Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Έναρξη της άσκησης Blue Flag στο Ισραήλ (BINTEO)

                                                                                               (Photo: Yair Sagi)
Ελλάδα (εκπροσωπούμενη από την 340 Μ με αεροσκάφη F-16 Block 52+)
ΗΠΑ (εκπροσωπούμενες από την 492 FS με αεροσκάφη F-15E)
Ιταλία (εκπροσωπούμενη από τις μοίρες 103 και 155, με αεροσκάφη ΑΜΧ και Tornado αντιστοίχως)
Ισραήλ θα συμμετάσχουν αρκετές διαφορετικές μονάδες

Η έναρξη της άσκησης Blue Flag ανακοινώθηκε πανηγυρικά χθες στην αεροπορική βάση Ovda του Ισραήλ, με μαζική απογείωση 50 αεροσκαφών παρουσία διπλωματών και στρατιωτικών ακολούθων από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Dan Shapiro. Η Blue Flag, που προετοιμαζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη άσκηση με ξένες συμμετοχές σε ολόκληρη την ιστορία του Ισραήλ και έχει συγκεντρώσει έντονη δημοσιογραφική κάλυψη.

Όπως είναι γνωστό, στην άσκηση συμμετέχουν η Ελλάδα (εκπροσωπούμενη από την 340 Μ με αεροσκάφη F-16 Block 52+),.......

οι ΗΠΑ (εκπροσωπούμενες από την 492 FS με αεροσκάφη F-15E) και η Ιταλία (εκπροσωπούμενη από τις μοίρες 103 και 155, με αεροσκάφη ΑΜΧ και Tornado αντιστοίχως), ενώ από το Ισραήλ θα συμμετάσχουν αρκετές διαφορετικές μονάδες, τόσο σε ρόλο προσομοίωσης εχθρικής δύναμης όσο και σε φίλιο ρόλο. Η άσκηση, που θα εκτυλιχθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της πάνω από την έρημο, θα επικεντρωθεί σε σενάρια εναέριας μάχης, αλλά και στην αναγνώριση και αποφυγή αντιαεροπορικών όπλων κλπ.

Προφανώς αναμένονται πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την άσκηση, αλλά αξίζει να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις από τώρα:

1. Η έντονη δημοσιογραφική κάλυψη από ισραηλινής πλευράς (σε μια χώρα πολύ φειδωλή στην κάλυψη στρατιωτικών ασκήσεων) δείχνει ότι οι Ισραηλινοί ποντάρουν πολλά στη συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες, σε μια συγκυρία που το άμεσο περιβάλλον τους γίνεται συνεχώς πιεστικότερο (τόσο με την ισλαμική στροφή της Τουρκίας, όσο και με την μη ικανοποιητική τροπή των κρίσεων της Συρίας και του Ιράν)
2. Η έλλειψη τουρκικής συμμετοχής στην άσκηση δεν είναι η μόνη ένδειξη του χάσματος που έχει ανοίξει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Στα σχετικά ισραηλινά δημοσιεύματα γίνεται ειδική αναφορά στην παρουσία εκπροσώπου της "Κυπριακής Αεροπορίας" (προφανώς εννοείται η Διοίκηση Αεροπορίας του ΓΕΕΦ) κατά την τελετή έναρξης της άσκησης στη βάση Ovda...
3. Η ελληνική συμμετοχή στην άσκηση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες (οι οποίες σημειωτέον ήταν ο λόγος ακύρωσης της πολωνικής συμμετοχής, καθώς οι πληροφορίες ρητώς αναφέρουν ότι κάθε πλευρά πληρώνει το κόστος της συμμετοχής της) δείχνει ότι η ελληνική πλευρά δίνει επίσης μεγάλη σημασία στη συνεργασία αυτή. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τα ισραηλινά δημοσιεύματα η συνεκπαίδευση των δύο αεροποριών περιλαμβάνει πλέον καθημερινές ισραηλινές πτήσεις προς την Ελλάδα (!)
4. Από τα ίδια δημοσιεύματα προκύπτουν ήδη ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για την ίδια την άσκηση, όπως π.χ. ότι η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει τη χρήση ενός"νέου πληροφορικού συστήματος ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ αεροσκαφών και χερσαίων δυνάμεων". Σύμφωνα με δήλωση που αποδίδεται σε ισραηλινό αξιωματικό που συμμετέχει στην άσκηση, "στο παρελθόν, τα ξένα κράτη δίσταζαν να μοιραστούν αυτό το επίπεδο πληροφοριών, αλλά αυτή τη φορά γίνεται".

Στο βίντεο για την άσκηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα πρώτα δευτερόλεπτα αφιερώνονται σε απογείωση ελληνικού F-16: 



enkripto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨