Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ Ν. ΚΟΡΕΑΣ 1950-1953



Του Επισμηναγού (Ι) ε.α.  
Γεωρ. Β. Κασσαβέτη

Με την ευκαιρία της 67ης επετείου από την έναρξη του Κορεατικού Πολέμου, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας, έλαβε χώρα και εφέτος η καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης για τους ευκλεώς πεσόντες Έλληνες Αξιωματικούς Υπαξιωματικούς και στρατιώτες του Στρατού και της Αεροπορίας, στο Ηρώο του Εκστρατευτικού Σώματος, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Παπάγου. Στην τελετή, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους............

ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος κόσμου, μίλησε ο ΥΠΕΘΑ, ο πρέσβης της Κορέας στη χώρα μας και ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας Στρατηγός ε.α. Στυλ. Δράκος. Ας επαναφέρουμε όμως στη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα, τα οποία δρομολογήθηκαν με την επίθεση της κομμουνιστικής Β. Κορέας, εναντίον της Ν. Κορέας τον Ιούνιο του 1950.

Όταν η Ελλάδα μετρούσε ακόμη τις πληγές της από τον αιματηρό Συμμοριτοπόλεμο, ξέσπασε ο Πόλεμος της Κορέας. Τι είχε συμβεί; Η Κορέα μετά τη λήξη του Β΄Π.Π. είχε διαιρεθεί σε δύο κράτη, ήτοι στη Βόρειο Κορέα υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ενώσεως και της Κομμουνιστικής Κίνας και στη Νότιο, υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η οποία είχε ιδρυθεί στο Βόρειο τμήμα από τον Σεπτέμβριο του 1948 ζητούσε επιμόνως από την ηγεσία της Νοτίου Κορέας την «ειρηνική ενοποίηση», ( η λέξη MIR= ειρήνη ήταν ψωμοτύρι για τους απανταχού κομμουνιστάς) τουτέστιν την οικειοθελή παράδοσή της, ώστε και τα δύο τμήματα να αποτελέσουν ενιαίο κράτος, υπό Κομμουνιστικό, φυσικά, καθεστώς. Όταν η δημοκρατική ηγεσία της Νοτίου Κορέας ηρνείτο πεισματικά να παραδώσει το τμήμα αυτό της Κορέας στην ανελευθερία του κομμουνιστικού καθεστώτος, οι κομμουνισταί του Βορρά αποφάσισαν να προχωρήσουν στην «δια των όπλων ενοποίηση», εφαρμόζοντας την ελληνική παροιμία « όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Στις 25 Ιουνίου 1950 ο στρατός της Κομμουνιστικής Κορέας υπό την ηγεσία του εκλεκτού της Σοβιετικής Ενώσεως Κιμ Ιλ Σούνγκ επιτίθεται αιφνιδιαστικά εναντίον της Νοτίου Κορέας. Ο Κορεατικός πόλεμος, ο οποίος θα διαρκέσει τρία και πλέον χρόνια, έχει ήδη αρχίσει. Η επίθεση αποτελούσε αναμφισβήτητα μια πρόκληση του διεθνούς κομμουνισμού εναντίον του ελευθέρου κόσμου, πλην όμως ο χειρισμός του θέματος θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα λεπτός, διότι υπό το επικρατούν διεθνές κλίμα του ψυχρού πολέμου, ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήτο πολύ πιθανός. Προ αυτού του κινδύνου ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρρυ Τρούμαν έφερε το θέμα στον ΟΗΕ και με κατάλληλους διπλωματικούς ελιγμούς κατάφερε να πετύχει μια πολιτική και νομική καταδίκη της Βόρειας Κορέας. Η απόφαση του ΟΗΕ προέβλεπε τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, υπό τη σημαία του ΟΗΕ, σε μια «Αστυνομική Επιχείρηση» όπως την αποκαλούσε.

Η Ελλάδα, η οποία είχε μόλις βγει από μια παρόμοια περιπέτεια, αλλά και ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, δεν ήτο δυνατόν να μείνει ασυγκίνητη και να μη δώσει το παρόν σε αυτό το πάνδημο προσκλητήριο για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αλλά και πέραν των σπουδαίων αυτών λόγων η χώρα μας είχε και έναν ακόμη πρόσθετο λόγο να συμμετάσχει στην πολυεθνική αυτή δύναμη, στη συγκρότηση της οποίας πρωτοστατούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήτοι την αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών που οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των Κομμουνιστικής Ανταρσίας του 1944-49. ( Σημ. Αν οι Αμερικανοί, παρά την πεισματική άρνηση της Αγγλικής Αποστολής , η οποία είχε τότε την εποπτεία της εκπαιδεύσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μας έδιναν τα αεροσκάφη Helldivers τον Αύγουστο του 1949, ενδεχομένως ….να πολεμούσαμε ακόμη στο Γράμμο και στο Βίτσι).

Η στρατιωτική δύναμη την οποία απέστειλε η χώρα μας στη μακρινή Κορέα αποτελείτο από ένα Τάγμα Στρατού, δυνάμεως 1000 ανδρών, το οποίο στα μέσα του 1953 έγινε Σύνταγμα και ένα Σμήνος μεταφορικών αεροσκαφών C-47 Dakota, συνολικής δυνάμεως 67 ανδρών. Η συμμετοχή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον πόλεμο της Κορέας δεν είχε απλώς συμβολικό χαρακτήρα, αλλά υπήρξε ουσιαστική και συνέβαλε καθοριστικά στην τελική νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων. Ειδικότερα, το μεν Τάγμα Στρατού κέρδισε τη διεθνή διάκριση στις μάχες των υψωμάτων “381”τον Ιανουάριο του 1951 και “hary” τον Ιούνιο του 1953, όπου κατόρθωσε να απωθήσει πολλαπλάσια δύναμη αντιπάλων, το δε Σμήνος επέσυρε τα κολακευτικότερα λόγια των Αμερικανών Αεροπορικών Διοικητών για τη χειριστική ικανότητα των πιλότων, αλλά και το θάρρος και την αυταπάρνησή τους στις ριψοκίνδυνες αεροπορικές επιχειρήσεις τις οποίες εκτελούσαν.

Το πόσο καθοριστική στην τελική έκβαση του πολέμου της Κορέας ήταν η συμμετοχή του Τάγματος του Ελληνικού Στρατού και του Σμήνους της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, πέραν των κολακευτικών σχολίων, αποδεικνύεται και εκ των συνολικών απωλειών τις οποίες είχαν, ήτοι 186 νεκρούς και 566 τραυματίες. Στις απώλειες του εκστρατευτικού Σώματος συμπεριλαμβάνονται και οι 14 νεκροί του Σμήνους και η απώλεια τεσσάρων αεροσκαφών Dakota. Οι μαχητές του Εκστρατευτικού Σώματος της Κορέας πρέπει να αισθάνονται πολύ υπερήφανοι, που η συμμετοχή τους συνέβαλε στη νίκη της δημοκρατίας επί του ολοκληρωτισμού και δεν είχε την τύχη του αντίστοιχου πολέμου του Βιετνάμ, 20 χρόνια αργότερα.

Με την κατάρρευση του Κομμουνιστικού Συστήματος και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως το 1989, τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου και τη συμφωνία Αμερικής – Ρωσίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων ο κίνδυνος για ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ Ανατολής Δύσεως έχει σχεδόν μηδενισθεί. Παραδόξως, ενώ το κομμουνιστικό σύστημα κατέρρευσε διεθνώς, η Λαϊκή Δημοκρατία της Β. Κορέας αποτελεί το τελευταίο και μοναδικό καθαρόαιμο μετερίζι του Μαρξισμού, σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί διαρκή απειλή όχι μόνο για τη δημοκρατική και φιλειρηνική Ν. Κορέα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μια μικρή σχετικά χώρα 21.5 εκ. κατοίκων η Β. Κορέα, η οποία δεν απειλείται από κανένα, διατηρεί έναν υπέρογκο στρατό άνω του ενός εκατομμυρίου ανδρών, κάτι λιγότερο από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ των 321 εκ. κατοίκων. Για τη διατήρηση του τεράστιου αυτού στρατεύματος έχει καθιερώσει υποχρεωτική στράτευση εννέα (9) ετών. Εν αντιθέσει προς τον όντως πολεμοχαρή και παρανοϊκό δικτάτορα της Β. Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν, οι δικοί μας φιλειρηνικοί πολιτικοί, παρ’ ότι η χώρα μας απειλείται πανταχόθεν, μετέτρεψαν τη θητεία σε στρατιωτικό περίπατο εννέα(9) μηνών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες τρύπες στη φύλαξη των αχανών θαλασσίων συνόρων μας.

Κλείνοντας θεωρούμε σκόπιμο να προσθέσουμε και τα εξής. Η απειλή της Β. Κορέας στη διεθνή κοινότητα, δεν προέρχεται ούτε από τις υπερμεγέθεις Ένοπλες Δυνάμεις της, ούτε από τα πυρηνικά της όπλα, τα οποία με τη μακαριότητα και την ανοχή της Δύσεως ανέπτυξε και τα οποία επιδεικνύει προκλητικά με τακτικές εκτοξεύσεις πυραύλων. Προέρχεται κυρίως από τη διαταραγμένη προσωπικότητα ενός παρανοϊκού ηγέτη, ο οποίος απειλεί τους πάντες και τα πάντα με το πυρηνικό οπλοστάσιό του, αγνοώντας ενδεχομένως ότι ένας πυρηνικός πόλεμος αποτελεί πρωτίστως ταφόπλακα για την ίδια του τη χώρα. Όμως, το γεγονός ότι ο ίδιος έχει το ακαταλόγιστο δεν σημαίνει, ότι οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων απαλλάσσονται των ευθυνών τους να τον επαναφέρουν στην τάξη με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨