Ως γνωστό, με το άρθρο 14 του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) καθιερώθηκε για την «προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων», η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ (ΠΔ). Αναλυτικότερα από 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των παλαιών συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, βάσει των νέων διατάξεων του ν.4387/2016, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως .................προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Αυτή είναι η ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
Εάν το παλαιό καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών. Αυτή είναι η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
Παρόλο τη λέξη «αρνητική», ουσιαστικά σημαίνει αύξηση. Επίσης στο ίδιο άρθρο, προεβλέπετο ότι το συνολικό ποσό της σύνταξης θα αυξανόταν από 1.1.2017 κατ’ έτος με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προηγούμενου έτους. Η ημερομηνία έναρξης αυξήσεων από 1.1.2017, τροποποιήθηκε με το ν. 4472/2017 και μετατέθηκε για την 1.1.2022. Τέλος με το ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση), η ημερομηνία αυξήσεων ξαναμετατέθηκε για 1.1.2023.
Τα ίδια περίπου προβλέπονται με το άρθρο 25 του ν.4670/2020, με διαφοροποίηση την ημερομηνία επανυπολογισμού (2ου) που είναι πλέον η 1.10.2019.
Η ΠΔ αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, επομένως και αποστράτων, ήτοι όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί κυρίως πριν το Μάιο 2016, αλλά και μερικών πριν την 1.10.2019, με συντάξιμα άνω των 30 ετών.
Η θετική ΠΔ, που είναι ένα αξιόλογο ποσό και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμη και τα 400 ευρώ, σημαίνει ότι κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ΠΟΤΕ αύξηση στο ποσό της ήδη μειωμένης καταβαλλόμενης σύνταξή τους, η οποία ουσιαστικά θα συνεχίσει να μειώνεται λόγω σημαντικής μείωσης της αγοραστικής της αξίας. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών διακηρύσσουν ότι έχουμε εξέλθει από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που θα συνεχίζουν να βυθίζονται σε αυτή την σπειροειδή οικονομική δίνη.
Μήπως ήρθε ο καιρός η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της θετικής προσωπικής διαφοράς, να τη θεωρήσει και να την υπολογίσει ως μέρος της σύνταξης (εθνική, ανταποδοτική και προσωπική), ώστε επί του συνολικού πλέον ποσού να υπολογίζεται η οποιαδήποτε αύξηση χορηγείται από 1.1.2023 και έτσι όλοι οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν του αναφαίρετου δικαιώματος της αύξησης της σύνταξής τους; Εξάλλου τα ποσά που αφορούν στην προσωπική διαφορά ήδη καταβάλλονται στους συνταξιούχους, που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Π/Υ του e-ΕΦΚΑ, πέραν της ενδεχόμενης ετήσιας αύξησης από το 2023, που εκτιμάται ότι δεν θα είναι σημαντική.
Μήπως επιτέλους το Κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους Πολίτες του με κοινωνική ευαισθησία και ιδιαίτερη φροντίδα, όπως ΔΕΝ έκανε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων 12 ετών, που μάλιστα έχουν πληγεί ακόμη περισσότερο από την εξακολουθούσα επί τριετία πανδημία; Κατάσταση, ιδιαίτερα επιβαρυμένη στην κατηγορία των συνταξιούχων, οι οποίοι μαζί με τους μισθωτούς σηκώνουν το βάρος των φορολογικών εσόδων του Κράτους.
Μήπως ;
Κυριε προεδρε της ΠΟΣ υπαρχουν συναδελφοι που αδικηθηκαν απο το 2017 με την ΠΔ γιατι τωρα εχουν αρκετα ανεβασμενη πανω απ 100 ευρω ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσοι ΕΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ μεγαλη κακως λαμβανουν συνταξη τετοιου μεγεθους.Το 2017 ειχα θετικη προσωπικη διαφορα 53 ευρω και ΤΩΡΑ παρολο τις 3 προσαυξησεις λογω επαναυπολογισμου εχω ΑΡΝΗΤΙΚΗ 100 και πλεον ευρω (140) που σημαινει πληρωναμε αλλους 5 χρονια.ΕΛΕΟΣ.
Δεν συμφωνω με την αναρτηση σας .
Μήπως επιτέλους πρεπει να σχοληθειται με τον Ν4093/2012 στα μερισματα που αφορα και εσας.