Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.

.
Η Απόφαση 1891 / 4-10-2019 
(η πλέον ενδιαφέρουσα για τους αποστράτους)

Γράφει ο 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Σμχος (ε.α)

Την 04-10-2019 η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε δημοσιοποίησε τις αποφάσεις που αφορούν το ασφαλιστικό του Ν.4387/16 γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου. 

Από τις πέντε αποφάσεις η υπ’ αριθ 1891/19 κρίνεται.........η πλέον ενδιαφέρουσα για τους αποστράτους γιατί αφορά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων και ότι αφορά αυτές ,όπως κρατική χρηματοδότηση ,αναλογιστική μελέτη ,βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ - επάρκεια παροχών και ποσοστά αναπλήρωσης κύριας σύνταξης. . 

Με την 1891/19 απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε ακυρώθηκε η 26089/887/7-6-2016 απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης , Αλληλεγγύης και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με τίτλο  « ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ _ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ» . . 

Δυστυχώς για τους Αποστράτους Συνταξιούχους η απόφαση αυτή έκρινε κατά πλειοψηφία μιας ψήφου (13 έναντι 12 ), ότι «¨Στο πλαίσιο της επιχειρουμένης με το Ν.4387/16 ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αιτιολογείται επαρκώς η επιλογή ,κατ’ εφαρμογή των άρθρων 14 και 33 του Ν.4387/16 και της ΚΥΑ 26083/887/7-6-16 ως ΒΑΣΗ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎ ΤΩΝ ΚΎΡΙΩΝ ΣΥΝΤΆΞΕΩΝ που καταβάλλονταν στους ήδη συνταξιούχους κατά τη δημοσίευση του Ν.4387/16 του ύψους στο οποίο οι συντάξεις αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2014 , δηλαδή με τις επελθούσες και κριθείσες ως αντισυνταγματικές με τις 2287/15 -2288/15 αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου περικοπές των Ν.4051/12 και 4093/12¨». .

 Για να αντιληφτείτε το μέγεθος της ζημιάς που προέκυψε από την παραπάνω διάταξη κατά τον επανυπολογισμό της σύνταξης των αποστράτων με βάση την σύνταξη της 31-12-2014 και όχι αυτό που προβλεπόταν με αποφάσεις του Σ.τ.Ε 2192/14….1125/16…..στο επίπεδο της σύνταξης του έτους 2012. Παραθέτω το ακόλουθο παράδειγμα επανυπολογισμού σύνταξης ενός αποστράτου ,με στοιχεία που προκύπτουν από τα μηνιαία σημειώματα πληρωμής σύνταξης. 

Ο επανυπλογισμός με το Ν.4387/16 έγινε, ως προκύπτει από το μηνιαίο σημείωμα πληρωμής σύνταξης Ιανουαρίου 2019, με συντάξιμες αποδοχές 2.503,66 €, που ίσχυαν το έτος 2014 και όχι το έτος 2012. 

Για τον υπολογισμό των αντίστοιχων συντάξιμων αποδοχών του έτους 2012 θα χρειαστούμε το μηνιαίο ενημερωτικό πληρωμής σύνταξης του Δεκεμβρίου 2012 στο οποίο αναγράφεται η μικτή σύνταξη, στη προκειμένη περίπτωση του παραδείγματος 2.198,14 €. 

Για να βρούμε τις αποδοχές κύριας σύνταξης αφαιρούμε το ποσό των πτητικών εξαμήνων, στη περίπτωσή μας αυτά είναι τέσσερα, ήτοι 2.198,14-23,33=2.174,81 €. 
 Ο εν λόγω απόστρατος έχει συντελεστή παλαιάς σύνταξης 816 χιλιοστά άρα οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι 2.174,81 διαιρούμενο με το 0,816=2.665,20 €. 

Αυτό σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός της σύνταξης έγινε με μειωμένες (2.503,66) συντάξιμες αποδοχές και συνεπώς μειωμένη ανταποδοτική σύνταξη κατά (2.665,20-2.503,66) Χ47,82%=77,24 €. Το ποσοστό 47,82% είναι ο συντελεστής αναπροσαρμογής που προκύπτει από τα συντάξιμα χρόνια ,που στη προκειμένη περίπτωση του αποστράτου είναι 43 έτη ,06 μήνες και 04 ημέρες .

Αυτό σημαίνει ότι αυτή η απόφαση του Σ.τ.Ε ¨καταδίκασε¨ τον εν λόγω απόστρατο να λαμβάνει μηνιαίως μειωμένη μικτή σύνταξη (προ φόρου και κρατήσεις) κατά 77,24 € ήτοι του μείωσε την ανταποδοτική σύνταξη κατά 6,5% περίπου και κατά 5% τη συνολική. 

 _ Εν τούτοις στην εν λόγω απόφαση υπάρχει και η ακόλουθη ενθαρρυντική πρόταση , όπως προέκυψε στην ακροαματική διαδικασία του Δικαστηρίου. 

_« (Οι ελλείψεις ΔΕΝ αναπληρώνονται από τα λοιπά στοιχεία , που προσκομίστηκαν στο Δικαστήριο από τη Διοίκηση ως υλικό τεκμηρίωσης του Ν.4387/16 δεδομένου ότι στα στοιχεία αυτά επισημαίνονται απλώς και αναλύονται προβλήματα του ισχύοντος έως το Ν.4387/16 ασφαλιστικού συστήματος και προτείνεται διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα σε σχέση με το σύστημα που θεσπίστηκε με το Ν.4387/16 . Εξάλλου η ανωτέρω μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής ΔΕΝ προηγήθηκε της καταρτήσεως του σχεδίου νόμου, ώστε τα συμπεράσματά της να ληφθούν υπόψη κατά την οργάνωση του νέου ασφαλιστικού συστήματος αλλά καταρτίστηκε εν όψη των ρυθμίσεων, οι οποίες παρεχόντουσαν ήδη στο τεθέν υπόψη της Αρχής σχεδίου νόμου και αποτελούν το περιεχόμενο του τελικού ψηφισθέντος Ν.4387/16 )»._ 

 _ Ελπίζουμε και ευχόμαστε η παρούσα Κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί ότι θα «σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης , να σεβαστεί και την πρόταση ενός διαφορετικού ασφαλιστικού συστήματος , ώστε να θεραπεύσει όλες τις κατάφωρες αδικίες του Ν.4387/16 . 

Το νέο νομοσχέδιο να είναι ασφαλιστικό και όχι φορομπηχτικό, προπαντός να αποδίδει δικαιοσύνη και όχι εξίσωση προς τα κάτω, οι εισφορές πρέπει να είναι ανταποδοτικές . 

 Υ.Γ Τα στοιχεία ελήφθησαν από δεκασέλιδο έντυπο της απόφασης 1891/19 ,που μάλλον διέρρευσε, αιτία παραίτησης του Προέδρου του Σ.τ.Ε.
_ Ίδωμεν - 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨