Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ενοποίηση Στρατιωτικών Ιατρών : Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ της Ενοποίησης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (Επιστολή )


.......η αναγραφή της φράσης υγειονομικής περίθαλψης στο άρθρο 2 του υπόψη ΠΔ δεν οφείλεται σε λάθος που ή ότι γράφηκε εκ παραδρομής αλλά αποτελεί το δούρειο ίππο για την μελλοντική ενοποίηση των Στρατιωτικών νοσοκομείων και της δημιουργίας Ενιαίου Υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.........


Γράφει ο Ασμχος (Ρ) ε.α. Ιωάννης Κρανιάς

Στις αρχές του τρέχοντος έτους υπήρξαν δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου δημιουργίας ενιαίου υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και ενοποίησης όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων. Μάλιστα μερικές δημοσιεύσεις περιλάμβαναν............ έγγραφα, ημερομηνίες υλοποίησης καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Από κύκλους του υπουργείου διαψεύστηκαν οι δημοσιεύσεις αυτές διευκρινίζοντας πως «ουδέν σενάριο εξετάζεται για την υπαγωγή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ. Οι υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι και θα παραμείνουν ανεξάρτητες.»  
Το Militaire News με ανάρτηση του στις 29/07/2024 ( 11:04) αναφέρεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για την ενοποίηση των στρατιωτικών ιατρών. Η ανάρτηση αυτή έχει τον ακόλουθο τίτλο.

Ιδού το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ που «ενοποιεί» τους ιατρούς για να έρθει και η ενοποίηση των νοσοκομείων

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει το σχέδιο ενοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων και είναι σχεδιασμένο από τις αρχές του 2023 από την πρώην ηγεσία του υπουργείου. Απόδειξη του σχεδίου αυτού αποτελεί το ΠΔ 62/2023 (ΦΕΚ 114/Α/17-5-2023) που κυκλοφόρησε το Μάιο του 2023 με θέμα «Υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των μελών των οικογενειών τους». Το άρθρο 2 του εν λόγω ΠΔ προβλέπει:

«Άρθρο 2

Καθορισμός μελών οικογένειας στρατιωτικών

1.Μέλη οικογένειας στρατιωτικών που δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, είναι:

α) Ο/Η σύζυγος και ο/η συμβαλλόμενος/η σε σύμφωνο συμβίωσης το υ ν. 4356/2015 (Α' 181), εφόσον δεν έχει δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.

δ) Οι φυσικοί ή θετοί γονείς, εφόσον δεν έχουν δικαίωμα περίθαλψης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το ποσό των 8.640 ευρώ, το οποίο αυξάνεται κατά 25% στις περιπτώσεις γονέων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Η αναπηρία κρίνεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές.

ε) Τα άγαμα ή διαζευγμένα αδέλφια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον δεν έχουν δικαίωμα περίθαλψης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ. Η αναπηρία κρίνεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές.

στ) Οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές, οι οποίες είχαν συμπληρώσει το τεσσαρακοστό (40ο) έτος της ηλικίας τους και κατείχαν βιβλιάριο περίθαλψης στις 08.10.2014, ημερομηνία εφαρμογής του π.δ. 136/2014 (Α' 224), εφόσον δεν έχουν δικαίωμα περίθαλψης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και συντρέχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις αρχικής έκδοσης βιβλιαρίου.»

Για αποφυγή απαντήσεων ότι στο ανωτέρω άρθρο με την φράση υγειονομική περίθαλψη ευνοείται η υγειονομική ασφάλιση και ότι είναι πολύ σωστά διατυπωμένη παραθέτω τα ακόλουθα:

Ο συντάκτης του υπόψη άρθρου γνώριζε πολύ καλά τη διάκριση που υπάρχει μεταξύ της υγειονομικής περίθαλψης και της υγειονομικής ασφάλισης και επομένως η διατύπωση αυτή έγινε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Αυτό αποδεικνύεται καθόσον ο συντάκτης σε άλλο άρθρο ξεκαθαρίζει πλήρως την υγειονομική ασφάλιση από την υγειονομική περίθαλψη. 

Συγκεκριμένα οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 5 του ιδίου ΠΔ προβλέπουν τα ακόλουθα:

2. Η υγειονομική ασφάλιση του στρατιωτικού προσωπικού των Κοινών Σωμάτων των ΕΔ, καθώς και των μελών οικογένειας αυτών, ανατίθεται στο ΓΕΣ. Η περίθαλψή τους, κατά τον χρόνο που υπηρετούν σε Μονάδες ή Σχηματισμούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας παρέχεται από τα νοσοκομεία των Κλάδων αυτών και αν δεν υφίστανται, από τα νοσοκομεία του Στρατού Ξηράς. Κατ’ εξαίρεση, η υγειονομική ασφάλιση των υπηρετησάντων κατά την ίδρυση των Κοινών Σωμάτων, στα αποτελέσαντα αυτά Σώματα των Κλάδων των ΕΔ και των μετατασσόμενων σε αυτά, καθώς και των μελών της οικογένειας αυτών, ανατίθεται στο Γενικό Επιτελείο του Κλάδου, από τον οποίο προέρχονται.


3. Η υγειονομική ασφάλιση των δικαστικών λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των ΕΔ, καθώς και των μελών οικογένειας αυτών, ανατίθεται στο ΓΕΣ. Η περίθαλψή τους παρέχεται σε οποιοδήποτε στρατιωτικό νοσοκομεία.

Γιατί στο άρθρο 2 δεν κάνει την διάκριση αυτή; 
Γιατί δεν ξεκαθαρίζει ότι για τους συζύγους τα τέκνα και τους γονείς η Υγειονομική περίθαλψη θα βαραίνει τον Φορέα Υγειονομικής τους ασφάλισης και η νοσηλεία θα γίνεται στα στρατιωτικά νοσοκομεία αποφεύγοντας έτσι τις τυχόν παρενέργειες;


Τη διάκριση της εννοίας μεταξύ των δύο φράσεων, υγειονομικής περίθαλψης και υγειονομικής ασφάλισης, τη γνωρίζουν ακόμη και παιδιά του δημοτικού σχολείου


Η ΠαΔ 7-8/2024/ΓΕΕΘΑ «Διοικητικές Οδηγίες Εφαρμογής του ΠΔ 62/2023-Υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των μελών των οικογενειών τους» που εκδόθηκε σε εκτέλεση του ανωτέρω ΠΔ δεν αποσαφηνίζει το θέμα του άρθρου 2 καθόσον δεν αναφέρεται καθόλου στον καθορισμό των μελών οικογένειας άρα το αποδέχεται πλήρως

Από τα ανωτέρω αναφερθέντα συνάγονται τα ακόλουθα:

Ότι η αναγραφή της φράσης υγειονομικής περίθαλψης στο άρθρο2 του υπόψη ΠΔ δεν οφείλεται σε λάθος που ή ότι γράφηκε εκ παραδρομής αλλά αποτελεί το δούρειο ίππο για την μελλοντική ενοποίηση Στρατιωτικών νοσοκομείων και της δημιουργίας Ενιαίου Υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Ο συντάκτης του Π.Δ. μπορούσε να παρέχει αναλυτικές οδηγίες στο άρθρο 2 όπως πολύ σωστά παρέχει στις παραγράφους 2 & 3 του άρθρου 5. Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια σε λεξιλόγιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σωρό τρόπους περιγραφής που να μην αφήνει αιχμές για το τι εννοεί.


Η μη παροχή υγειονομικής περίθαλψης των συζύγων, των γονέων και των παιδιών των εν ενεργεία συναδέλφων. που δεν έχουν ασφαλιστικό φορέα το ΥΠΕΘΑ, αποσκοπεί στην μελλοντική εκτροπή τους προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για υγειονομική περίθαλψη προκειμένου να είναι πολύ εύκολη η υλοποίηση του σχεδίου ενοποίησης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων.


Για εμάς τους αποστράτους, που έχουμε υγειονομική ασφάλιση από τον ΕΦΚΑ, δεν αναφέρεται τίποτα στο υπόψη ΠΔ αλλά από το όλο πνεύμα του άρθρου 2 συνάγεται ότι και εμείς θα πρέπει να στραφούμε προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για έχουμε υγειονομική περίθαλψη.

Είναι ντροπή να μην θεωρούνται δικαιούχοι νοσηλείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία η σύζυγος, τα τέκνα και οι γονείς ενός εν ενεργεία στρατιωτικού επειδή δεν έχουν τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα με αυτόν. 

Είναι ντροπή η σύζυγος ή οι γονείς ενός πεσόντος αεροπόρου να μην είναι δικαιούχοι νοσηλείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία για τον ίδιο λόγο. Αυτό δεν είναι μόνο ντροπή αλλά και προσβολή και περιφρόνηση προς τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων τη στιγμή που τεράστιος αριθμός πολιτών, χωρίς καμία σχέση με την αεροπορία, δικαιούται νοσηλείας στο 251ΓΝΑ.

 Αναφέρομαι στο 251ΓΝΑ διότι ως αεροπόρος μόνο για αυτό έχω στοιχεία. Πολύ φοβάμαι ότι το ανωτέρω θα διαταράξει την ηρεμία του εν/εν στρατιωτικού προσωπικού.

¨Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με δύσκολη ζωή των στρατιωτικών και με τις χαμηλές αποδοχές των συνετέλεσαν στην απροθυμία των νέων προς τις στρατιωτικές Σχολές με το θλιβερό αποτέλεσμα να μην μπορούν οι σχολές αυτές να συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο αριθμό εισακτέων. Ελπίζω κάποια στιγμή να δούμε παραιτήσεις από την ανώτατη ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων μήπως και σταματήσει ο κατήφορος.

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι για τη διάθεση ενός στρατιωτικού ιερέα για την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των πεσόντων αεροπόρων ή ενός φωτογράφου για την φωτογραφική κάλυψη μιας εκδήλωσης ή για την επίσκεψη ενός παραρτήματος της ΕΑΑΑ στη γειτονική Μονάδα της Αεροπορίας το αίτημα των Ενώσεων θα πρέπει να σταλεί στο ΓΕΕΘΑ για έγκριση και εφόσον το αίτημα εγκριθεί το ΓΕΕΘΑ να ενημερώνει τον οικείο Κλάδο για την υλοποίηση. 
Αυτό ούτε η χούντα δεν το έκανε που έχει καθιερώσει την ενιαία οργάνωση και στα 3 όπλα.



3 σχόλια:

  1. Να ασχοληθει άμεσα το ΓΕΑ με το θέμα αυτό . Καθώς και η ΕΑΑΑ με τις υπόλοιπες ενώσεις ( ΣΑΣΙ , ΕΣΜΑ κλπ ). Μας διέλυσαν το ΣΕΠΑ και δεν άνοιξε μύτη, Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά κύριοι Ανώτατοι απόστρατοι και εν ενεργεία Αντιπτέραρχοι. Τι φοβάστε ? Μην δυσαρεστήσετε τους φίλους σας πολιτικαντηδες ? Αυτοί σήμερα είναι στην πολιτική και αύριο μπορεί να είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού εάν δεν εκλεγούν. Εσείς όμως είστε εδώ και εάν συμβεί αυτό θα σηκώσετε το βάρος της απαξίωσης των απόστρατων της Π.Α. Επειδή δεν αντιδράσατε ΠΟΤΕ στην κατάργηση των κεκτημένων μας αλλά και στην σφαγή των συντάξεων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι διαβάζω και με γελούν τα ματάκια μου, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΑΑ ξεσκεπάζει τον πρόεδρό της που σε δηλώσεις του κομπάζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ενοποίησης των Στρ. Νοσοκομείων και μετέπειτα των Μετοχικών Ταμείων!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Δνων σύμβουλος της ΕΑΑΑ που ήταν τα έξι τελευταία χρόνια χωρίς να κάνει μια ενέργεια μόνο να λέει για τον εαυτό. του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨