Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Tαυτοποίηση λειψάνων Στυλιανού Καλμπουρτζή


Βρέθηκαν ορισμένα οστά στη διάβαση Μπέλλα Πάις-Συγχαρί

Λευκωσία: Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) έχει τα τελικά επίσημα αποτελέσματα της ταυτοποίησης των λειψάνων του κατά το 1974 αντισυνταγματάρχη του ελληνικού στρατού Στυλιανού Καλμπουρτζή, διοικητή τότε της 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (Μ.Π.Π.), ο οποίος, μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του τουρκικού στρατού, έπεσε ηρωικά μαζί με 37 άνδρες του, στη διάβαση Μπέλλα Πάις-Συγχαρί.

Δυστυχώς, δεν...............
βρέθηκε ολόκληρη η σορός του Στυλιανού Καλμπουρτζή, αλλά μόνο μερικά λείψανα. Η οικογένεια αρνήθηκε την παραλαβή τους.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του «Φ» (23.4.15), στο οποίο είχαμε γράψει ότι η ΔΕΑ είχε λάβει από το γενετικό εργαστήριο BODE των ΗΠΑ θετικά αποτελέσματα ταυτοποίησης κάποιων οστών του Καλμπουρτζή και με βάση αυτά θα συνεχιζόταν η διαδικασία.

Η ΔΕΑ παρέλαβε πρόσφατα όλα τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων από το Εργαστήριο BODE και έγινε στο Ανθρωπολογικό της Εργαστήριο στη Λευκωσία η «συμφιλίωση» (διασταύρωση) όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τον Καλμπουρτζή.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το προσεχές δεκαήμερο η ΔΕΑ θα ενημερώσει με έκθεσή της, αλλά και με προσωπική συνάντηση, την οικογένεια Καλμπουρτζή και συγκεκριμένα τις δύο κόρες του, Μαρία, πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, και Αφροδίτη. Στην ενημέρωση αυτή θα δοθεί στην οικογένεια και η απάντηση της ΔΕΑ, η οποία ετοιμάζεται, σε σχέση με την αναδάσωση στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα λείψανα του Καλμπουρτζή και η οποία προκάλεσε διατάραξη τάφων. Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η ενημέρωση και η παράδοση λειψάνων σε συγγενείς αγνοουμένων-πεσόντων από εκταφές τις ΔΕΑ πρέπει να γίνεται από την ίδια και όχι από την κυπριακή κυβέρνηση, διότι δίνεται η εικόνα υποβάθμισης του έργου της.

Τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή είχαν βρεθεί περίπου πριν από τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης στη διάβαση Μπέλλα Πάις–Συγχαρί. Στον ίδιο χώρο ταφής βρέθηκαν λείψανα ενός ακόμη στρατιώτη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους.

Το 1992 η ΔΕΑ είχε παραδώσει στη σύζυγο του Καλμπουρτζή, Ελπίδα, η οποία ήταν εν ζωή, τη βέρα του. Το δαχτυλίδι παρέδωσε στη ΔΕΑ ένας Τουρκοκύπριος.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Στυλιανός Καλμπουρτζής κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια τις κρίσιμες ώρες της τελικής μάχης, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του. Η τύχη του Καλμπουρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974.


Έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες

Οι τουρκικές κατοχικές αρχές έχουν ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη ερευνών για αγνοούμενους σε 30 στρατιωτικές περιοχές. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η απάντηση που αναμενόναν εδώ και αρκετό καιρό, διαβιβάσθηκε χθες προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες θα αρχίσουν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι στις 11 Απριλίου 2011 ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απένειμε μετά θάνατον στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου, κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή και υπάρχει και σε αυτό προτομή του φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη, Γιώργο Μαυρογέννη.

Γράφει: Αριστείδης Βικέτος

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨