Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Επιστολή)

                                

Γράφει ο Παναγιώτης Καράμπελας

Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ).


Πολλά τα δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στις Στρατιωτικές Σχολές, Ανώτατες και Ανώτερες και τη γενική διαπίστωση ότι δεν εξασφαλίστηκαν οι απαιτήσεις σε αριθμό εισακτέων σε κάποιες Σχολές.

Απαιτείται, λοιπόν, εντοπισμός και αντικειμενική ιεράρχηση ΟΛΩΝ των πιθανών αιτίων με βάση τα οποία οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις απέρριψαν την επιλογή των.............. Στρατιωτικών Σχολών και ιδιαίτερα το ¨επάγγελμα¨ του Στρατιωτικού. Τούτο είναι ένας σεισμός πολλών ρίχτερ στα θεμέλια των ΕΔ και της πατρίδας ευρύτερα. Ασύνηθες, ειδικά για αυτές τι Σχολές!

Κατά την άποψή μου, ιεραρχώντας τα αίτια της ΜΗ επιλογής αναλογικής άλλων εποχών προτίμησης των Ανώτατων και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών από τους υποψήφιους των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, υποθέτω ότι είναι τρία τα κυρίαρχα ποιοτικά στοιχεία που προβάλλουν στον ορίζοντα του προβληματισμού των υποψηφίων με ανάλογα μηνύματα:

1. Διαχρονικό πρόβλημα Στρατιωτικών. Το οικονομικό πρόβλημα!

2. Ε.Β.Ε. Η μεταβολή Ε.Β.Ε δημιούργησε κάποια προβλήματα με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί ο επιθυμητός αριθμός εισακτέων σε κάποιες Σχολές.

3. Μείωση Ανεργίας. Μείωση τη ανεργίας κάτω του 10%, με τάση περαιτέρω μείωσης.

Το διαχρονικό πρόβλημα των Στρατιωτικών είναι το οικονομικό. Μείζον πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου μεγάλος αριθμός νέων ΔΕΝ επέλεξε Στρατιωτικές Σχολές!

Ένας νέος με την αναζήτηση πληροφοριών είναι να αξιολογήσει αν ενδείκνυται να περιλάβει και το επάγγελμα του στρατιωτικού στις επιλογές του. Όταν ακούει ότι σήμερα ο μισθός ενός ατόμου που αποφοίτησε πρόσφατα από μια Στρατιωτική Σχολή φτάνει - δεν φτάνει στα 800€, 900€, αμέσως αναλογίζεται και το σημερινό κόστος ζωής. Τις ευρύτερες επιπτώσεις. Αν δε προχωρήσει σε βάθος τις ερωτήσεις του θα μάθει ότι ο Στρατιωτικός δεν έχει τακτικό ωράριο. Έχει 24ωρες υπηρεσίες, υπερωρίες, ασκήσεις χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, νυκτερινές και άλλων περιόδων του 24ώρου πτήσεις (όλα αυτά χωρίς καμία αποζημίωση), μεταθέσεις, ειδικές συνθήκες διαμόρφωσης περιβάλλοντος τάξης και πειθαρχίας, υψηλού ηθικού, φρονήματος και πνεύματος αυτοθυσίας.

Βασικό στοιχείο, πλέον, για ένα νέο είναι η αναζήτηση επαγγέλματος άμεσα σχετιζόμενο με το οικονομικό, το οποίο διαμορφώνει ανάλογα την ποιότητα της ζωής του υποψήφιου και της οικογένειάς αργότερα. ¨Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων¨, κατά τον Αθηναίο ρήτορα Δημοσθένη!.

Εκτιμάται ως μη επίκαιρη η μεταβολή της Ε,Β,Ε για κάποιες Σχολές. Αν ανατρέξουμε στις βάσεις εισαγωγής παλαιότερων ετών στις Στρατιωτικές Σχολές θα διαπιστώσουμε ότι οι τότε βάσεις εισαγωγής ήσαν πολύ υψηλότερες. Τότε οι υποψήφιοι ήσαν πολύ περισσότεροι. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος και οι βάσεις ήταν επόμενο να είναι αρκετά υψηλότερες! Άρα, θα έπρεπε να είχαν μάλλον μια ανάλογη έγκαιρη μείωση οι Ε.Β.Ε, ώστε τα κενά να μην είναι τόσο μεγάλα. Θα λυνόταν, ίσως, το πρόβλημα των κενών σε αριθμό. Σε ποιότητα πραγματικών απαιτήσεων, όμως;

Τούτο απαιτεί σοβαρό προβληματισμό των αρμοδίων ως προς το ποιοτικό των υποψηφίων κάποιων ειδικοτήτων και ως προς το επιχειρησιακό, ιδιαίτερα της ΠΑ. Τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Ανάλογα δε, να διαχειριστούν κατάλληλα και το θέμα Ε.Β.Ε. Το μείζον, όμως, θα ήταν καλό να είναι πάντα η προσέλκυση πολύ περισσότερων υποψηφίων!!

Είναι αυτονόητο ότι τα νέα αεροσκάφη που εντάχθηκαν (Rafale) ή πρόκειται να ενταχθούν στην ΠΑ (F-35) είναι σαφώς υψηλότερου επίπεδου τεχνολογίας. Άρα απαιτούν και υψηλότερο επίπεδο γνώσεων και δυνατοτήτων κατανόησης τα στοιχείων της νέας τεχνολογίας, ιδιαίτερα από τα άτομα κάποιων άμεσων ειδικοτήτων, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στο δυσκολότερο επίπεδο εκμάθησης.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχει και ένα νέο ευχάριστο επίκαιρο στοιχείο,

ιδιαίτερα για ένα νέο που βγαίνει στη ζωή. Αυτό είναι η μείωση τη ανεργίας κάτω του 10%. Ευρύτεροι ορίζοντες απασχόλησης αναμένεται να προκύψουν. Ποιοτικά και οικονομικά!

Είναι γεγονός, επίσης, ότι αυτό τον καιρό η Πολιτεία νοιάζεται να βελτιώσει περαιτέρω τον κατώτατό μισθό των εργαζόμενων και των υπαλλήλων. Εκτιμάται ότι με το ζεστό προς τούτο ενδιαφέρον της , σύντομα ο υπόψη κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει και το επίπεδο του μισθού του αποφοίτου Στρατιωτικής Σχολής των 800€ ή 900€. Όταν αυτά τα μηνύματα φτάνουν στους εκάστοτε υποψηφίους κατά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, είναι δυνατόν να τους οδηγήσουν στην επιλογή και μιας στρατιωτικής Σχολής.

Δυστυχώς τελευταία υπάρχει μεγάλος αριθμός παραιτήσεων αξιόλογων στελεχών, μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς, που εκπέμπουν κάποια σοβαρά μηνύματα. Αναζητήθηκαν από την υπηρεσία οι λόγοι των παραιτήσεων, κυρίως για εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων και τυχόν λήψη περαιτέρω μέτρων;

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Πολιτεία δια των πολιτικών της ταγών οφείλει, το συντομότερο, να προσαρμόσει ένα αξιοπρεπές Μισθολόγιο για τους Στρατιωτικούς. Να εκπέμψει έτσι ένα νέο πνεύμα αντίληψης για υψηλή εκτίμηση του Στρατιωτικού και της προσφοράς του στην Πατρίδα και στην κοινωνία.

Όταν όλα αυτά αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά από την εκάστοτε κυβέρνηση, τα σχετικά μηνύματα θα φτάνουν και στους εκάστοτε υποψηφίους κατά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και είναι πιθανότερο να αρχίσουν να τους προσελκύει η επιλογή κάποιας Στρατιωτικής Σχολής.

Προφανές, λοιπόν, ότι με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ, θα πρέπει να επανεξεταστεί το συντομότερο το θέμα της Ε.Β.Ε ως προς το χρόνο και το σκοπό πιθανής σταδιακής καθιέρωσης ή μη και του ύψους της ανά όπλο ή και ειδικότητα. Το παρελθόν έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα για τις κατάλληλες αποφάσεις.

Εδώ, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί και η σημασία επιβίωσης των Ανώτερων Σχολών μετά από πολλές ¨διώξεις¨, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει σήμερα αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και προσφοράς των σπουδαστών τους, που διασφαλίζουν τη δυνατότητα σωστής επιχειρησιακής λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των ΕΔ!

Ας έχουμε όλοι υπόψη ότι από ιδρύσεώς της η ΠΑ δημιούργησε, κατά προτεραιότητα και μια Τεχνική Σχολή (ΣΤΑ) για να συντηρεί τα τότε πρώτα ελικοφόρα αεροσκάφη της. Αργότερα, με τη διαφαινόμενη σύντομη μετάβαση σε νέα αεροσκάφη αναβάθμισε την πρώτη Σχολή (ΣΤΑ) σε ΣΤΥΑ!

Η ΣΤΥΑ, στη συνέχεια, επιτέλεσε τεράστιο έργο που πολλές ηγεσίες της ΠΑ δεν παρέλειπαν με τόλμη και θαυμασμό να το αναγνωρίζουν και να ευχαριστούν τους αποφοίτους της. Οι Σχολές ΣΥΔ και ΣΙΡ, παράλληλα σαφώς βοήθησαν και αυτές σημαντικά το έργο της ΠΑ.

Κατόρθωσε η ΣΤΥΑ να ανταποκριθεί έκτοτε σε πάνω από 25 τύπους ελικοφόρων και αεριωθουμένων-jet αεροσκαφών. Κάποιοι πρόσφεραν και τη ζωής τους. Τους πεσόντες αυτούς, όμως, κάποιοι εννοούν έμμεσα να τους σκυλεύουν με ανέντιμες διαχρονικές επινοήσεις!!

Απαξιωτική, δυστυχώς και η σκέψη ενός ηγέτη της ΠΑ. 

Χωρίς ίχνος ευγενείας και συναδελφικότητας απέναντι στους εκπροσώπους των τριών Σχολών της ΠΑ (ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ) όταν τον επισκέφτηκαν με πρότασή τους για τον προσήκοντα τίτλο των Σχολών ΑΣΣΥ της ΠΑ ως Σχολή Τεχνολόγων Αεροπορίας (ΣΤΑ). Δυστυχώς, την απέρριψε σκαιότατα, Κάποτε, όμως, πετούσε με ασφάλεια και επέστρεφε ασφαλής στην οικογένειά του και έφτασε στο ανώτατο αξίωμα στην ΠΑ!! Μέγα δείγμα εμπάθειας και αχαριστίας. Σκόπιμη η διατήρηση του ¨Υπαξιωματικών¨ στον τίτλο της Σχολή (ΣΜΥΑ) για να προετοιμάσει τα σχέδια παρέας για Σώμα Υπαξιωματικών. Να αποδυναμώσει και την όποια προσπάθεια εναρμόνισής των ΑΣΣΥ με τα ΤΕΙ, δεδομένου ότι κατά την ψήφιση του Ν.2913/10, αυτά ανήκαν ακόμη στην Ανώτερη Βαθμίδα του Υπουργείου Παιδείας!! Τούτο επιβαρύνθηκε περαιτέρω στη συνέχεια και με το πνεύμα του σχετικού Ν.4407/16 που ψηφίστηκε. Πουθενά δεν αναφέρεται στις τρεις κατευθύνσεις της νέας Σχολής ότι οι Σχολές ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ είναι η συνέχεια αυτών των ενοποιούμενων Σχολών!! Έτσι σήμερα, οι νέοι πλέον, δεν γνωρίζουν τίποτα περί ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ που ήσαν όμως ο λόγος που χιλιάδες τότε νέοι τις είχαν επιλέξει και έγιναν μέλη της ΠΑ. 
Μια νέα Σχολή! Από παρθενογένεση, άραγε;

Το Π.Δ. 45 (Καταστατικό λειτουργίας της ΣΜΥΑ) υπήρξε προϊόν βιασύνης για να ολοκληρωθεί ένα ιδιόμορφο πραξικόπημα και με ελλιπές το σκεπτικό της συγκρότησης του. Πολλά αδύνατα, ελλιπή, ασαφή και αμφισβητούμενης νομιμότητας σημεία του, που χρήζουν τη συντομότερη κατάλληλη μελέτη, επεξεργασία και διόρθωσή τους, καθότι επηρεάζουν τη φοίτηση και αποφοίτηση των Σπουδαστών της, την ιεραρχία τους, τον ορθό τίτλο κοινωνικής και εκπαιδευτικής αναβάθμισης της Σχολής τους!

. Ιδού ποια δεδομένα επιφυλάσσει η πατρίδα σε νέους (παιδιά σας (μας) ή και εγγόνια σας (μας) που αναζητούν μια αξιοπρεπή ζωή ! Δεν φταίει, όμως, πάντα όλη η ηγεσία των ΕΔ, κύριοι πολιτικοί της εξουσίας. Δεν είστε άμοιροι ευθυνών. Κατά τις κρίσεις, αξιολογείτε τα υπηρεσιακά τους προσόντα! Είναι γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία κάποιες ηγεσίες ιεραρχούσαν τη δράση τους με άλλες προτεραιότητες ενώ η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας όλο και αποδυναμωνόταν επικίνδυνα. Ιδιαίτερα με έναν προκλητικό γείτονα με αναθεωρητικές αντιλήψεις, με γαλάζιες πατρίδες στην καρδιά του, να δηλώνει συχνά ότι μπορεί να μας έλθει και κάποια νύχτα! Si vis pacem, para bellum (Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο) έλεγαν οι Λατίνοι. Διαχρονικά απόλυτα σωστό!

Βιώσαμε έντονα πολλές ηγεσίες. Απόλυτα ορθό, δίκαιο και αναγκαίο για τις ΕΔ να είναι αντικειμενική η αξιολόγησή των προσόντων τους για ανάδειξη ηγεσιών όπλων. Οι πολιτικοί οφείλετε τιμητικά και ουσιαστικά να τους σεβόσαστε. Να ακούτε πραγματικά τυχόν προβλήματα του όπλου τους και όχι μόνον. Να τους συμβουλευόσαστε σε θέματα αρμοδιότητάς των για τις όποιες αποφάσεις σας!! Οφείλετε, γενικά, να εκτιμάτε, να τιμάτε με σεβασμό, πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη το Στρατιωτικό. Η κοινωνία βλέπει. Ακούει. Αξιολογεί. Αποφασίζει!

Οι σημειώσεις μου αυτές, σεβαστοί μου αναγνώστες, δεν είναι απότοκο κάποιας διάθεσης αντιπαράθεσης, αλλά μια κατάθεση ψυχής και αγωνίας ενός βετεράνου για την ΠΑ και την Πατρίδα μας, με διαπιστώσεις και προτάσεις από μια μεγάλη διαδρομή ζωής με τεράστιες εμπειρίες και βιώματα. 

Προσβλέπω στην καλόπιστη κριτική σας διάθεση.

Με εκτίμηση




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨