα κατάσταση, οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας δικαιώνονται. Τελικά καλύτερα την πολιτική ηγεσία των ΕΔ να την έχουν μόνο πολιτικά πρόσωπα και όχι στρατιωτικοί¨!

Είναι μια δυσάρεστη διαπίστωση από τις μέχρι σήμερα εμπειρίες μας περί του διαφαινόμενου ασύμβατου της ανάληψης τέτοιων αρμοδιοτήτων από στρατιωτικούς. Με ελάχιστες, μια ή δύο, περιπτώσεις. Δυστυχώς, το ¨σύνδρομο του στρατοπέδου¨ είναι κακός σύμβουλος και συνήθως αξεπέραστος για πολλούς και οι επιπτώσεις του στη ορθολογική και δημιουργική λογική και δράση είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Οι διαφαινόμενες εξελίξεις, αγαπητοί συνάδελφοι απόφοιτοι ΑΣΣΥ, είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι έναν πόλεμο ηθικής εξόντωσης. Κοινωνικής και Στρατιωτικής απαξίωσης. Ιστορικής ανυπαρξίας.

Είναι προφανές ότι εκείνοι που διαχρονικά έχουν βάλλει ως στόχο τους την σταδιακή υποβάθμιση ή και κατάργηση των ΑΣΣΥ, πάντα μεριμνούν ώστε κάποιοι να βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις (γραφεία επιτελείων και Υπουργών), ώστε σε κατάλληλες συγκυρίες στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας να επαναφέρουν τα σχέδιά τους. Πιστεύουν ότι τούτο θα μπορέσει κάποτε να επιτευχθεί.

Στο ίδιο έργο μάρτυρες. Κανείς ηγέτης δεν έχει τολμήσει μέχρι σήμερα να σταματήσει μια δια παντός αυτή την αθλιότητα σκοπιμοτήτων αποκόμισης ανήθικων ¨κερδών¨ με την εξαφάνιση των ΑΣΣΥ. Η αξιοκρατική αναβάθμιση των σχολών μας μέσα από το υψηλό επίπεδο παιδείας μας, από το βαθμό επαγγελματικής μας καταξίωσης, η μετ’ εμποδίων εξέλιξή μας, η αναγνωρισμένη τεράστια συμβολή μας στην εθνική άμυνα και στην επιχειρησιακή προσφορά μας, ακόμη και με θυσίες ζωής, δυστυχώς κάποιους τους ενοχλεί. Εμάς, όμως, μας ενώνει, μας δυναμώνει, μας πεισματώνει, μας βγάζει στους δρόμους.

Επειδή απόφοιτοι ΑΣΣΥ δεν είναι μόνον οι απόστρατοι, που συνήθως συμμετέχουν στις προσπάθειες - αγώνες αναβάθμισης του κύρους των ΑΣΣΥ, είναι καιρός και οι εν ενεργεία να αναλογιστούν την ηθική και ουσιαστική υποβάθμιση που προκύπτει και για εκείνους. Ας ρωτήσουν να μάθουν για τους αγώνες των παλιών, για όσα απολαμβάνουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι ¨γνωστοί-άγνωστοι¨ παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Λόγια όπως αυτό δεν θα ισχύσει δήθεν για τους εν ενεργεία είναι η γνωστή μεθόδευση του ¨σαλαμιού¨. Γρήγορα θα πάρει και άλλους η μπάλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά αυτής της μεθόδευσης σε άλλα θέματα στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο των ¨θαυμάτων¨. Ακόμη και αυτό να θελήσουν να το κάνουν, τούτο θα αφορά ΟΛΟΥΣ τους μέχρι τώρα αποφοίτους των ΑΣΣΥ (ε.ε και ε.α. ). Αφαιρούν την εκπαιδευτική τους ταυτότητα, διαγράφουν την ιστορία τους. Την προσφορά τους. Αφαιρούν και την ευκαιρία σε νέους που οραματίζονταν σταδιοδρομία σε κάποια ΑΣΣΥ.

Μπορούν να σκεφτούν οι απόφοιτοι των ΑΣΕΙ (ΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ) να καταργήσουν τις σχολές τους και να κάνουν Πανεπιστημιακά παραρτήματα παραγωγής Αξιωματικών και όχι να γαλουχούνται και με αξίες και ιδανικά; Πώς θα διασφαλιστεί η άμυνα και η ελευθερία της χώρας; Πώς θα αισθανθούν για τη διαγραφή της προσφοράς και της ιστορίας τους; Γιατί σιωπούν; Τίποτα δεν θυμούνται; Ιδιαίτερα οι Ιπτάμενοι, που οι απόφοιτοι ΣΤΥΑ τους εξασφάλιζαν - και ακόμη συνεχίζουν - την ασφαλή προσγείωση και επιστροφή στις οικογένειές τους. Την ιεραρχική εξέλιξή τους μέχρι και Ανώτατους βαθμούς; Ξεχνούν τη συμπαράσταση των τεχνικών σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις τους; Δεν θεωρούν χρέος τους να ομολογήσουν κάποιες αλήθειες για το σήμερα των αποφοίτων ΑΣΣΥ; Οι επερχόμενοι συνάδελφοί τους δεν πρέπει να προσδοκούν τα ίδια; ΠΩΣ;

Θεωρώ ότι ΟΛΟΙ οι Σύλλογοι πρέπει να συνέλθουν άμεσα και να αποφασίσουν σε σχέδια δράσης. Ενωτικά ή και Μεμονωμένα, ώστε να αποτραπεί η σκευωρία αυτή για ακόμη μια φορά. Νουνεχείς, ηθικοί, σοβαροί, υπεύθυνοι, αντικειμενικοί αλλά και με Ελληνικές αντιλήψεις στρατιωτικοί ηγέτες είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ και αυτή τη φορά να επιτρέψουν τη διαιώνιση τέτοιων αποσταθεροποιητικών και διχαστικών καταστάσεων στη λειτουργία των ΕΔ.

Οι ίδιοι ¨γνωστοί-άγνωστοι¨, τόσα χρόνια βρίσκουν αιτιάσεις και κωλυσιεργούν ουσιαστικά την υλοποίηση του Ν. 2913/01 για ουσιαστική συγκρότηση των ΑΣΣΥ σε Ανώτερο επίπεδο παιδείας με ανάλογες υποδομές, προγράμματα, εποπτικά μέσα, ανάλογου επιπέδου διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, με ανάλογους των ΑΣΕΙ(ΑΕΙ) και ΤΕΙ εναρμονισμένους τίτλους ονοματολογίας σχολών και εξέλιξη.

Πέρασαν κύριοι οι καιροί του ¨Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν¨. Τα σταγονίδια κάποιου αείμνηστου πολιτικού ηγέτη, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν, πια.

Είναι χρέος μας στην πατρίδα, στην Αεροπορία και τις ΕΔ, στις σχολές μας. Εμπρός, λοιπόν, για έναν ακόμη αγώνα δικαίωσης. Το άδικο δεν ευλογείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨