Με μια ματιά

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τ ο Κ Α Μ Α Ρ Ι της Κ Ο Μ Ο Τ Η Ν Η Σ


– Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΟΡΗ Ο ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΚΟΣ,              . _ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΕΡΤΟ ΑΪΝΣΤΑΪΝ . 

Γράφει ο Γιάννης Αβραμίδης Σμχος(ε.α)

    Η πρωτεύουσα της Δυτικής Θράκης η Κομοτηνή μπορεί να καυχιέται για δυο κυρίως τέκνα της. Τον μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο Δημόκριτο από τα Άβδηρα της Θράκης , έζησε τον 4ο π.Χ αιώνα θεμελιωτή της μέχρι σήμερον  κρατούσας θεωρίας του ατόμου. Το πανεπιστήμιο της Θράκης φέρει το όνομά του «Δημοκρίτειο». Τον μεγαλύτερο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στον οποίο υποκλίθηκε ο μεγαλύτερος και παγκοσμίως γνωστός φυσικομαθηματικός Αλβέρτο Αϊνστάιν. Υπήρξε ο επιφανέστερος σοφός του εικοστού αιώνα που διατύπωσε τη θεωρία του χωροχρόνου και της σχετικότητας.                                                                                                                                                   
 .  Ο πατέρας του Καραθεοδωρή Στέφανος καταγόταν από τη.........
Θράκη, υπηρέτησε ως πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Βερολίνο όπου το 1873 γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος, έμεινε ορφανός από μητέρα στα έξι χρόνια του. Σπούδασε μηχανικός στο Βέλγιο εργάστηκε για λίγο στο φράγμα του Ασουάν, δεν τον συγκίνησε αυτό το επάγγελμα. Ευρισκόμενος στις Βρυξέλες ανακάλυψε την κλίση του στα μαθηματικά αφού δυο φορές πήρε το πρώτο βραβείο σε μεγάλο διαγωνισμό των μαθηματικών. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία στα μαθηματικά και το 1904 αγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Γκέτινγκεν, δίδαξε επί πολλά χρόνια σε διάφορα πανεπιστήμια.

 Ο μεγαλύτερος μαθηματικός σε αντίθεση με τον Αϊνστάιν έμεινε στη αφάνεια και το περιθώριο αφού ακόμα και η πλειονότητα των Ελλήνων ελάχιστα γνωρίζουν για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη ¨περίφημη¨ θεωρία του Αϊνστάιν που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Ο Έλληνας μαθηματικός συνδέθηκε φιλικά με τον Αϊνστάιν κι τον βοήθησε ουσιαστικά στη διατύπωση των θεωριών του όπως υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες και το επιβεβαιώνουν οι επιστολές που αντάλλαξαν. Αξίζει να αναφερθούμε σε μια από αυτές που μαρτυρεί την συμμετοχή του στη διατύπωση της θεωρίας του μεγάλου επιστήμονα.  «Αγαπητέ συνάδελφε , βρίσκω θαυμάσιο τoν υπολογισμό που κάνατε. Τώρα τα κατανοώ όλα. Αν επιθυμείτε και μπείτε στο κόπο να μου εξηγήσετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς , θα βρείτε έναν ευγνώμονα ακροατή σας. Αν μάλιστα λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών τροχιών του χρόνου , θα υποκλιθώ ενώπιό σας». 

Ο μεγάλος μαθηματικός και δάσκαλος απέδειξε ότι είναι άξιος της επιστήμης του , έλυσε το πρόβλημα του Αϊνστάιν, ο οποίος με τη σειρά του υποκλίθηκε στο μεγάλο δάσκαλό του. Το 1955 λίγο προτού πεθάνει (Απρίλιος 1955) ο μεγάλος φυσικομαθηματικός επιστήμονας δήλωσε για τον Καραθεοδωρή «Εγώ, η μαθηματική επιστήμη, η Φυσική, οι Σοφοί του αιώνα μας του χρωστάμε πολλά ».                                                                                                                                                                           
                                       
 Οι κάτοικοι της Κομοτηνής τιμούν το άξιο τέκνο τους,  που τους έκανε υπερήφανους και σε ένδειξη  ελάχιστου φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης το άγαλμά του δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι Έλληνες επισκέπτες της πόλης οφείλουν να επισκέπτονται το χώρο του αγάλματος καθώς και το μουσείο με πλούσια εκθέματα της ζωής του, μεταξύ των οποίων και την αλληλογραφία με το Αϊνστάιν και Βενιζέλο, να ενημερώνονται για το έργο του μεγάλου δάσκαλου και να αισθάνονται υπερήφανοι για το Έλληνα. Αισθάνομαι διπλά υπερήφανος , αφ’ ενός διότι είμαι Έλληνας και αφ’ ετέρου διότι η σύζυγός μου έλκει τη καταγωγή της από την Κομοτηνή, ο πατέρας της υπήρξε μεγαλέμπορας της πόλης.                                                              

. Θα κλείσω το κείμενο με μια πικρία που δυστυχώς από αρχαιοτάτων  χρόνων είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας. Αναγκάζομαι να αναφερθώ σε αυτό διότι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας ¨το πάθημα γίνεται μάθημα¨. Ελλάς το μεγαλείο σου! Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν μυθοποιήσει την έννοια ¨η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της¨. Το παράδειγμα του Σωκράτη, (τερμάτισε τη ζωή του με το κώνειο), αλλά και δεκάδων άλλων φιλοσόφων Πλάτων, Αριστείδης, Δημοσθένης, Θουκυδίδης , Ισοκράτης και άλλοι (πέθαναν στην εξορία από πείνα) αποδεικνύει την τύχη αυτών και ότι αιτία του θανάτου των ήταν ο φθόνος και η αχαριστία των ομοεθνών τους.  Έτσι περίπου συμπεριφέρθηκε και το καθηγητικό κατεστημένο της τότε εποχής που απαξίωσε το μεγαλύτερο έλληνα μαθηματικό. 

Συγκεκριμένα ο Κ. Καραθεοδωρή  συνομήλικος του Ελευθ. Βενιζέλου γνωρίστηκε το 1895 με αυτόν, όταν είχε μεταβεί στο θείο του στα Χανιά. Το 1920 ο Ε. Βενιζέλος του ανέθεσε την οργάνωση του Ιωνίου Πανεπιστημίου στη Σμύρνη. Το Πανεπιστήμιο επρόκειτο να λειτουργήσει το 1922 αλλά η Μικρασιατική καταστροφή δεν το επέτρεψε. Ο ιδρυτής του το μόνο που κατόρθωσε να περισώσει τη βιβλιοθήκη και τα εργαστηριακά όργανα τα οποία μετέφερε στην Αθήνα. Το καθηγητικό κατεστημένο για να τον μειώσει τον στέλνει να διδάξει στους πρωτοετείς φοιτητές της Χημείας. Απογοητευμένος φεύγει το 1924 στη Γερμανία και αναλαμβάνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου. 

Ας σημειωθεί ότι και το 1904 ο μεγάλος δάσκαλος επειδή αγαπούσε την Ελλάδα και ήθελε να προσφέρει για αυτήν ήλθε στη χώρα αλλά και τότε το κατεστημένο του ανέθεσε να διδάξει σε γυμνάσια της επαρχίας. Και τότε απογοητευμένος επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. 

Κατόπιν εορτής , όπως λέει ο λαός μας , έστω και καθυστερημένα,  η Ακαδημία Αθηνών τον ανακήρυξε Αθάνατο για την τάξη των θετικών επιστημών. Τον Απρίλη του 1950 η Ελλάδα χάνει το τέκνο της , το μεγάλο μαθηματικό  δάσκαλο του Αϊνστάιν Κ. Καραθεοδωρή που μας έκανε υπερήφανους, 66 χρόνια μετά ας είναι αιωνία η μνήμη του.-                                        

                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com