Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

«Έρρει τα Κάλα»Του Δημητρίου Τρέσσου
Σμηνάρχου ε.α.

Το 410 π.Χ., στην ναυμαχία της Κυζίκου κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου όλη η ναυτική δύναμη της Σπάρτης βυθίστηκε ή αιχμαλωτίσθηκε αντίστοιχα από τον Αθηναϊκό στόλο, ο οποίος είχε επικεφαλή τον Αλκιβιάδη. Μεταξύ των άλλων σκοτώθηκε και ο Σπαρτιάτης Ναύαρχος Μίνδαρος. Ο διασωθείς τότε υποναύαρχος του Μίνδαρου Ιπποκράτης στέλνει στην Σπάρτη μιαν επιστολή με το κατώτερο περίφημο σε περιεχόμενο παρά την βραχυλογία του κείμενο:

«Ἔρρει τὰ κᾶλα.
Μίνδαρος ἀπεσσύα.
πεινῶντι τὤνδρες.
ἀπορίομες τί χρὴ δρᾶν.»
Ξενοφ. ελληνικά 1.423.


Δηλαδή (καταστράφηκαν τα πλοία, βυθίστηκε ο στόλος, χάθηκε ο Μίνδαρος, πεινούν οι άνδρες, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε).

Θεωρώ ότι αυτή η επιστολή, παρά του ότι εγγράφει το 410 π.Χ. είναι και σήμερα πολύ επίκαιρη διότι μάθαμε «όπως πάντα» από πληροφορίες ότι ορισμένοι καλοθελητές εισηγήθηκαν για την Σχολή μας την Ιστορική Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας.

Το τεράστιο αυτό ίδρυμα παραγωγής τεχνικών της Π.Α., η οποία ως.........
γνωστόν υπήρξε και υπάρχει ως στυλοβάτης και μάλιστα πολύ μεγάλων δυνατοτήτων και αντοχής στο να κρατάει, το μεγαλύτερο ίσως τμήμα της Π.Α. βάρος, όσον αφορά το τεχνικό τμήμα κατά τα γνωστά ήταν φορτωμένο κυρίως στις πλάτες των υπαξιωματικών της ΣΤΥΑ, υπαξιωματικών και αξιωματικών στο οικοδόμημα αυτό της Πολεμικής Αεροπορίας και παρά τις οποιεσδήποτε πιθανόν παρουσιασθείσες δυσχέρειες ή μικροπροβλήματα κατάφεραν να την βγάλουν παλληκάρι παντού και πάντα.

Όμως τι εισηγήθηκαν αυτή τη φορά;

Μα τι άλλο από αυτό που εδώ και πολλά χρόνια το προγραμματίζουν, δηλαδή την εξαφάνισή της. Να πάψει δηλαδή να υπάρχει το ιστορικό της όνομα, το οποίο δεν είναι απλά όνομα, αλλά τίτλος τιμής γραμμένος με χρυσοκέντητο πάπυρο, πλαισιωμένο από 12.800 αποφοίτους και με προσφορά αίματος χαμένων συναδέλφων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που είναι ο δεύτερος σε αριθμό μετά από τους ιπτάμενους μας (χειριστές) στην Π.Α. και την ένταξη όλης της δύναμης από εδώ και πέρα κάτω από την σκέπη, άκουσον, άκουσον μιας νέας Σχολής με τίτλο ΣΥΑ, δηλαδή Σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Τί τους ενοχλούσε άραγε τους ειδικούς ρήτορες-εισηγητές το ιστορικό όνομα της ΣΤΥΑ και θέλησαν να το εξαφανίσουν από τον χάρτη;

Μήπως η ιστορία της των 65 χρόνων άριστης προσφοράς στην Π.Α.; Δεν τους καλύπτει άραγε αυτό το οποίο τους έχει χιλιοειπωθεί-εξηγηθεί παράλληλα ότι μπορεί να εξασφαλισθεί η οποιαδήποτε καλοπροαίρετη επιθυμία τους με την νέα ερμηνεία του γράμματος «Τ» από τεχνικών οι τεχνολόγων που έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα δηλαδή της αναβάθμισης τροποποίησης της παλαιάς ονομασίας της Σχολής μας από Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, σε νέο τίτλο Σχολή Τεχνολόγων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, ο οποίος τίτλος εμπεριέχει και την γενόμενη αναβάθμιση σε ανωτέρα εκπαίδευση και ως Σχολή Τεχνολόγων πλέον μπορεί να συμπεριλάβει στην γκάμα των ειδικοτήτων της και οποιεσδήποτε άλλες ειδικότητες, πιθανών άλλων Σχολών της Π.Α.

Εάν αυτή ίσως η λύση ενοχλεί κάποιους, γιατί δεν επιλέγεται η δεύτερη λύση που έχει προταθεί από πλευράς του Συλλόγου μας, η οποία έλεγε να λειτουργήσει για την Πολεμική Αεροπορία ένα νέο ίδρυμα με τίτλο «Τεχνολογικό Ίδρυμα Αεροπορίας» με ανώτατο αξιωματικό Διοικητή κάτω από τον οποίο να λειτουργήσουν τρία ανεξάρτητα αυτοδιοικούμενα τμήματα, το τμήμα τεχνικών με την ονομασία ΣΤΥΑ - το τμήμα Διοικητικών με την ονομασία ΣΥΔ και το τμήμα επιχ/κων ΣΥΡ (ραδιοναυτίλων).

Ας ξαναθυμηθούμε όμως τι έλεγαν προ ολίγων ετών αξιόλογα τέως στελέχη της ηγεσίας των Ε.Δ. και της Π.Α. για την ΣΤΥΑ και τους αποφοίτους της αντίστοιχα στις επιστολές-χαιρετισμούς που έστειλαν στην εορταστική εκδήλωση που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο για τα 50 χρόνια της ΣΤΥΑ.

«Κύριε πρόεδρε,

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας για την εκδήλωση των 50 χρόνων της ΣΤΥΑ. Μη δυνάμενος να παραστώ την Πέμπτη στον εορτασμό, επιθυμώ να διαβιβάσω στο Δ.Σ. και υμάς προσωπικά τις θερμές ευχές μου για επιτυχία της εκδήλωσης. Έχοντας μια διαδρομή 41 χρόνων στην Π.Α. είχα την ευκαιρία να εργασθώ μαζί με πολλά από τα στελέχη της ΣΤΥΑ και να εκτιμήσω την επαγγελματική τους αρτιότητα, την αφοσίωση στο καθήκον και τον άδολο πατριωτισμό τους. Εύχομαι η ΣΤΥΑ να συνεχίσει την λαμπρή της πορεία στο πλαίσιο του κλάδου μας. Επιθυμώ να αποτίσω φόρο τιμής σε όλα τα στελέχη της ΣΤΥΑ για την προσφορά τους στην Αεροπορία μας
Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της που την κατέστησε στυλοβάτη της Εθνικής Άμυνας.
Πτέραρχος Νίκος Κουρής
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.»«Κύριε πρόεδρε,
Αποτελεί για όλους μας μεγάλη τιμή και χαρά να συμμετέχουμε στις γιορτές για τα 50 χρόνια της ΣΤΥΑ.

Επίστευα και πιστεύω ακόμη ότι το τεχνικό προσωπικό συνιστά την σπονδυλική στήλη της Αεροπορίας μας. Το καθημερινό παραγόμενο έργο αυτών των ανθρώπων μετατρέπεται σε μαχητική ικανότητα και ετοιμότητα στην Π.Α. Προσωπικά αισθάνομαι και μεγάλη συγκίνηση γιατί το 1999 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, από τις 25 Ιανουαρίου 1949 όταν αποφοίτησα από την ΣΙ και σαν σήμερα στις 20 Μαΐου 1949, πετούσα σε επιθετική αποστολή από το Α.Α. Ιωαννίνων στις τότε επιχειρήσεις με το SPITFIRE i26 που μερικοί τεχνικοί συνάδελφοι τότε είχαν προετοιμάσει τέλεια. Σας παρακαλώ να ευχηθούμε όλοι μαζί όπως οι οποιεσδήποτε αναγκαίες μεταβολές που θα χρειασθεί να γίνουν στα επόμενα χρόνια για την ΣΤΥΑ να αποσκοπούν και συντελούν στην ποιοτική βελτίωση του παραγόμενου έργου και στην ανύψωση του ηθικού των αποφοίτων της.

Σας παρακαλώ ακόμη να χειροκροτήσουμε θερμά την ΣΤΥΑ.
Αλέξανδρος Παπανικολάου
Αντιπτέραρχος ε.α.
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ»


«Αγαπητέ πρόεδρε,
Η υγεία και η ηλικία μου δεν μου επιτρέπουν να παρευρεθώ στην εκδήλωση τιμής για τα 50 χρόνια της ΣΤΥΑ. Νοερά θα είμαι μαζί σας και εύχομαι στην δικαίωση των αγώνων των αποφοίτων ΣΤΥΑ και την έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας την προσφορά και το Εθνικό έργο της ΣΤΥΑ.
Ο παλιός καθηγητής ΣΤΥΑ
Υποπτέραρχος
Ανδρέας Παυλίδης»


Τέλος ας θυμηθούμε ότι η λαϊκή παροιμία έλεγε τα εξής σοφά λόγια: «Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους εξαφανίζονται». Κατά την ίδια λογική όμως αυτή η παροιμία πιστεύω ότι μπορεί να έχει σχέση με την ιστορία οποιασδήποτε δραστηριότητας γιατί όχι λοιπόν και για την Π.Α. Τα παραπάνω αναφερθέντα θα πρέπει να τα ενστερνιστούν και να τολμήσουν άμεσα όλοι οι αρμόδιοι επιτελείς και ηγεσία της Π.Α. για την ανατροπή της οποιασδήποτε απόφασης (εάν έχει ληφθεί) που μπορεί να έχει σχέση με την οριστική διαγραφή του ένδοξου ονόματος της ΣΤΥΑ και την διατήρησή του, το οποίο αποτελεί μέρος της ιστορίας της Π. Α. Ώστε να μην είναι σε λίγο αργά και να μην βρεθούμε στην δύσκολη θέση με αυτούς κατά την γνώμη μας λάθος χειρισμούς να ψελλίζουμε για το δικό μας αυτό πλοίο!!!

«Έρρει τα κάλα» γεγονός που απευχόμεθα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨