Γράφει ο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Σμχος (ε.α)
_ Έπεσε εκ των έσω το Μακεδονικό: Κρίς Σπύρου .( Γερουσιαστής Η.Π.Α, . Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων ΗΠΑ).
_ «Ατός του κι απατός του κάνει κακό της μοίρας του που δεν το κάνει οχτρός του»
_ Θα προσπαθήσω με ιστορικά στοιχεία να αποδείξω την αιτία του προβλήματος με το γειτονικό μας προς βορά κρατίδιο με το επίσημο όνομα που του δόθηκε το 1993 από τον Ο.Η.Ε F.Y.R.O.M ( Π.Γ.Δ.Μ). Το ότι το προς βορά μας ¨μόρφωμα¨ προσπαθεί να καπηλευτεί μια ιστορία 2.5 χιλιετηρίδων, που δεν του ανήκει, πηγάζει από το γεγονός ότι,.......... θεώρησε μόνο έτσι θα μπορούσε να σταθεί και να επιβιώσει ως κράτος. Απόδειξη αυτού, ο πρώτος Πρόεδρός του Κίρο Γκλιγόροφ, ο οποίος επίσημα είχε ομολογήσει ότι «εμείς είμαστε Σλάβοι και δεν έχουμε καμία σχέση με τους Μακεδόνες». Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτής της δήλωσής του. Οι αδίστακτοι εθνοκάπηλοι ¨Κομιτατζήδες¨ του κρατιδίου επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν και τον άφησαν παραμορφωμένο και ανάπηρο.
_ Η ονομασία αυτού του ¨μορφώματος¨ μέχρι το τέλος του Β’ Π.Π ήταν ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ .
Στις 4 Φεβρουαρίου του 1945 οι τρείς μεγάλοι Τσόρτσιλ, Στάλιν και Ρούσβελτ στη Γιάλτα, με την ομώνυμη Συνθήκη, αποφάσισαν για τη μοιρασιά του κόσμου, σε σφαίρες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων. Χαρακτηριστικό της συμφωνίας, που αποδεικνύει τη σοβαρότητα των αποφάσεων, είναι ότι αυτή γράφτηκε σε μια χαρτοπετσέτα που αποδεικνύεται από την στιχομυθία Τσόρτσιλ ,Στάλιν. « Δεν θα θεωρηθεί πολύ κυνικό αν φανεί πως διευθετήσαμε τη μοίρα τόσον ανθρώπων με ένα τόσο πρόχειρο τρόπο ; Ας κάψουμε το χαρτί είπε ο Τσόρτσιλ , όχι κράτα το απάντησε ο Στάλιν.
αυτοί που μοίρασαν τον κόσμο
_ η χαρτοπετσέτα της μοιρασιάς
Με τη Συνθήκη της Γιάλτας αποφασίστηκε η Ελλάδα να ανήκει στην επιρροή της Αγγλίας (ανήκουμε στη Δύση) και το τότε ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας στην επιρροή της Ρωσίας . Ο τότε πανίσχυρος (στενός συνεργάτης του Στάλιν) στρατάρχης Τιτο κυβερνήτης της Γιουγκοσλαβίας επέβαλε την ονομασία Μακεδονία στην περιφέρεια, η οποία μέχρι το 1945 ονομαζόταν ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ. Η αρχή του προβλήματος, η Ελλάδα δεν αντέδρασε. Είχε κάθε δικαίωμα να το πράξει για την παραχάραξη της ιστορίας αφ ενός και αφ ετέρου για τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν για την αποτίναξη του ζυγού των Ναζί. Πιθανή αιτία η πολιτική αστάθεια, ο εμφύλιος πόλεμος που ήταν προ των πυλών, περίοδος χειρότερη και από την γερμανική κατοχή, αλλά και διότι εμφανιζόταν όχι ως κράτος αλλά ως επαρχία της Γιουγκοσλαβίας. Το πρόβλημα έγινε υπαρκτό όταν τα οικονομικά συμφέροντα και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να αλλάξουν τις σφαίρες επιρροής, διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, δημιούργησαν μικρά αδύναμα εύκολα να κυβερνηθούν κρατίδια. Μεταξύ αυτών το πλέον ασταθές με κίνδυνο διαμελισμού λόγω πληθυσμιακών εθνοτήτων (Αλβανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Έλληνες του Μοναστηρίου, Σλάβοι κ.α) στα βόρεια σύνορά μας. Τα προβλήματα πολλά, λες και το έχει η μοίρα μας να έχουμε κακούς γείτονες. Το σύνταγμα του νέου κρατιδίου με προθέσεις αλυτρωτισμού, με μακεδονικό εθνικισμό, μακεδονική γλώσσα, η ονομασία και τα σύμβολα των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, ήταν επόμενο να αναδείξουν το πραγματικό πρόβλημα και να προβληματίσουν σοβαρά. Οι Έλληνες πολίτες αντέδρασαν άμεσα με τα γνωστά σε έκταση και αριθμό συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις και πέρασαν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Παράλληλα αντέδρασε και η συντεταγμένη πολιτεία με ομοψυχία.
Το έκτακτο Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων το 1992 απορρίπτει το πακέτο ΠΙΝΕΪΡΟ για ονομασία NOVAMAKEDONIA και αποφασίζει να απορρίπτει ονομασία με προσδιορισμό ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ακολούθησε ο οικονομικώς αποκλεισμός του κρατιδίου κ.α. Το 1993 με την ενδιάμεση συμφωνία ο Ο.Η.Ε αναγκάζεται και αποφασίζει το επίσημο όνομα των Σκοπίων να είναι F.Y.R.O.M (Π.Γ.Δ.Μ). Εν τούτοις 100 και πλέον κράτη από τα 193 αναγνωρισμένα του Ο.Η.Ε, για δικούς τους λόγους κυρίως οικονομικούς, σφαίρες επιρροής και άλλους, το έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό τους όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. _Η για πολλούς λόγους αστάθεια αυτού του κράτους δημιουργεί κίνδυνο διάλυσής του και αυτοί που έχουν συμφέροντα ύπαρξής του σκέφτηκαν την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το 2008 η πρόταση ένταξής του στο ΝΑΤΟ ανάγκασε την Ελλάδα να βάλει VETO όχι μόνο για το όνομα αλλά για ένα πακέτο συνταγματικών αλλαγών και αποτράπηκε η ένταξη. Σήμερα δέκα χρόνια μετά, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με την αιτιολογία ότι είναι ¨ευκαιρία¨ για το καλό ¨όλων¨ να λυθεί. Η άποψή μου , που δεν είναι δυνατόν λόγω χώρου να αναλυθεί, είναι καθαρά συμφέροντα των Η.Π.Α , θέλουν ένα νέο προτεκτοράτο στα Βαλκάνια, γιατί όταν λέμε ΝΑΤΟ εννοούμε Η.Π.Α ,είναι ο βασικός χρηματοδότης του. Η αντίδραση της Ρωσίας υποτονική, υπενθυμίζουμε της αντίδρασή της για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, έγινε ο πόλεμος της Κριμαίας.
_ Το θέμα πρώτο και κυρίαρχο στην καθημερινή επικαιρότητα. Ως Έλληνας πολίτης που υπηρέτησα την πατρίδα 36 χρόνια έχω την υποχρέωση (για να μη χαρακτηριστώ σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες αχρείος), να υποστηρίξω τα συμφέροντά της ως πατριώτης και όχι ως εθνικιστής. Η ευκαιρία για δίκαιη λύση του προβλήματος χάθηκε στο στάδιο διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, όπου η χώρα μας είχε κάθε δικαίωμα να αξιώσει κάθε επιφύλαξη. Υπενθυμίζω τη περίπτωση Γαλλίας_ Βρετανίας, διαφωνία της Γαλλίας για το όνομα της Βρετάνης και η Βρετανία εντάχθηκε στην Ε.Ε με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα 25 χρόνια μετά εκφράζεται η άποψη από μερικούς συμπατριώτες μας και θεωρούν ¨ευκαιρία¨ για τη λύση του προβλήματος. Θα αναφερθώ σε μερικές πρόσφατες δηλώσεις συμμετεχόντων στη λύση και το συμπέρασμα δικό σας.
_ Η θέση του μεσολαβητή του Ο.Η.Ε Κου NIMITS, σε πρόσφατη δήλωσή του: « Μια ρεαλιστική λύση του προβλήματος της ονομασίας θα πρέπει να περιέχει τον όρο Μακεδονία». Επιεικώς απαράδεκτες οι δηλώσεις του στο κοινοβούλιο της FYROM. _Ερωτήθηκε ο μεσολαβητής των σκοπιανών για το όνομα και απάντησε: «Η χώρα μου έχει όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα».
_ ΥΠ.ΕΞ της Π.Γ.Δ.Μ στο ερώτημα επί του αλυτρωτισμού απάντησε «ισχύει η αρχή της μη αποκλειστικότητας», προφανής η πρόθεσή του επί του σοβαρού θέματος.
_Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας που κόπτεται για τη λύση, δήλωσε ότι «δεν διεκδικεί αποκλειστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δεν την αποκλείει.
_Τέλος σε δημοσκοπήσεις οι σκοπιανοί πολίτες υποστηρίζουν ότι η χώρα τους έχει όνομα Μακεδονία, τη μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος. Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων δεσμεύετε για δημοψήφισμα κάτι που είναι αναγκαίο και για την αλλαγή του Συντάγματός τους , το αποτέλεσμα είναι πρόδηλο. . Μετά από τα ανωτέρω είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς εάν είναι ¨ευκαιρία¨ για την Ελλάδα για τη δίκαια λύση του προβλήματος για τη χώρα μας. . Δυστυχώς και ορισμένοι συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται μέσα από τα Μ.Μ.Ε υποστηρίζουν την ¨ρεαλιστική¨ κατά ΝΙΜΙΤΣ λύση της ονομασίας.
Οι δικαιολογίες πολλές και ανυπόστατες, δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ σε δύο τουλάχιστον που υπερισχύουν και σχετίζονται με το όνομα και τα συλλαλητήρια καθώς και με την ήδη αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία από 100 και πλέον κράτη.
α) Σχετικά με τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας των ελλήνων πολιτών λέχθηκε «Ουδείς εχέφρων Έλληνας δεν θα πάει μαζί με τη χρυσή αυγή στα συλλαλητήρια».
β) Έλληνας του ευρωκοινοβουλίου του κυβερνόντος κόμματος υποστήριξε ότι «130 κράτη έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» υπονοώντας ότι το παιχνίδι είναι χαμένο.
Τέτοιου είδους δηλώσεις αποβλέπουν σε ψηφοθηρικά οφέλη κάτι που δυστυχώς γίνεται κατά κόρον από όλα τα κόμματα και αυτό είναι το επικίνδυνο γιατί διχάζει τον ελληνικό λαό που έχει τον πρώτο λόγο για να αποφασίζει για την πατρίδα του. . Πιστεύω ότι είμαι εχέφρων καθώς και το 70%των Ελλήνων πολιτών που δεν αποδέχονται στην ονομασία των Σκοπίων τον όρο Μακεδονία.
Επίσης στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και αποφάσισαν το συμβούλιο Αρχηγών το 1992, ο Κος Μ. Θεοδωράκης, ο Κος Λεων. Κύρκος ο οποίος μάλιστα συμμετείχε τότε και στα συλλαλητήρια του 1992, η επιστολή διαμαρτυρίας των 300 επιφανών ελλήνων ανθρώπων των γραμμάτων της τέχνης κ.α μεταξύ αυτών ο Οδ. Ελύτης , Αλβελέρ, Μερκούρη κ.α. Επίσης η επιστολή που στάλθηκε από επιφανείς Έλληνες της διασποράς στο Πρόεδρο των Η.Π.Α. Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζουμε όλους αυτούς και τα 2 εκατ. των Ελλήνων που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια ότι δεν είναι εχέφρονες , αυτοί που το υποστηρίζουν μάλλον έχουν πρόβλημα. .
Στον ισχυρισμό του ευρωβουλευτού σχετικά με την αναγνώριση των 130 κρατών, έχω να πω ότι υπάρχουν και άλλα 60 που είναι μαζί μας γιατί γνωρίζουν ιστορία και αναγνωρίζουν το δίκαιο αίτημά μας. Θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Γερμανίας που διαιρέθηκε μετά το Β΄ Π.Π στη Δυτική και την Ανατολική. Σχεδόν όλες οι χώρες είχαν αναγνωρίσει την Ανατολική , η μόνη που δεν την είχε αναγνωρίσει ήταν η Δυτική, το τοίχος του Βερολίνου έπεσε και τελικά την ενσωμάτωσε σε μία ενιαία Γερμανία. Η αναγνώριση των Σκοπίων από πολλά κράτη δεν είναι λόγος να υποκύψουμε στην αδιαλλαξία του κρατιδίου αρκεί να μην το αναγνωρίσουμε εμείς οι Έλληνες. Άλλωστε ο ισχυρισμός ότι το κράτος αυτό πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε γιατί υπάρχει κίνδυνος διάλυσης, αυτό ας το σκεφτούν αυτοί και να σταματήσουν την αδιάλλακτη στάση τους.
Η Ελλάδα έχει το δίκαιο με το μέρος της και δεν έχει λόγους να υποκύψει σε εκβιασμούς, τους γείτονές μας τους θέλουμε να μας σέβονται και όχι να μας εκβιάζουν και να μας απειλούν αύριο με την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του ΑΙΓΑΊΟΥ. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε ας το σκεφτούν αυτοί που κόπτονται για να ενταχθούν για να μη διαλυθούν.
_ Ο ψάλτης της ελευθερίας και εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έλεγε « το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό». Πιστεύω ότι οι δάσκαλοί μου σε όλα τα σχολεία, μού δίδαξαν την αλήθεια, από τα μαθητικά μου χρόνια με έχουν μάθει ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ήταν και είναι Ελληνική. Όπου Μακεδονική γη είναι Ελληνική, ασχέτως αν κατοικείται από σλάβους από τον έκτο μ.Χ αιώνα. Ως Έλληνας επιθυμώ και θα σεβαστώ μια δίκαιη λύση που θα με εκφράζει και αυτή πρέπει να είναι μόνο η λύση της αλήθειας ._
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com