Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με αφορμή την κυκλοφορία της τελευταίας της έκδοσης με τίτλο «Το Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδας στην Κορέα (1950-1955), τόμος Β΄ (Συμπληρωματικοί Πίνακες Προσωπικού)» και προς τιμή των παλαιμάχων πολεμιστών του Σώματος, πραγματοποίησε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 17 Φεβρουαρίου 2015, ημερίδα για την συμμετοχή του Εκστρατευτικού Σώματος στον Πόλεμο της Κορέας, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου κ. Χρίστου Μανωλά. Παράλληλα στον εξωτερικό χώρο του Αμφιθεάτρου λειτουργούσε μικρή έκθεση φωτογραφιών και αντικειμένων από την συμμετοχή του ΕΚΣΕ στον πόλεμο της Κορέας.
Η αντιπροσωπεία των Μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κυριάρχησε με την επιβλητική παρουσία της.
Η Ελλάς είναι μια από τις 22 χώρες, υπό την Σημαία του ΟΗΕ, οι οποίες συμμετείχαν στον Κορεατικό Πόλεμο, μεταξύ 1950 - 1955. Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα (ΕΚΣΕ), συγκροτήθηκε με ένα Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως, δυνάμεως 1.000 περίπου ανδρών και το 13ο Σμήνος/Ε.Β.Α, δυνάμεως 67 ανδρών, καταρχήν, με εννέα συνολικά (09) μεταφορικά αεροπλάνα τύπου Dakota C - 47. Το ΕΚΣΕ αναχώρησε από την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1950, αναπτύχθηκε στο Πουσάν, της Κορέας και διατέθηκε στο 7ο Σύνταγμα της 1ης Αμερικανικής Μεραρχίας Ιππικού.
Τμήμα από την φωτογραφική έκθεση των δραστηριοτήτων του ΕΚΣΕ
Το πολεμικό έργο του ΕΚΣΕ ήταν αξιόλογο και συνέβαλε αποφασιστικά στην τελική νίκη των δυνάμεων του ΟΗΕ. Η κατάπαυση των εχθροπραξιών, στις 27 Ιουλίου 1953, βρήκε το ΕΚΣΕ με απώλειες 186 φονευθέντων στο πεδίο της μάχης, από τους οποίους 12 της Ελληνικης Βασιλικης Πολεμικής Αεροπορίας και 4 απώλειες σε αεροπλάνα τυπου Dakota C-47.
Στολή και εξοπλισμός οπλίτου ΕΚΣΕ όπως αυτός εξετίθετο στον, εκτός Αμφιθέατρου Π.Μ.Α, χώρο.
Η δύναμη του Ελληνικού Τάγματος αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 1954 σε Σύνταγμα και παρέμεινε στην Κορέα ως Ειρηνευτική Δύναμη, μέχρι το Δεκέμβριο του 1955. Συνολικά στις επιχειρήσεις της Κορέας (1950 - 1955) έλαβαν μέρος 10.255 άνδρες.
Ομοίωμα υπό κλίμακα αεροπλάνου τύπου Douglas Dakota C-47 με χρώματα και διακριτικά του 13ου Σμήνους Μεταφορών Ε.Β.Α / ΕΚΣΕ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Πρέσβυς της Δημοκρατίας της Κορέας, ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Δεβετζής. ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος κ. Πέτρος Γεωργίου και ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού/ΓΕΣ Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Δελατόλας. Τον ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματεύς του Συνδέσμου μας.
Για την δράση του ΕΚΣΕ μίλησαν ο Υποδιευθυντής της ΔΙΣ/ΓΕΣ Συνταγματάρχης (ΠΒ) κος Γεώργιος Σκαλτσογιάννης, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κος Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, ο Συνταγματάρχης (ΠΒ) κος Ιωάννης Γεμενετζής, ο Αντισυνταγματάρχης (ΙΠΠ-ΤΘ) κος Βασίλειος Αναστασόπουλος, ως και οι Υποστράτηγοι ε.α κ.κ. Νικόλαος Φίλης και Στυλιανός Δράκος οι οποίοι συμμετείχαν ως Ανθυπολοχαγοί στις επιχειρήσεις. της Κορέας.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κος Μιχαήλ Κωσταράκος εν μέσω του, μέχρι πρότινος, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου κ. Χρίστου Μανωλά και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Νικόλαου Δεβετζή.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν Στρατιωτικοί Ακόλουθοι ξένων κρατών, ο Πρόεδρος της Ένωσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, αντιπροσωπείες των τριών κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ως και πλήθος κοινού. Ιδιαίτερη αίσθηση έδωσαν στην βραδυά παλαιοί πολεμιστές του Συνδέσμου Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας, όπως επίσης και παλαίμαχος Κορεάτης συμπολεμιστής τους, οι οποίοι δόνησαν συγκινησιακά το κατάμεστο αμφιθέατρο.
Οι ομιλητές για την επετειακή έκδοση της ΓΕΣ/ΔΙΣ
Με δεδομένο ότι η εν λόγο εκδήλωση αφορούσε κατά κυρίως τον Στρατό Ξηράς και την δράση του και δευτερευόντως το 13ο Σμήνος Ε.Β.Α, προς πληρέστερη ιστορική γνώση επισυνάπτουμε δυο πίνακες που αφορούν την επιχειρησιακή δράση του 13ου Σμήνους Μεταφορών / Ε.Β.Α όπως αυτοί ευγενώς προσεφέρθησαν από τον Ειδικό Γραμματέα / ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. και αποτελούν τμήμα του υπό έκδοση βιβλίου του « Το DAKOTA C-47 / DC-3 σε Ελληνική Υπηρεσία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com