Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση Π.Ο.Σ. για το ¨πλαφόν¨ των 2.000 ευρώ στις συντάξεις και τις νέες αναδρομικές μειώσεις που προκαλούνται

Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι ΑΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
www.hellasmil.gr
e-mail: info@hellasmil.gr
Τηλ. 6972717990
Αριθμ. Πρωτ. 32/2017
Αθήνα, 3 Οκτ. 2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 87

Με το άρθρο 13 του νόμου 4387/2016, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος κλπ», θεσπίστηκε το Ανώτατο Όριο Ατομικής Μηνιαίας Σύνταξης και το Ανώτατο Όριο Συντάξεων, η εφαρμογή των οποίων άρχισε από τον Οκτώβριο 2017.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ανώτατο Όριο Ατομικής Μηνιαίας Σύνταξης, το καταβαλλόμενο ποσό (ήτοι το ΣΥΝΟΛΟ που αναγράφεται στον αριστερό πίνακα των ενημερωτικών μηνιαίων σημειωμάτων σύνταξης), κάθε ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης αυτών που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου (υπάλληλοι-λειτουργοί του Δημοσίου και στρατιωτικοί) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000€.

Σύμφωνα με την.............. υπ’ αριθ. 146834/0092/19 Δεκ 2016 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, τα παραπάνω όρια στις συντάξεις έχουν εφαρμογή από 1 Ιουνίου 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από τις απ’ ευθείας μειώσεις που θα υποστούν οι απόστρατοι στις κύριες συντάξεις τους, ταυτόχρονα θα τους παρακρατείται μηνιαία, επιπλέον ποσό ως αναδρομική μείωση, που θα κυμαίνεται από 50-266 ευρώ (εγκύκλιος του ΕΦΚΑ υπ’ αριθμ 9/ αριθμ πρωτ. Σ30/3 της 28-2-2017) !!!

Οι παραπάνω ρυθμίσεις αποτελούν μια νέα υψηλή περικοπή των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντων προ της 13ης/6/2016), με τη μορφή αναστολής καταβολής μεγάλου μέρους αυτών, η οποία μετά τις προηγούμενες μειώσεις, εξανεμίζει το εναπομείναν ποσό αυτών, αφού τις μειώνει εκ νέου, ξεπερνώντας πλέον συνολικά ακόμη και το 74% των συντάξεων σε ετήσια βάση, από την αρχή της κρίσης. Πλέον ΔΕΝ θα υφίσταται σύνταξη άνω των 1.450€, ανεξάρτητα των εισφορών που έχουν καταβληθεί, των ετών υπηρεσίας, του επιπέδου ευθύνης κλπ. Τέλος, για τους περισσότερους που εμπίπτουν στις παραπάνω ρυθμίσεις, η σύνταξή τους «θα εκτιναχθεί» στο ποσό των 1.184€, λόγω των αναδρομικών μειώσεων.

Το ανώτατο όριο ατομικής μηνιαίας σύνταξης πλήττει κυρίως εκείνους τους συναδέλφους, οι οποίοι είτε αξιώθηκαν των ανωτάτων βαθμών στην ιεραρχία, παραμένοντας επί πολλά έτη στην ενεργό υπηρεσία (36 και άνω), είτε ενέπιπταν στις επικίνδυνες κατηγορίες υπηρεσίας των Ενόπλων δυνάμεων (ιπτάμενοι, υποβρύχια, αλεξιπτωτιστές, ΟΥΚ κλπ).

Πλέον των παραπάνω, από τη μελέτη των ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων και με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΛΚ, αλλά και τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος, διαπιστώνεται, υπερβάλλουσα παρακράτηση του φόρου εισοδήματος της τάξης των 30 έως 50€ ευρώ περίπου μηνιαίως.

Είναι πολύ εύκολο ν’ αντιληφθεί κανείς τις συνέπειες των παραπάνω ρυθμίσεων για ένα μέρος των αποστράτων, οι οποίοι θ’ αντιμετωπίσουν νέα οικονομικά προβλήματα, ιδιαίτερα στην περίοδο παρακράτησης των αναδρομικών. Πέραν όμως των οικονομικών συνεπειών, οι περικοπές αυτές και ο τρόπος με τον οποίον επιβάλλονται, προκαλούν το επαίσχυντο αίσθημα της απογοήτευσης, της ισοπέδωσης, της μη αναγνώρισης και της καταβαράθρωσης των αξιών.

Η Πολιτεία συνεχίζει να επιδεικνύει το ανάλγητο πρόσωπό της, αυτή τη φορά προς εκείνους τους συνταξιούχους, οι οποίοι κατά την διάρκεια της ενεργούς τους ζωής υπηρέτησαν, κατά κανόνα, από θέσεις υψηλής ευθύνης την ίδια την υπόσταση του κράτους ή έθεσαν τον ίδιο τους τον εαυτόν στην υπηρεσία του.

Από στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΣ η νέα μείωση επηρεάζει 1.450 στρατιωτικούς συνταξιούχους (Ε.Δ. και Σ.Α.) και 3.620 πολιτικούς συνταξιούχους (δικαστικούς, ιατρούς ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κλπ), σε γενικό σύνολο 430.000 περίπου συνταξιούχων του δημοσίου. Το όφελος για το Κράτος σε μηνιαία βάση από τους στρατιωτικούς συνταξιούχους δεν ξεπερνά τα 360.000€ καθαρά!! Άραγε με αυτό το ποσό διασώζεται το ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας; Ταυτόχρονα βέβαια στερούνται πόρους ο ΑΚΑΓΕ και ο ΕΟΠΥΥ.

Η Ομοσπονδία πιστεύει ότι η Πολιτεία με τις παραπάνω ρυθμίσεις, αλλά και με αυτά που θα επακολουθήσουν (προσωπική διαφορά, επανυπολογισμό των συντάξεων κλπ) συμβάλλει μεθοδικά στην πλήρη ισοπέδωση της αξιοκρατίας και της ευθύνης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Χώρα, αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Καλεί δε τους καθ’ ύλην αρμοδίους υπουργούς να επανεξετάσουν το θέμα των παραπάνω ρυθμίσεων και ιδιαίτερα αυτό των αναδρομικών κρατήσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νικολόπουλος Βασίλειος                              Ταραντίλης Δημήτριος
Ταξίαρχος εα                                                   Συνταγματάρχης εα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨