Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Δώστε αυξήσεις στις συντάξεις από 1.1.2023 σε όλους τους συνταξιούχους. (Άρθρο Ταξιάρχου κ. Βασ. Νικολόπουλου)


ΣΧΟΛΙΟ aeroporiapostratos: Δυστυχώς εδώ και δύο (2) χρόνια η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη  (δια του Υπουργού της κ. Παναγιωτόπουλου)  εμπαίζει τους Αποστράτους με την μη κατάθεση νομοθετήματος περί ακύρωσης των αντισυνταγματικών κρατήσεων ν.4093/12 (1ος ασφ.νόμος Βρούτση) στα Μερίσματά και στα ΕΚΟΕΜ ......(δικά μας χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα στα Μετοχικά μας Ταμεία) .......Περιμένουμε να δώσει και αυξήσεις  από 1/1/2023;;;;;;;; Λίγο δύσκολο έως ΑΔΥΝΑΤΟ   ( και επειδή πρέπει να κρατάμε ίσες αποστάσεις...... για ότι αφορά τους Αποστράτους........και η Κυβέρνηση Τσίπρα δια του κ. Καμμένου τα ίδια έκανε!!!! ) 


Ως γνωστό, με το άρθρο 14 του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) καθιερώθηκε για την «προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων», η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ (ΠΔ). Αναλυτικότερα από 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των παλαιών συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, βάσει των νέων διατάξεων του ν.4387/2016, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως .................προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Αυτή είναι η ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Εάν το παλαιό καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών. Αυτή είναι η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Παρόλο τη λέξη «αρνητική», ουσιαστικά σημαίνει αύξηση. Επίσης στο ίδιο άρθρο, προεβλέπετο ότι το συνολικό ποσό της σύνταξης θα αυξανόταν από 1.1.2017 κατ’ έτος με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προηγούμενου έτους. Η ημερομηνία έναρξης αυξήσεων από 1.1.2017, τροποποιήθηκε με το ν. 4472/2017 και μετατέθηκε για την 1.1.2022. Τέλος με το ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση), η ημερομηνία αυξήσεων ξαναμετατέθηκε για 1.1.2023.

Τα ίδια περίπου προβλέπονται με το άρθρο 25 του ν.4670/2020, με διαφοροποίηση την ημερομηνία επανυπολογισμού (2ου) που είναι πλέον η 1.10.2019.

Η ΠΔ αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, επομένως και αποστράτων, ήτοι όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί κυρίως πριν το Μάιο 2016, αλλά και μερικών πριν την 1.10.2019, με συντάξιμα άνω των 30 ετών.

Η θετική ΠΔ, που είναι ένα αξιόλογο ποσό και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμη και τα 400 ευρώ, σημαίνει ότι κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ΠΟΤΕ αύξηση στο ποσό της ήδη μειωμένης καταβαλλόμενης σύνταξή τους, η οποία ουσιαστικά θα συνεχίσει να μειώνεται λόγω σημαντικής μείωσης της αγοραστικής της αξίας. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών διακηρύσσουν ότι έχουμε εξέλθει από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που θα συνεχίζουν να βυθίζονται σε αυτή την σπειροειδή οικονομική δίνη.

Μήπως ήρθε ο καιρός η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της θετικής προσωπικής διαφοράς, να τη θεωρήσει και να την υπολογίσει ως μέρος της σύνταξης (εθνική, ανταποδοτική και προσωπική), ώστε επί του συνολικού πλέον ποσού να υπολογίζεται η οποιαδήποτε αύξηση χορηγείται από 1.1.2023 και έτσι όλοι οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν του αναφαίρετου δικαιώματος της αύξησης της σύνταξής τους; Εξάλλου τα ποσά που αφορούν στην προσωπική διαφορά ήδη καταβάλλονται στους συνταξιούχους, που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Π/Υ του e-ΕΦΚΑ, πέραν της ενδεχόμενης ετήσιας αύξησης από το 2023, που εκτιμάται ότι δεν θα είναι σημαντική.

Μήπως επιτέλους το Κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους Πολίτες του με κοινωνική ευαισθησία και ιδιαίτερη φροντίδα, όπως ΔΕΝ έκανε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων 12 ετών, που μάλιστα έχουν πληγεί ακόμη περισσότερο από την εξακολουθούσα επί τριετία πανδημία; Κατάσταση, ιδιαίτερα επιβαρυμένη στην κατηγορία των συνταξιούχων, οι οποίοι μαζί με τους μισθωτούς σηκώνουν το βάρος των φορολογικών εσόδων του Κράτους.

Μήπως ;

1 σχόλιο:

  1. Κυριε προεδρε της ΠΟΣ υπαρχουν συναδελφοι που αδικηθηκαν απο το 2017 με την ΠΔ γιατι τωρα εχουν αρκετα ανεβασμενη πανω απ 100 ευρω ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    Οσοι ΕΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ μεγαλη κακως λαμβανουν συνταξη τετοιου μεγεθους.Το 2017 ειχα θετικη προσωπικη διαφορα 53 ευρω και ΤΩΡΑ παρολο τις 3 προσαυξησεις λογω επαναυπολογισμου εχω ΑΡΝΗΤΙΚΗ 100 και πλεον ευρω (140) που σημαινει πληρωναμε αλλους 5 χρονια.ΕΛΕΟΣ.
    Δεν συμφωνω με την αναρτηση σας .
    Μήπως επιτέλους πρεπει να σχοληθειται με τον Ν4093/2012 στα μερισματα που αφορα και εσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨