Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Ποιος Επιμένει στη Μετατροπή του Νομικού Προσώπου των Ενώσεων Αποστράτων ;

Γράφει ο Παναγιώτης Δημητριάδης

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΑ


Ποιος Επιμένει στη Μετατροπή του Νομικού Προσώπου
των Ενώσεων Αποστράτων ;

Με το αιτιολογικό ότι το  νδ 1171/72 που διέπει τις τρείς θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑ)  είναι αναχρονιστικό, το.................

ΚΙΝΑΛ  ζητά την τροποποίηση της υποχρεωτικής εγγραφής και εισφοράς υπέρ των ΕΑΑ, με ερώτηση ( 8304 /28-7-2021) που κατέθεσαν οι Βουλευτές  κ. Κεγκέρογλου, Φραγγίδης και Ιλχαν στη ΒτΕ μετά από  πρόταση  του τομέα Άμυνας, έχοντας ως στόχο την προαιρετική εγγραφή και εισφορά χωρίς να αξιολογήσει τις συνέπειες του εγχειρήματος, χωρίς να έχει άποψη των χιλιάδων μελών, των ορφανικών οικογενειών αλλά και των Βετεράνων. 

Το 2011 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τέθηκε   θέμα  <<Περί σχεδίου μετατροπής των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ>>’.  .

Για την ιστορία θυμίζω στους συναδέλφους του  τομέα άμυνας,  ότι η πρώτη  Διακλαδική Ένωση  Ελλήνων Αποστράτων  Αξιωματικών ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ  το 1938 με κύρια χαρακτηριστικά: την υποχρεωτική εγγραφή και εισφορά σε ποσοστό 1%  εκ του μερίσματος,  τις εκλογές για ανάδειξη   ΔΣ και τη Γενική Συνέλευση.    Επομένως η επίκληση για τροποποίηση της υποχρεωτικής  εγγραφής και   εισφοράς, με το αιτιολογικό ότι ο νόμος είναι  αναχρονιστικός,  ήταν άστοχη,  αφού αυτά   προϋπήρχαν δεκαετίες πριν το νδ 1171/72 και θα έπρεπε να τα γνωρίζουν. 

H Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ το 1945, με  τον ΑΝ 779/1945 καθορίζοντας  υποχρεωτική, εγγραφή και εισφορά σε  ποσοστό 4%      υπέρ ΕΑΑΑ  και 2% υπέρ  ΝΙΜΤΣ   εκ του μερίσματος,  για τους  Απόστρατους  Αξιωματικούς. Είναι ολοφάνερο, ότι και εδώ η εγγραφή και εισφορά προϋπήρχε δυο δεκαετίες πριν. 

Με τον νόμο  3818/58  καθορίζονται νέα ποσοστά    1% και 3% αντίστοιχα υπέρ ΕΑΑ  και ΝΙΜΤΣ (πλην ΕΑΑΝ για το ΝΙΜΤΣ)  εκ του μερίσματος,  τα οποία ισχύουν  μέχρι σήμερα. Επομένως ο νόμος του 1958 καθόρισε τις σημερινές κρατήσεις και όχι το νδ1171/72 .  

Το 1972   αν και το νομοθετικό διάταγμα 1171 κατάργησε  τους  ιδρυτικούς νόμους  των ΕΑΑ,  εν τούτοις συμπεριέλαβε το σύνολο των διατάξεων αυτών, πλην των εκλογών και τη Γενική Συνέλευση, όπως   συμπεριέλαβε και την   εισφορά σε ποσοστά  1% υπέρ ΕΑΑ βάσει του ν 3818/58. 

  Το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής και εισφοράς τέθηκε  για πρώτη φορά το 2011  από το  ΠΑΣΟΚ  με  ερώτημα που έστειλε προς τις 3 Ενώσεις  Αποστράτων ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ  και ΕΑΑΑ ο τότε ΥΕΘΑ  <<’Περί σχεδίου μετατροπής των Ενώσεων από ΝΠΔΔ  σε ΝΠΙΔ>>.  Η μετατροπή αυτή σήμαινε αυτομάτως και την κατάργηση του νδ 1171/72 και διάλυση των ΕΑΑ.  Αντίστοιχη ερώτηση είχε κατατεθεί και το 2018 από το ΚΙΝΑΛ.  

  Το ερώτημα και ο προβληματισμός είναι,  γιατί κατατέθηκε η  ερώτηση μετά από πρόταση του τομέα άμυνας    και όχι από κάποιο συλλογικό όργανο ή ομάδα μελών των ΕΑΑ;.   Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα που έχει το ΚΙΝΑΛ με τις Ενώσεις Αποστράτων εδώ και μια 10ετία;. Έχει εξετάσει ο τομέας άμυνας  ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο εγχείρημα; 

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων απάντησε τον   Μάρτιο 2011 στον τότε κ ΥΕΘΑ δίνοντας έμφαση στα ακόλουθα  :

     Η μετατροπή των Ενώσεών  Αποστράτων  από ΝΠ∆∆ σε ΝΠΙ∆ και η ενδεχόμενη προαιρετική συμμετοχή των αποστράτων σε αυτές, θα σημάνει τη διάλυσή των Ενώσεων.

                Η Πολιτεία θα πρέπει να σταθεί  στο πλευρό των Ενώσεων  και να μην προβεί στην απαξίωση  των μοναδικών Οργάνων που εκφράζουν το σύνολο των αποστράτων.                


        Αν και η απάντηση υπολείπεται  δυναμικής και αξιώσεων που διαθέτουν οι τρείς Ενώσεις, το ΥΠΕΘΑ  ποτέ δεν προέβη στη μετατροπή του ΝΠΔΔ αυτών. 

    Η τροποποίηση της   υποχρεωτικής  εγγραφής και εισφοράς θα σημάνει  την κατάργηση του νδ 1171/72  και κατ’ επέκταση την διάλυση των EAA, αφήνοντας τους απόστρατους να επιλέξουν την ίδρυση νέων  συλλογικών οργάνων  Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) . Ποιος εγγυάται τη συνέχιση των νέων συλλόγων  στα πρότυπα των ΕΑΑ ;  όταν οι  επιπτώσεις της απαξίωσης και της  μη ικανοποίηση των σκοπών θα τρίζουν θεμέλια αφού  θα παύσει: η υφιστάμενη σχέση με την Γενική κυβέρνηση σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ και Επιτελείων, η παροχή διευκολύνσεων προς τα στρατιωτικά Νοσοκομεία και τα ΚΕΔΑ, η κοινωνική αρωγή στους έχοντες ανάγκη, οι βραβεύσεις μαθητών, οι τελετές μνήμης πεσόντων , τα παραρτήματα ανά την επικράτεια θα κλείσουν, κλείνοντας  και την τεράστια προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα υπάρχει ένα όργανο συντονισμού και εκπροσώπησης όλων των αποστράτων,  τα περιουσιακά στοιχεία θα αποδοθούν σε τρίτους  κ.α. Ποιος εγγυάται ότι οι νέοι σύλλογοι ΝΠΙΔ θα αποκτήσουν την δυναμική των υπαρχόντων ΕΑΑ με χιλιάδες μέλη και δεν θα μείνουν στα αζήτητα ελλείψει εσόδων και μελών;. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη του εγχειρήματος ; 

Οι Ενώσεις Αποστράτων από την ίδρυσή τους   λειτουργούν  ως φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με κανόνες που διέπουν τα  ΝΠΔΔ και όχι του εαυτού τους, και έχουν προσφέρει πολλά προς την Πατρίδα, τους συναδέλφους, τις ορφανικές οικογένειες και τις οικογένειες των πεσόντων, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην οργάνωση και λειτουργία αυτών και τα οποία ζητούν λύσεις.  Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι συνάδελφοι που εμπλέκονται με τις ΕΑΑ προσφέρουν ανιδιοτελώς υπηρεσίες και προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα, να συμπαρασταθούν, να ικανοποιήσουν ανάγκες των αποστράτων και των οικογενειών τους.

Σήμερα ο τομέας άμυνας του ΚΙΝΑΛ  αμφισβητεί το θεσμικό ρόλο των ΕΑΑ, το τεράστιο και πολυεπίπεδο έργο προς την Πατρίδα, την κοινωνία, τους συναδέλφους και τις ορφανικές οικογένειες,  προσπαθώντας να τις εξισώσει με τα συλλογικά όργανα Ιδιωτικού Δικαίου ( ΝΠΙΔ) τα  οποία εκπροσωπούν επι μέρους σκοπούς.  

Η παύση   αμφισβήτησης της  προσφοράς των  θεσμικών Ενώσεων  από οπουδήποτε και αν προέρχεται θα   είναι αυτή που θα δώσει την προοπτική  για τη συνέχιση της λειτουργίας ή μη στο μέλλον

Η ευθύνη για την πρόοδο των Ενώσεων Αποστράτων ανήκει στα μέλη της και όχι στον  κάθε πολιτικό φορέα για άγρα ελάχιστων ψήφων. Ευθύνη της πολιτείας  είναι  η στήριξη των Ενώσεων Αποστράτων όπως και κάθε συλλογικού οργάνου  και όχι η διάλυση αυτών. 



2 σχόλια:

  1. Τωρα θελουν να διαλυσουν τις ενωσεις αποστρατων με την μετατροπη τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ(ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ)με σκοπο να φανε τα αποθεματικα των ενωσεων και φυσικα την ΠΑΥΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ (αυτο ειναι το ολο ψητο).
    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ από ΝΠΔΔ να γινουν ΝΠΙΔ.
    Αν φυγουν οι ενωσεις θα επέλθουν χωρις ενημερωση οι ενοποιησειςταμειων και καταλαβαίνετε ολοι τι θα γινει.Το μερισμα οι ενωσεις πίεσαν για ΑΥΞΗΣΗ όχι τα ΜΤ που είναι εν ενεργεία .Ειδατε κατι απο ενωσεις εν ενεργεια ;Δεν…τους αφορα;Πρεπει να υπαρχουν σε αμεση συνδεση και τα δυο.Το ΝΠΙΔ σημαινει καληνυχτα σε 2-5 χρονια μερισμα.Οι ενωσεις μεσω Βουλευτων φερουν τα θεματα στην Βουλη όχι τα ΜΤ που εχουν δεμενα χερια .Εξαλλου ειναι ΝΠΔΔ ποιο το προβλημα ;Τι κανουν οι Ενωσεις >

    Υπαρχουν Α-Ξ-Ι-Ο-Τ-Α-Τ-Α ENTIMA στελεχη στα ΜΤ αλλα εχουν δεμενα χερια σαν εν ενεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨