Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί στην Ελλάδα

σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας»

  • Πρώτα τα πολιτικά κόμματα θεωρούν οι Έλληνες πολίτες και μάλιστα σε ποσοστό 90%, ως τον πιο διεφθαρμένο θεσμό 
  • Ακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης με ποσοστό 86%
  • Οι Έλληνες νομοθέτες και γενικότερα τα μέλη του Κοινοβουλίου με ποσοστό 83%
  • Ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες με ποσοστό 73%.
  • Οι εκπαιδευτικοί (45%).
  • Λιγότερο διεφθαρμένοι θεωρούνται τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων (31%)


Δημήτρης Μανής

Τα πολιτικά κόμματα θεωρούν οι έλληνες πολίτες και μάλιστα σε ποσοστό 90%, ως τον πιο διεφθαρμένο θεσμό στη χώρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια» που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη.
 
Ακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης με ποσοστό 86%, οι έλληνες νομοθέτες και γενικότερα τα μέλη του Κοινοβουλίου με ποσοστό 83% και οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες με ποσοστό 73%. Λιγότερο διεφθαρμένοι θεωρούνται τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων (31%) και οι εκπαιδευτικοί (45%).
 
Γενικότερα το 55% των ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι τα επίπεδα διαφθοράς στην χώρα έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια με το 39% από αυτούς να πιστεύει ότι η αύξηση είναι σημαντική.....

 
Επίσης, το 90% των ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι πρόβλημα στο δημόσιο τομέα, εκ των οποίων το 70% το θεωρεί πολύ μεγάλο πρόβλημα.


Το 47% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση καθοδηγείται εξ’ ολοκλήρου από μια ομάδα ανθρώπων που έχει στόχο την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, ενώ άλλο ένα 36% πιστεύει ότι η ομάδα των ανθρώπων αυτών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση της χώρας.
 
Την ίδια ώρα το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές και άλλο ένα ποσοστό της τάξεως του 27% πιστεύει ότι απλά δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Στην ερώτηση εάν οι συμμετέχοντες στην έκθεση ή μέλη των οικογενειών τους έδωσαν «φακελάκι» για την διευθέτηση κάποιας υπόθεσης τους, τους τελευταίους 12 μήνες το:
 
- 23% των ερωτηθέντων απάντησε σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
- 6% σε δικαστικές υπηρεσίες
- 7% σε υπηρεσίες εκπαίδευσης
- 9% σε πολεοδομίες
- 4% σε εφορίες
- 3% σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
- 4% στην αστυνομία
- 7% για αδειοδοτήσεις
 
Τέλος, το 37% των Ελλήνων συμφωνεί απόλυτα ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το 45% συμφωνεί, το 14% διαφωνεί και ένα 5% διαφωνεί απόλυτα.
 
Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, όσον αφορά το νομικό αλλά και το πρακτικό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς. Ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούν χωρίς διαφάνεια ή αποτελεσματική αξιολόγηση για δεκαετίες, αναφέρεται στην έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας» με αποτέλεσμα να έχει καθιερωθεί το «φακελάκι» και να θεωρείται φυσιολογικό για κάποιον να ζητά ή να δίνει.
 
Το σύστημα φορολογικών ελέγχων είναι ελλιπές και δίνει την δυνατότητα σε εταιρείες και ιδιώτες να δωροδοκούν προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή προστίμων. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό την δεκαετία 2000 – 2010 εκτιμάται ότι 120 δισεκατομμύρια δολάρια δεν εισπράχθηκαν λόγω φοροδιαφυγής και δωροδοκιών.
 
Η περιπλοκότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία και οι συχνές αλλαγές πολιτικής δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ελλιπή διαφάνεια.
 
Θετικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από τους συντάκτες της έκθεσης η απόφαση της κυβέρνησης, το 2010, για ανάρτηση όλων των αποφάσεων της στο διαδίκτυο, η φορολογική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2011 και οι αλλαγές που προωθούνται όσον αφορά στην αμνηστία την οποία χαίρουν τα πολιτικά πρόσωπα.
 
Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης και για την Κύπρο, με τους πολίτες εκεί να θεωρούν τα πολιτικά κόμματα διεφθαρμένα σε ποσοστό 91%, ενώ ακολουθούν νομοθέτες και μέλη του κοινοβουλίου με 76% και η αστυνομία με ποσοστό επίσης στο 76%.
 
Το 53% των κυπρίων θεωρεί ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα του τα τελευταία δύο χρόνια και άλλο ένα 19% ότι έχει αυξηθεί λίγο. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού (70%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση της χώρας καθοδηγείται από μια ομάδα ανθρώπων που έχει στόχο την εξυπηρέτηση των προσωπικών της συμφερόντων, ενώ ένα 20% πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των ανθρώπων αυτών.
 
Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έκθεση πιστεύουν ότι τα επίπεδα διαφάνειας στις χώρες τους τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χειροτερέψει, ενώ το 27% των ερωτηθέντων έχει δωροδοκήσει τους 12 τελευταίους μήνες για την τακτοποίηση κάποιας υπόθεσης του.
 
Σύμφωνα με την έκθεση οι θεσμοί που οι πολίτες θεωρούν τους πιο διεφθαρμένους είναι μεταξύ άλλων η αστυνομία και οι δικαστικές υπηρεσίες που υποτίθεται ότι υφίστανται για την προστασία των πολιτών.
 
Τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται ο πιο διεφθαρμένος θεσμός σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας σε 51 χώρες. Σε 36 χώρες θεωρείται η αστυνομία η πιο διεφθαρμένη υπηρεσία και σε 20 οι δικαστικές αρχές.
 
Τα επίπεδα διαφθοράς χειροτέρεψαν επίσης σε πολλές αραβικές χώρες μετά την Αραβική Άνοιξη, παρά το γεγονός ότι μια από τις βασικές αιτίες των εξεγέρσεων ήταν οι διαφθαρμένοι κρατικοί αξιωματούχοι.
 
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έκθεση πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της διαφθοράς μετά την οικονομική κρίση του 2008, ενώ τα 2/3 των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι αρνήθηκαν να δωροδοκήσουν όταν τους ζητήθηκε, που δείχνει μια αυξανόμενη διάθεση από μεμονωμένα άτομα να αντισταθούν, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 114 χιλιάδων ανθρώπων σε 107 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨