Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΣΩΜΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΤΩΡΑ. ΣΚΑΣΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ!!



Γράφει ο Παναγιώτης Καράμπελας
Σμηναγός ε.α.
Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ)

Όπως είναι γνωστό, η εκπαίδευση στις ΕΔ δίδεται κυρίως μέσα από Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, που κατά καιρούς οργανώθηκαν και λειτουργούν με συνεχή εκσυγχρονισμό τους. Εκεί οι σπουδαστές γαλουχούνται με αξίες και ιδανικά. Δίνουν όρκο ¨να φυλάττουν πίστη στην πατρίδα. Να μην εγκαταλείπουν τας σημαίας¨. Μαθαίνουν να αμύνονται περί πάτρης. Γίνονται αγνοί πατριώτες.

Όλα αυτά τα χρόνια η επαγγελματική εκπαίδευση των αποφοίτων των Σχολών κάθε όπλου έχει φτάσει, σε εξαιρετικό επίπεδο αποδίδοντας άριστα στελέχη. Οι απόφοιτοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί Παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών, μαζί με τους Αξιωματικούς από τις σχολές Αξιωματικών, τις διάφορες κατηγορίες Υπαξιωματικών μη παραγωγικών σχολών, το στρατεύσιμο και πολιτικό προσωπικό, με διακλαδική λειτουργία συγκροτούν πλέον ένα στράτευμα υψηλών προδιαγραφών και ικανοτήτων αποτροπής κάθε απειλής εναντίον της χώρας μας, επιτυγχάνοντας και σημαντικές διακρίσεις σε μικτές ασκήσεις με συμμαχικές ΕΔ.

Δυστυχώς στο χώρο των ΕΔ υπάρχουν και απαρχαιωμένες αντιλήψεις, ενίοτε με...........
υπεροψία, με αλαζονεία, με ρατσιστική νοοτροπία ή και με συντεχνιακά συμφέροντα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να ενδημεί πολλές φορές στις ΕΔ ένα κλίμα ανταγωνιστικό, διχαστικό, αντιπαραγωγικό. Εκπρόσωποί τους ¨μελετητές¨ θεωρούν ότι το εξελικτικό τους δυσχεραίνεται εξαιτίας και του εξελικτικού των αποφοίτων των Σχολών Υπαξιωματικών, αφενός λόγω των διατιθέμενων προς τούτο δαπανών, αφετέρου επειδή και αυτοί ως Αξιωματικοί καταλαμβάνουν αριθμό οργανικών θέσεων.

Έτσι άτομα-πυρήνες, αυτών των αντιλήψεων, μεριμνούν να στελεχώνουν σχετικές επιτελικές θέσεις, κοντά στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ώστε σε δεδομένη στιγμή να προωθούν τους σκοπούς των, έχοντας πάντα έτοιμες σχετικές ¨μελέτες¨!!.

Διαχρονικά στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της δομής των Ενόπλων μας Δυνάμεων το οικονομικό στοιχείο είναι πάντα μείζον. Έτσι, με πρόσχημα αυτό, έχουμε διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των Σχολών Υπαξιωματικών και των αποφοίτων τους.

Οι επιθέσεις αυτές πήραν ιδιαίτερες διαστάσεις που άρχισαν το 1973. Συνεχίστηκαν το 1985, το 1997, με τελευταία, αλλά πιο μεθοδευμένη εκείνη του 2008. Στις τρεις πρώτες, μετά από άμεσες παρεμβάσεις των εκάστοτε ηγεσιών της ΠΑ, μετά τη σχετική ενημέρωσή των πείστηκαν από επιχειρήματά μας, που τους οδήγησαν στην απόρριψη των σαφώς βλαπτικών για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της ΠΑ σχετικών προσπαθειών.

Κατά την επόμενη επίθεση το 2008 με προσχέδιο νόμου περί Ιεραρχίας και εξέλιξης Αξιωματικών προτεινόταν η εξέλιξη όλων των εξ Ανθυπασπιστών προερχομένων μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή και κατόπιν εξετάσεων να καλύπτονται τυχόν ανάγκες σε βαθμούς Αξιωματικών, μετά από αυστηρές εξετάσεις. Μετά από κινητοποίηση που ξεκίνησε ο ΣΑΣ και σε συνεργασία με όλους τους αντίστοιχους Συλλόγους αποφοίτων ΑΣΣΥ των ΕΔ το προσχέδιο με άλλη σύνθεση επιτροπής άλλαξε δύο φορές με βάση τις σχετικές προτάσεις μας. Νέες προτάσεις τις οποίες ο τότε ΥΕΘΑ τις ¨διατήρησε¨ σε συρτάρι του χωρίς καμία ενέργεια επί τούτου. Τελικά, αιφνιδιαστικά ψηφίστηκε από τον επόμενο ΥΕΘΑ ο Ν. 3883/10 χωρίς τις σημαντικές τελευταίες προτάσεις μας.

Είναι επαρκής η εμπειρία, πλέον, ότι αυτές οι ενέργειες είναι υστερόβουλες και αποσκοπούν στην κατάργηση των ΑΣΣΥ, με την οποία επιδιώκουν τα εξής:
  • Αλλοτρίωση των θέσεων Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ και κατανομή τους σε αποφοίτους ΑΣΕΙ
  • Απαλλαγή τους από τους εκλαμβανομένους ως ανταγωνιστικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, δεδομένου ότι τα υψηλά μόρια εισαγωγής τους στις ΑΣΣΥ, το επίπεδο μόρφωσης και η ποιότητα εκπαίδευσής τους στις σχολές τους ενίοτε τους ¨ενοχλούν¨.
  • Κατάληψη πάσης φύσεως και επιπέδου επιτελικών θέσεων των απόφοιτων ΑΣΣΥ.
  • Ικανοποίηση και αναχρονιστικών-ρατσιστικών αντιλήψεων με εξασφάλιση εξουσίας πάνω στους αποφοίτους ΑΣΣΥ με την ανάλογη θεσμική αναγνώρισή των ως μόνιμα ανωτέρων τους (υποταγή σε εντολές τους-εκτελεστικά τους όργανά!).

Σε εκδήλωση στον ανδριάντα του Υπαξιωματικού (26-9-2015) ο τότε ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένος εκφράζει το σοβαρό προβληματισμό του για το πώς θα μπορέσει να γίνεται ο Υπαξιωματικός Στρατηγός!! Έτσι τον είχαν προετοιμάσει οι σύμβουλοι και υφιστάμενοί του. Α/ΓΕΣ ήταν τότε ο Αντιστράτηγος κ. Στεφανής, σημερινός ΑΝΥΕΘΑ!

Στη συνέχεια άρχισε σταδιακή προσαρμογή στο Αμερικάνικο πρότυπο. Καθιερώθηκε Υπασπιστής Διοίκησης στο ΓΕΕΘΑ, στην 1η Στρατιά και στη ΣΜΥ!!

Μετά από λίγο καιρό εμφανίζεται στον Α/ΓΕΣ κ. Στεφανή, ως προσκεκλημένος της ΣΜΥ, ο Αρχηγός Υπαξιωματικών του Αμερικάνικου Στρατού. Ο κ. Α/ΓΕΣ του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή. Του επιδίδει σχετική πλακέτα και οπωσδήποτε θα είχε και σχετική ενημέρωση για τη διάλεξη που θα έδινε στη ΣΜΥ. Στον κύκλο της επίσκεψης αυτής εμφανίστηκε και ο ΥΦΕΘΑ κ. Βίτσας εγκωμιάζοντας τη σημασία αυτής της επίσκεψης του Αμερικανού Αρχηγού Υπαξιωματικών! Και αυτός μιλημένος, τελικά!

Είχαμε σχολιάσει, τότε, σε σχετικές αναρτήσεις (Militaire, Aeroporiapostratos, Νέα του ΣΑΣ 6-2-2018) αυτές τις επίσημες υποδοχές στον ειδικά προσκληθέντα Αρχηγό Υπαξιωματικών του Αμερικάνικου Στρατού, για διαλέξεις στη ΣΜΥ, για την οποία ο κ. Α/ΓΕΣ είχε δηλώσει ¨να δούμε αν αυτό το ισχυρό αποτύπωμα της αλλαγής της Σχολής θα γίνει κάτι ανάλογο και στον Ελληνικό Στρατό ¨. 

Θεωρούσε ο κ. Στεφανής λαμπρή τη σταδιοδρομία των Αμερικανών Υπαξιωματικών, που είχαν ξεκινήσει ως έφεδροι και μέσα από κάποια σχολεία και μετεκπαιδεύσεις έγιναν μισθοφόροι και λεγεωνάριοι-πολεμιστές σε χώρες ανά τον κόσμο!

Το σχέδιο, ωστόσο, συνεχίζεται. Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, από ανάρτηση στο Army Voice.gr διαβάζουμε επιστολή του διευθυντή του γραφείου του κ. Στεφανή : 
1. Σας γνωρίζουμε, ότι στο πλαίσιο μετεξέλιξης των ΕΔ είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του ρόλου των Υπαξιωματικών με τη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών, αφού η παρούσα δημιουργία Αξκων δύο (2) ταχυτήτων (από ΣΣΕ/ΣΝΔ/ΣΙ και ΣΜΥ/ΣΜΥΝ/ΣΜΥΑ) ουσιαστικά είναι σε βάρος των Υπαξιωματικών.


2. Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε για την υποβολή των απόψεών σας επί του θέματος, μέχρι 06 Σεπ 19 (οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, πρόταση για την επανεξέταση της εξελικτικής πορείας των Υπαξιωματικών με καταληκτικό βαθμό του Ανθυπασπιστή και υπό προϋποθέσεις και αυστηρές εξετάσεις προαγωγή ποσοστού αυτών σε Αξιωματικούς).

Διαβάζοντας, μελετώντας την πρώτη παράγραφο άρχισα να τσιμπιέμαι. Συνεχίζοντας στη δεύτερη, άρχισα να τρελαίνομαι. Μα αφού η υπάρχουσα κατάσταση παραγωγής Αξιωματικών δύο ταχυτήτων από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ θεωρείτε ότι είναι σε βάρος των Υπαξιωματικών, είναι δυνατόν να γίνει αναβάθμιση του ρόλου των με υποβάθμιση του εξελικτικού των εντάσσοντάς τους σε ένα Αμερικανόφερτο σώμα Υπαξιωματικών στο οποίο, όμως, θα εξελίσσονται μέχρι Ανθυπασπιστές, ενώ μέχρι τώρα εξελίσσονταν και στους ανώτερους βαθμούς Αξιωματικών; Είναι να μην τρελαίνεσαι; Τρελό αιτιολογικό!

Αν είναι δυνατόν να εκδίδονται τέτοια έγγραφα όπου λάμπει η λογική του παραλόγου και υποβαθμίζεται η σοβαρότητα ενός τόσο σημαντικού εγγράφου! Ό,τι θέλει ο καθένας να μπορεί να υποθέσει; Βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια κακοφτιαγμένη ιταμή νέα μετωπική επίθεση εναντίον μας.

Η σκοπιμότητα, όμως, προκύπτει και από τις λοιπές προετοιμασίες του κ. Στεφανή. Επιμελώς, τελευταία, κυκλοφόρησε διάφορα ενημερωτικά έγγραφα σχετικά με τα υψηλά καθήκοντα του Υπασπιστή Διοίκησης στα οποία περιλαμβάνονται η μέριμνα να αφουγκράζεται η στρατιωτική ηγεσία τον παλμό των κατωτέρων κλιμακίων του στρατεύματος! Θα προτείνει μέτρα για την εξέλιξη, τη σταδιοδρομία και τη μέριμνα προσωπικού. Η θέση θα καλύπτεται κατά προτίμηση προερχόμενο από τις τάξεις των Εθελοντών Μακράς Θητείας. Βασικότερα από τα καθήκοντά του είναι η μέριμνα για την ευημερία των στρατιωτών και η συμβολή του στη διατήρηση ισορροπημένων σχέσεων στις τάξεις του στρατεύματος!!

Για άλλη μια φορά θα στενοχωρήσουμε τον κ. Στεφανή καταθέτοντας αυτά που επιλεκτικά μάλλον δεν έχουν περιληφθεί σχετικά με το περίφημο Σώμα (μισθοφόρων) Αμερικανών Υπαξιωματικών από κείμενα Αμερικάνικων ενημερωτικών δελτίων τους, με βάση τα οποία επιτυγχάνεται εκεί ο ¨προσηλυτισμός- στρατολόγηση¨ υποψηφίων για σταδιοδρομία στο Σώμα Υπαξιωματικών στις Αμερικανικές Ε.Δ.


Το Αμερικάνικο Σώμα Υπαξιωματικών προέρχεται από ένα είδος εθελοντών χωρίς να φοιτήσουν στη συνέχεια σε κάποια ειδική σχολή. Η εκπαίδευση των περιγράφεται ως ¨N.C.O training and education typically includes leadership and management as well as service-specific and combat training¨!

Μετά από διάφορες εκπαιδεύσεις σε ειδικότητες και διαμόρφωσης στελεχών ο αρχαιότερος και ικανότερος Αρχισμηνίας Διοίκησης (Chief Master Sergeant of the Airforce) τοποθετείται ως μορφή δίδυμης εξουσίας κάτω και δίπλα από τον Αρχηγό. Αυτός μαζί με τον Αρχηγό Αεροπορίας, τον Αρχηγό του Επιτελείου και τον Υπαρχηγό θεωρείται ως ανώτατη ηγεσία της Αεροπορίας, ενώ βάσει πρωτοκόλλου φέρει βαθμό ισάξιο του Αντιπτεράρχου.

Είναι ευχερές να αντιληφθεί κανείς τι ισχύει στο Αμερικανικό πρότυπο και τι προβάλλεται για το Ελληνικό μοντέλο-απομίμηση-μικρογραφία αυτού.

Μήπως υπάρχουν αυταπάτες ότι θα ήταν πιθανόν να εφαρμοστεί στο σύνολό του στην Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι απόλυτα ασύμβατο με την λειτουργία των υφιστάμενων οργανωτικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, αλλά και με τα Ελληνικά δεδομένα-χαρακτηριστικά γνωρίσματα και νοοτροπίες των Αξιωματικών από σχολές Αξιωματικών, που ανά όπλο απαντώνται και σημαντικές διαφορές αντιλήψεων;

Πέραν τούτο, μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι αυτή η δομή, αποστολή και ιεραρχία των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στις Αμερικανικές ΕΔ ισχύει από την εποχή της ιδρύσεών των για να εξυπηρετούν τους σκοπούς εσωτερικού και εξωτερικού της Αμερικής.

Ίσω, αν κάτι τέτοιο είχε προταθεί τέλος 10ετίας 1940, πιθανόν να το έβλεπαν ότι θα μπορούσε να συζητηθεί.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, φαίνεται ότι αυτοί οι διαχρονικοί γραφικοί ¨μελετητές¨ εννοούν να παραβλέπουν και τις παρακινδυνευμένες σοβαρότατες επιπτώσεις στη λειτουργικότητα και μαχητικότητα των ΕΔ με αυτή την μεθόδευση ανατροπής του διαχρονικά δοκιμασμένου συστήματος δομής και οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεών μας!! 

Πειράματα-παραλογισμοί. όταν ο περίγυρός μας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος δεν είναι επιτρεπτό όταν μάλιστα αφορά καθαρά ικανοποίηση σκοπιμοτήτων ή και συμφερόντων κάποιων γνωστών ¨μελετητών¨ . Ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να τα δεχτεί αυτά διακυβεύοντας την ελευθερία του και την ακεραιότητα της πατρίδας του.

Κύριοι, όλοι απόφοιτοι και όχι μόνον, ε.α και ε.ε. των ΑΣΣΥ, καιρός να δώσουμε το μήνυμα της αγανάκτησης και της ανήθικης διαχρονικής προσπάθειας μείωσης του κύρους, της αξίας των σχολών ΑΣΣΥ και των αποφοίτων τους. Να το πάρουν πίσω. Οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις ας αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες να απαλλαγούμε από αυτόν τον παραλογισμό. 

Δραστικές κινητοποιήσεις ΤΩΡΑ. Ακόμη και μπροστά στο πεντάγωνο. 

Όχι πιά διαταγές τύπου
¨ΣΩΜΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΤΩΡΑ. ΣΚΑΣΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ¨ 

Έχουμε όλοι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ, ε.α και ε.ε., ιστορικό, ηθικό και Εθνικό ΧΡΕΟΣ να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, την ιστορία μας, την αξιοπρέπειά μας, την ταυτότητά μας, την πατρίδα μας!! 
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. 
Ο Ευριπίδης έλεγε ¨Νικά δε ο μείον τον μέγα δίκαιον έχων. ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΣΣΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ! 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨