Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ Η ΑΥΛΑΙΑ !!!



Γράφει ο Παναγιώτης Καράμπελας
Σμηναγός ε.α.
Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ)



Στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 έγινε η ορκωμοσία της (τελευταίας) 67ης σειράς ΣΤΥΑ, παρουσία του Α/ΓΕΑ Απτχου (Ι) κ. Χρ. Χριστοδούλου. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 ακολούθησε η ορκωμοσία της (επίσης τελευταίας) 53ης σειράς ΣΥΔ, με αναβαθμισμένη παρουσία επισήμων, μάλλον λόγω ¨αποχαιρετισμού¨ μιας ένδοξης και λαμπρής 70χρονης περίπου ιστορίας των ιστορικών αυτών Σχολών στην ΠΑ. Παρόντες ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμένος, η Υφ. ΥΕΘΑ κ. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά και ο Α/ΓΕΑ Απτχος (Ι) κ. Χρ. Χριστοδούλου.

Οι εικόνες αυτών των ορκωμοσιών εκπέμπουν και σχετικά μηνύματα. Οπωσδήποτε πολύ δυσάρεστα και αναπαράγουν πολλούς προβληματισμούς-αναμνήσεις.

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για τη διαχρονική μεθόδευση εναντίον των Παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών.

Έντονα προκλητικά τα όσα απαξιωτικά, ιδιαίτερα από το 1973 σχεδιάστηκαν, μεθοδεύτηκαν και επιχειρήθηκαν για αυτές.

Δυστυχώς η ΣΤΥΑ με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας της αποστολής των αποφοίτων της, με το ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνδυασμό και με το εξελικτικό των αποφοίτων της μέχρι το βαθμό του Σμηνάρχου ΔΕΝ άρεσε σε πολλούς. Ήταν το κόκκινο πανί!

Έτσι μεσολάβησαν προσπάθειες από σχεδιασμούς για εξέλιξη μέχρι το βαθμό Ανθστή με διαβαθμίσεις Α. Β, Γ, Δ, για μείωση του βαθμού εξέλιξης μέχρι το βαθμό του Επισμηναγού, για δημιουργία ανώτερης Σχολής με εισαγωγή αποφοίτων ΤΕΙ με εξέλιξη μέχρι το βαθμό Αντισμηνάρχου και κατώτερης Σχολής με εξέλιξη και το 2007 με νεώτερο σχέδιο εξέλιξης μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή, των Ανθυπασπιστών σε Αξιωματικούς, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ΠΑ, ασχέτως προέλευσης και εκπαίδευσης, μετά από εξετάσεις αγνώστου μορφής και περιεχομένου!!!. Τούτο βέβαια αναδείχτηκε ως απόλυτα απαράδεκτο και ιδιαίτερα βλαπτικό από τον ΣΑΣ, μέσα από μια εξαιρετικά οργανωμένη ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί δύο φορές και να προσεγγίσει σε καλύτερα επίπεδα, αλλά και πάλι εκτός των ενδεδειγμένων με βάση τις έως τότε μεταβολές της σχετικής νομοθεσίας και προβολής των Σχολών. Δυστυχώς η αδράνεια του ΥΕΘΑ εκείνης της εποχής οδήγησε στο να βρεθεί στα συρτάρια του μαζί με τις σχετικές και επί τούτου προτάσεις του ΣΑΣ από τον αντικαταστάτη του, τις οποίες αυτός αγνόησε και προχώρησε στη νομοθέτησή του ως Ν. 3883/10!!

Όλα αυτά συνέβαιναν και παρά την ήδη αναβάθμιση των υπόψη σχολών στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης με το Ν. 2913/01, όπου τότε ήσαν και τα ΤΕΙ!!

Ο αγώνας κάποιων ¨διαχρονικών μελετητών¨ δεν διακόπτεται από τίποτα. Αντίθετα, όσο καθιερώνονται οι υπόψη Σχολές στη συνείδηση των Ελλήνων και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι για να μπουν μέσα από το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, π.χ στη ΣΤΥΑ, έπρεπε να εξασφαλίσουν από 16.000 μέχρι 18.500 μόρια περίπου!! Με αυτά τα μόρια θα μπορούσαν να εισαχθούν σε πολλές πανεπιστημιακές, αλλά και ανώτατες στρατιωτικές σχολές. Τέτοια συγκριτικά στοιχεία είναι προφανές ότι ενοχλούσαν τους ¨μελετητές¨ όλο και περισσότερο, ερμηνεύοντάς τα πολύπλευρα.

Έτσι φτάσανε να συμβουλεύσουν και τον κ. Καμμένο σε μια έκρηξη προβληματισμού, που σε κάποια εκδήλωση Υπαξιωματικών του ΣΞ τους εκδήλωσε τη σκέψη του για το πώς θα κάνει τον Υπαξιωματικό Στρατηγό, όπως τον κάνουν και οι Αμερικάνοι!! Πολύ προβληματισμό ο άνθρωπος!! Αλλά πώς να μην έχει όταν ασχολείται και διαλέγεται με μόνο κάποια περίεργη ελίτ συμβούλων του;

Δεν αργήσαμε, μετά από λίγο καιρό να υποδεχτούμε και τον Αρχηγό των Υπαξιωματικών του Στρατού της Αμερικής. Με τιμητικές πλακέτες και ανάλογο σεβασμό, προκειμένου να επισκευθεί την ΣΜΥ για να τους ενημερώσει για το πώς κατορθώνει ο δικός τους Υπαξιωματικός που εισέρχεται στο σώμα χωρίς κάποια προαπαιτούμενα, ως εθελοντής και μέσα από κάποια περιοδικά σχολεία-σεμινάρια εξελίσσεται σε βαθμούς Υπαξιωματικού. Κάποιοι –ελάχιστοι οπωσδήποτε- μπορεί να γίνουν κάποια ημέρα και Αρχηγοί Υπαξιωματικών, με ομολογουμένως υψηλά καθήκοντα και αρμοδιότητες επιπέδου Υπαρχηγού, παρά τον Αρχηγό του σώματος. Αυτός είναι εκεί ο μόνος υπεύθυνος και αρμόδιος για ενημέρωση της πολιτικής (γερουσιαστές κ.λ.π.) και στρατιωτικής ηγεσίας για θέματα της αρμοδιότητάς του. Εδώ, όμως, το δόλωμα για τον Έλληνα, που πολλοί ονειρεύονται μια τέτοια θέση εξουσίας και λειτουργίας. Στην Ελληνική πραγματικότητα θα βιώσει μέσα σε έναν κλάδο Υπαξιωματικού, όπου δεν θα έχει το επίπεδο μόρφωσης και εξέλιξης που έχει σήμερα. Ούτε τις αρμοδιότητες που έχει ο Αμερικανός Υπαξιωματικός, όπου στις δραστηριότητες και τομείς της ειδικότητάς αυτός είναι ο μόνος που σχεδιάζει, παρακολουθεί, ελέγχει, εκτελεί και απολογείται στο διοικητή του. Εδώ, πάντα θα είναι κάποιος Αξιωματικός άλλης προέλευσης πάνω του.

Κάποιος από αυτούς που τον υποδέχτηκαν και τον άκουσαν υποστήριξε ότι ήταν υπέρ του συστήματος αυτού, γιατί πιστεύει ότι έτσι θα αποφύγει τη ¨μπότα¨ του Αξιωματικού, σε περίπτωση μετάπτωσης σε Αμερικανικό Σύστημα!! Ένα σύστημα καθιερωμένο εκεί από συστάσεως των ΕΔ των ΗΠΑ. Εδώ, η μέχρι τώρα δοκιμασμένη συνταγή δεν βολεύει κάποιους που ονειρεύονται εξουσία, αλλοτρίωση και διαμοιρασμό των θέσεων αξιωματικών της κατηγορίας των σημερινών Σχολών!! Επικίνδυνα πειράματα με την ισχύ και λειτουργία των ΕΔ!!

Πασιφανές γίνεται τούτο όταν στη σχετική απόφαση του ΑΑΣ (2010) για ΣΥΑ – παρά τις αντίθετες εισηγήσεις του ΣΑΣ – με την προκλητική επιμονή του κ. Βαΐτση προστέθηκε και το ¨Υ¨ στον τίτλο της νέας ενοποιημένης Σχολής, ώστε να προκύψει το ΣΜΥΑ (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας). Έτσι θα εξασφαλιστεί ευχερέστερα η μελλοντική μετάπτωση σε Κλάδο μονίμων Υπαξιωματικών.

Πολύ στενοχωρημένο, όπως μάθαμε από τους θεσμικούς φορείς Συλλόγων των Σχολών που ενοποιήθηκαν, ότι συνάντησαν τον κ. Καμμένο, γιατί δεν μπορούσε να μεταπείσει τον κ. Βαΐτση να συμφωνήσει για τίτλο της νέας σχολής το Σχολή Τεχνολόγων Αεροπορίας. Ήταν ανένδοτος στη δική του εισήγηση για ΣΜΥΑ, με πρόσχημα την εναρμόνιση με τους τίτλους και των άλλων στρατιωτικών σχολών, για να εξασφαλίζεται και εδώ η διακλαδικότητα! Δεν του είπε, όμως, του κ. Υπουργού ότι διαφορετικά θα διαφωνούσε με τους υπόψη μελετητές και συμβούλους του, αν τολμούσε να εισηγηθεί αυτή τη δίκαιη και αντιπροσωπευτική του επιπέδου σπουδών – όπως των ΤΕΙ - και για τις άλλες Σχολές των ΕΔ, ώστε να προσαρμοστεί ο τίτλος τους, πλέον, ως Σχολές Τεχνολόγων του αντίστοιχου όπλου, με αναφορά του ιστορικού τίτλου τους σε κατάλληλη θέση των κατευθύνσεων εκάστης τούτων. Τούτο θα απέδιδε και το σωστό και αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών τους, κύρος, αλλά και της αντιστοιχούσας εξέλιξης των αποφοίτων τους.

Τόσοι Αρχηγοί της ΠΑ, με ιστορία και μορφή στιβαρού και οξυδερκούς ηγέτη, τόσα χρόνια που βίωσαν στο πετσί τους την αξία και την προσφορά των σχολών της ΠΑ και ιδιαίτερα της ΣΤΥΑ, στο έργο των οποίων χρωστούσαν την επιβίωσή τους, αλλά και τη εξέλιξή τους, στάθηκαν αποφασιστικοί και απόλυτοι σε όλες τις προαναφερθείσες προσπάθειες αποδόμησης-απαξίωσης των Σχολών και των αποφοίτων τους, απορρίπτοντας τα επανερχόμενα διαφοροτρόπως σχέδια των διαχρονικών ¨μελετητών¨. Έφτασε, όμως, η κατάλληλη στιγμή της συνόδου των ¨διαττόντων πλανητών¨, που προκλητικά και ανερυθρίαστα σβήνουν μια ιστορία από τις σελίδες της ΠΑ.

Εμπάθεια, ακόμη και μίσος αναδίδονται δύσοσμα από αυτή την ανιστόρητη ενέργεια. Παραχάραξαν την ιστορία της ΠΑ. Κατάργησαν ιστορικές σχολές και ούτε που δέχτηκαν να τις μνημονεύουν στο Ν. 4404/16, σε κάθε κατεύθυνση που να δηλώνει την προέλευση-συνέχειά τους. Ποιάς προέλευσης, που θα είναι γνωστή μέσα από το νόμο, θα λέει κάποιος απόφοιτος αυτών των σχολών, πλέον, ότι είναι; Τα βελάκια στο έμβλημα της νέας Σχολής, μήπως; Θα βγει σε φειγ βολάν; Από τον Άρη ήρθαμε κ. Καμμένε, κ. Βαΐτση και λοιποί συνεργάτες; Γιατί τόσο απύθμενο μένος. Μήπως και κόμπλεξ; Είναι δίκαια αυτή η μεταχείριση και διαχείριση κρίσιμου και εξαιρετικά παραγωγικού προσωπικού της ΠΑ;

Κύριε Αρχηγέ. κ. Χριστοδούλου, εσείς συμφωνείτε; Ενημερωθήκατε, νομίζω, επαρκώς από τους φορείς των Συλλόγων των υπόψη Σχολών. Τι κάνατε; Τι προτίθεστε να κάνετε; Θα το αφήσετε να ξεχαστεί; Να μείνει έτσι; Εκείνο που μπορεί να γίνει, θα πρέπει να γίνει πριν αποφοιτήσει η πρώτη σειρά ΣΜΥΑ, γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο. Βέβαια, κατά τις ενδείξεις θα χάσουμε τον κ. Καμμένο μετά τις εκλογές. Θα έχουμε, ίσως, τον κ. Βαΐτση από άλλο μετερίζι, δυστυχώς, ως φανατικό αντίπαλο δέος!!

Εσείς κ. Μητσοτάκη, ερχόμενος κατά τις εκτιμήσεις στην εξουσία, θα ευλογήσετε αυτές τις προκλητικές αθλιότητες που σημάδεψαν και μαύρισαν τις χρυσές σελίδες της ιστορίας της ΠΑ; Προσέξτε κάποιους, ενδεχόμενα και σε αυτό το θέμα, συμβούλους σας που υπήρξαν οι πρωτεργάτες με τις καταστροφικές αποφάσεις τους. Δυστυχώς έχουν προκαλέσει οργή σε πάνω από 16.000 Αξιωματικούς της ΠΑ, στις οικογένειές τους και όχι μόνο. Κάποιοι Συλλογικοί φορείς επισήμαναν αρνητικά ήδη αυτή την επιλογή σας. Είναι αναμενόμενο ότι θα στοιχίσει πολύπλευρα, δεδομένου ότι έβλαψαν ηθικά και διέγραψαν ουσιαστικά όλους αυτούς τους αξιόλογους και περήφανους Αξιωματικούς από την ιστορία της ΠΑ; Κανένα σεβασμό και αναγνώριση!!

Χορτάσαμε από αδικίες ταξικής μορφής και άδικης μεταχείρισης από κάποιους που εννοούν να υπηρετούν σκοπιμότητες ή και συμφέροντα ατόμων. Πέρασαν τα χρόνια του ¨αποφασίζω και διατάσσω¨. Το σύνταγμα, μας αφορά όλους για να το περιφρουρήσουμε και να το τηρήσουμε επακριβώς.

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθούν εδώ και τα περιορισμένα αντανακλαστικά πολλών, ακόμη και απόστρατων ή και ε.ε. αποφοίτων των Σχολών που καταργήθηκαν. Αδράνεια; Φόβος; Αδιαφορία; Ιδιαίτερα των θεσμικών τους φορέων για μη ορθή ιεράρχηση και έγκαιρη ενιαία τεκμηρίωση των προτάσεών τους, καθώς και η παντελής έλλειψη σχεδίου δράσης και αγωνιστικότητας για αποτροπή ενός τόσο άδικου και πολύπλευρα βλαπτικού αποτελέσματος, με αναμενόμενες αρνητικές συνέπειες στην ιεραρχία, συνεργασία και αποτελεσματικότητα στην αποστολή της ΠΑ. Μήπως αναμένοντας το επόμενο βήμα των ¨μελετητών¨; Όμως οι δικές μας εμπειρίες και γνώσεις, ως βετεράνων, μας επιφορτίζουν ευθύνες για προστασία των νεότερων γενεών-διαδόχων μας, για όφελος πρώτα της αιχμής του δόρατος των ΕΔ. Της Πολεμικής Αεροπορίας, που μας αγκάλιασε, μας γαλούχησε με αξίες και ιδανικά. Μας ενέταξε ως αναγνωρισμένης αξίας πολίτες στην Ελληνική κοινωνία. Έχουμε, λοιπόν, ως βετεράνοι, ακόμη και ογδοντάρηδες, ΧΡΕΟΣ προς αυτή!!

Είναι, όμως, δυνατόν να ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους;

ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ !! 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨