Με μια ματιά

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ! ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΤΟΥΡΚΙΚΗ _Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ.

           

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΣΜ/ΧΟΣ (ε.α)

Η γειτονική χώρα αναμφισβήτητα πλεονεκτεί στη διπλωματία, ανεξαρτήτου εάν η χώρα διοικείται από εκλεγμένη ή στρατιωτική διοίκηση. Η διπλωματία της Τουρκίας λειτούργησε και λειτουργεί με μακρόχρονο σχέδιο γι’ αυτό και οι επιτυχίες της στην εξωτερική πολιτική αδιαμφισβήτητες. Η πρόσφατη επίσκεψη του ¨σουλτάνου¨ στη χώρα μας , μετά από 67 χρόνια από αυτήν προέδρου Τζελάρ Μπαγιάρ, το απέδειξε . 

 _Το κέρδος της επίσκεψης μονόπλευρο αφού........... η υπάρχουσα μέχρι τώρα μοναδική αποδεκτή διαφορά (εκκρεμότητα) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η υφαλοκρηπίδα έγινε πακέτο διεκδικήσεων εκ μέρους της . Όπως: την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης με την δικαιολογία της επικαιροποίησης, θέμα μουσουλμανικής μειονότητας ελληνικής Θράκης, εκλογή του Μουφτή, αμφισβήτηση 18 κατοικημένων ελληνικών νησιών του Αιγαίου( με οικονομική δραστηριότητα) και βραχονησίδες, αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου που επηρεάζει (περιορίζει) την ελληνική Α.Ο.Ζ, το τζαμί στην Αθήνα και άλλα πολλά. 

 Η συνθήκη της Λωζάνης εάν δεν αρέσει στους Τούρκους υπάρχει και η αντίστοιχη των Σεβρών που ακυρώθηκε με απαίτησή τους , τους υπενθυμίζουμε ότι αυτή υπογράφτηκε μετά τον Α’ Π/Π από πολλές χώρες και δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα του νέο ελληνικού και νέο τουρκικό κράτους αλλά και πολλών άλλων εμπλεκομένων κρατών. Ένα κράτος που εξαιρέθηκε τότε ήταν το κουρδικό και τούτο διότι ο τότε ιδρυτής του νεοτουρκικού Ατατούρκ τους εξαπάτησε λέγοντάς τους ότι¨ εμείς, οι τούρκοι και οι κούρδοι, θα κατοικήσουμε σε αυτό το ενιαίο κράτος αρκεί να μας βοηθήσετε να εκδιώξουμε τους Έλληνες. 

Γι’ αυτό άλλωστε οι κούρδοι ήταν τόσο σκληροί και βάναυσοι εναντίον των Ελλήνων στη μικρασιατική καταστροφή του 1922. Σήμερα, με τα όσα συμβαίνουν στη περιοχή, κατάλαβαν ότι εξαπατήθηκαν και λένε « στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» .


- Συνθήκη των Σεβρών - Συνθήκη της Λωζάνης 

 _ Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ΄’ έλεγαν ότι «όποιος πολίτης μπορεί να προσφέρει κάτι στη πατρίδα του και δεν το κάνει είναι αχρείος». Πιστεύω η απαίτησή μου , αλλά και κάθε Έλληνα, να γνωρίζω στο μέτρο του δυνατού, πως χειρίζονται οι υπεύθυνοι τα εθνικά μας θέματα πηγάζει και από το γεγονός ότι έχω την ενημέρωση μέσα από χιλιάδες σελίδες βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων σχετικά με τα ελληνοτουρκικά , αλλά και τις γνώσεις μου από τα βιώματα των προγόνων μου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη, που επί χιλιάδες χρόνια κατοικούσαν οι δικοί τους πρόγονοι. 

 Επί του προκειμένου θέματος της επίσκεψης του τούρκου προέδρου θα ήθελα την ΑΤΖΕΝΤΑ των θεμάτων να μην την πληροφορούμε από την συνέντευξη, την παραμονή της επίσκεψής του, στα Μ.Μ.Ε . Η δικαιολογία των αρμοδίων ότι εμείς είχαμε αναθέσει την συνέντευξη στο Α.Π.Ε και όχι στο ιδιωτικό κανάλι ουδόλως με ικανοποιεί. Ευτυχώς έστω και έτσι οι αρμόδιοι είχαν ενημερωθεί και έγινε αρκετά καλή η αντιμετώπιση της απαίτησης επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λοζάνης. 

 _ Θα ήταν παράληψή μου εάν δεν αναφερόμουν και στα θετικά της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας των αρμοδίων της χώρας. Συγκεκριμένα πρόκειται για την προσέγγιση με την γειτονική χώρα προς τα νότια την Αίγυπτο, που μα ς συνδέουν ιστορικοί δεσμοί πολιτισμού. Έχω επισκεφτεί το παγκόσμια γνωστό Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, η φήμη του και η σπουδαιότητά του στηρίζεται στα εκθέματα δύο πολιτισμών του Αρχαίου Ελληνικού και Αρχαίου Αιγυπτιακού. 

Θα προσπαθήσω με ορισμένα παραδείγματα να αποδείξω ότι οι λαοί Ελλάδας και Αιγύπτου τρέφουν αμοιβαία αγάπη και σεβασμό. ΟΙ Άραβες από την αρχαιότητα αναγνωρίζουν στους Έλληνες τα προσόντα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης σε επίπεδο παγκόσμιων ιδρυτών πολιτισμού. Ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε στη γη τους ανεξίτηλα σημάδια λατρείας. 

Για να αντιληφθούμε τα αδιαμφισβήτητα παραδείγματα του ¨μύθου¨ υπενθυμίζουμε ότι οι Άραβες διαβάζουν από αριστερά προς τα δεξιά: 

 _α) Το Port Said είναι η είσοδος (βόρεια είσοδος καναλιού μήκους 168 χιλ.) του μεγάλου λιμανιού της Αιγύπτου. Εάν διαβάσουμε αραβικά τη λέξη Said δίδει τη λέξη Dias=Δίας το οποίο δεν είναι τυχαίο. 

 _β) Η διώρυγα του Suez έδωσε το όνομα στη ομώνυμη πόλη500.000 κατοίκων και η ναυσιπλοϊα της άρχισε από την 17-1-1869 . Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εάν διαβάσουμε τη λέξη Suez αραβικά δίδει τη λέξη Zeus=Ζεύς δηλαδή Ζεύξις ,διώρυγα. 

 _ γ)Το τιτάνιο φράγμα του Assuan στο Νείλο ποταμό έδωσε νέα πνοή στην οικονομική ζωή της Αιγύπτου. Εκατομμύρια γόνιμα στρέμματα καλλιεργούνται , αποτρέπονται οι πλημμύρες , το 50%των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας καλύπτονται με υδραυλικά έργα του φράγματος και άλλα πολλά. Η ονομασία Assuan δεν είναι τυχαία εάν διαβαστεί αραβικά δίδει τη λέξη Assuan =Νάουσσα που σημαίνει ναύς , πλοίο ,ύδατα. . 

 Είναι πολύ δύσκολο να διαλέγεις τους φίλους σου και ακόμη δυσκολότερο τους γείτονές σου . Γι’ αυτό άλλωστε και ο ήρωας Γ. Καραϊσκάκης είχε πει « λες και ο Θεός μας καταράστηκε και μας έστειλε τους εξ Ανατολών γείτονες». Ενώ οι Αιγύπτιοι γείτονες αναγνωρίζουν στους Έλληνες τα προσόντα τους , ιδρυτές του παγκοσμίου πολιτισμού , δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο με τους εξ ανατολών γείτονές μας . Κατέλαβαν τα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κυρίως των Ελλήνων που έζησαν και μεγαλούργησαν για χιλιάδες χρόνια, ανέπτυξαν τον απαράμιλλο πολιτισμό της Ιωνίας. Οι έξη περίπου αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του νεοτουρκικού κράτους δεν έχουν να δείξουν τίποτε το ιδιαίτερο στο πολιτισμό, παρά μόνο τη χλιδή στα σαράι τους με τα χαράτσια που επέβαλαν. Ας μη ξεχνάμε ότι ο ιδρυτής του νεοτουρκικού κράτους Ατατούρκ ανέτρεψε τους Σουλτάνους και ως εκ τούτου οι νεότουρκοι δεν είναι δυνατό να ισχυρίζονται ότι είναι διάδοχοι- κληρονόμοι των Οθωμανών , πολύ δε περισσότερο να καπηλεύονται τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ιωνίας. Ισχυρίζονται ότι τα θαύματα της Εφέσου , της Μιλήτου και των άλλων Ελληνικών πόλεων είναι δημιούργημα των προγόνων τους. 

Επ’ αυτού έχω να καταθέσω μια προσωπική μου εμπειρία. Μια τουρκάλα τουρίστρια που επισκέφτηκε το χώρο της Ακρόπολης είπε ότι « τέτοια έργα τέχνης έχουμε και εμείς στη Τουρκία που μας άφησαν οι πρόγονοί μας» . Ευτυχώς που κάποια συμπατριώτισσά της τουρίστρια και αυτή που γνώριζε ιστορία , γιατί είχε γεννηθεί στη Κομοτηνή, , την διόρθωσε λέγοντάς της ότι «και τα δικά μας οι Έλληνες τα έφτιαξαν». Γι’ αυτό Κε Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσετε να λέτε ότι η καρδιά σας κτυπά και σε άλλους τόπους που δεν έχουν ελευθερωθεί. Γιατί και η δική μας κτυπά στης χαμένες πατρίδες της Ιωνίας ,της Βιθυνίας , της Καππαδοκίας, της Ανατολικής Θράκης και αλλού. Δυστυχώς η Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 ,που εσείς ζητάτε την επικαιροποίηση, καθόρισε το νέο καταστατικό χάρτη της περιοχής. Επίσης μην ξεχνάτε την επιστημονική έρευνα που έγινε από γερμανούς επιστήμονες και απέδειξαν ότι το νεοτουρκικό κράτος κατοικείται από 72 φυλές και ότι οι αντίστοιχες τουρκικές αποτελούν τη μειονότητα. Άλλωστε ο Πρόεδρος ΟΖΑΛ παραδέχτηκε την ύπαρξη 45 φυλών, επίσης γι’ αυτό και ο ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ήθελε να επιβάλλει το δόγμα ¨Τούρκος Έθνος¨. 

 _ Μπορεί η τουρκική διπλωματία να υπερτερεί , εν τούτοις οι ένοπλες δυνάμεις της όσο και εάν εξοπλίζονται με σύγχρονα μέσα θα βρίσκονται πολύ πίσω από τις ελληνικές. Επ’ αυτού έχω προσωπική εμπειρία από γεγονός που έζησα το Μάϊο του 1974 στο Α/Δ του Αράξου. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ τουρκική μοίρα αφων F-104 G με 9 αφη μεταστάθμευσε για συνεργασία σε κοινή άσκηση με τη μοίρα 336 Μ.Δ/Β. Ως προϊστάμενος Τ-Η της 336 Μ.Δ/Β είχα την υποχρέωση υποστήριξης- συντήρησης των Τ-Η και των τουρκικών Α/Φ .Διαπίστωσα ότι το επίπεδο των γνώσεων των τούρκων τεχνικών απείχε πολύ των ελλήνων και ειδικότερα στα ηλεκτρονικά υψηλής τεχνολογίας ,όπως το σύστημα Inertial Navigation System (I.N.S). Αναμφισβήτητα η διαθεσιμότητα των αφων, που συνδέεται άμεσα με την ικανότητα συντήρησης αυτών, αποτελεί ένα από τους βασικούς παράγοντες της μαχητικής ικανότητας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η πολιτική των παραβιάσεων των τουρκικών αφων στο Αιγαίο είναι δυνατόν να προκαλέσει επεισόδιο που θα οφείλεται κυρίως στη ανικανότητα των τούρκων πιλότων αφού πρόσφατα απομακρύνθηκαν από τον Σουλτάνο εκατοντάδες έμπειροι αντιφρονούντες . 

 _ Η τουρκική διπλωματία εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψη του τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα ,ώστε να βρει διέξοδο από την αναμφισβήτητη διεθνή απομόνωσή της, ιδιαίτερα τις κακές σχέσεις της με την Ε.Ε , τις Η.Π.Α κ.α, τα πολλά εσωτερικά προβλήματά της μετά το πρόσφατο πραξικόπημα, το κουρδικό και τις κακές σχέσεις της με τους γείτονές της. Η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε και της Ο.Ν.Ε της έδωσε την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και το πέτυχε αφού ο Ερντογάν σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε πρόκειται να επισκεφτεί το Παρίσι. 

 Δυστυχώς αυτή μας φιλοδώρησε, ως αντάλλαγμα, με το πακέτο των απαράδεκτων διεκδικήσεων. Η στάση της αυτή προβληματίζει και γεννάται το ερώτημα μήπως η Τουρκία δεν επιθυμεί τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό; παρά το δόγμα του ιδρυτού του νεοτουρκικού κράτους «η Τουρκία στην Ευρώπη», άλλωστε η πλειονότητα των πολλών αγαλμάτων του, στη χώρα που ίδρυσε, δεικνύουν προς την Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com