Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ - ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΑΓΟΡΑ ΑΦΩΝ MIRAGE F-1CG KAI RAFALE

                    MIRAGE F1CG.jpg       rafal.jpg

                MIRAGE F1CG                    RAFALE      


 Γράφει ο Γιάννης Αβραμίδης Σμχος(ε.α)                              

             

Η πρωτοφανής κρίση των Ελληνοτουρκικών στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και η παρέμβαση της Γαλλίας ακόμα και με στρατιωτικά μέσα(κοινές ασκήσεις) δημιούργησε την εντύπωση ότι η γαλλική Κυβέρνηση τοποθετείται πολύ ευνοϊκά απέναντι στην Ελλάδα. Με αφορμή την αγορά των 12 μεταχειρισμένων αφων RAFALE της γαλλικής αεροπορίας, από την Ελλάδα για να καλύψει επιτακτικές ανάγκες της Π.Α , αλλά πολύ περισσότερο από την παραπληροφόρηση, ότι και το 1974 είχε συμβεί το ίδιο, με την αγορά των 40 αφων MIRAGE F-1CG , θα προσπαθήσω να αποκαταστήσω την αλήθεια και θα αναφερθώ στα γεγονότα όπως τα έζησα προσωπικά, που συμμετείχα στην αποστολή εκπαίδευσης αυτών των αφων και εργάστηκα εν συνεχεία στη συντήρησή τους επί δέκα έτη. .................

 
 Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ ντε Εστέν , πιστεύω με δική του παρέμβαση ως αναμφισβήτητα φιλέλληνας και στενός φίλος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή(διέθεσε το προεδρικό αφος για την επάνοδό του στη Ελλάδα το 1974), για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1974, με την υπογραφή τότε του συμβολαίου αγοράς των 40 Αφων MIRAGE F-1CG παραχωρήθηκε η γραμμή παραγωγής αφων της γαλλικής αεροπορίας στην ελληνική αεροπορία και τα παραγόμενα αφη από την εταιρία Dassault ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ παραδιδόντουσαν στην Π.Α . 

 Η εκπαίδευση των πρώτων πιλότων και τεχνικών στο αεροδρόμιο του Μοντε Μαρσάντ έγινε σε ελληνικά αφη MIRAGE F-1CG. Με την επιστροφή των εκπαιδευομένων στην Ελλάδα, ιπτάμενοι και τεχνικοί, τον Ιούλιο του 1975 μετέφεραν οι πιλότοι μας τα δέκα πρώτα αφη που είχαν παραληφθεί στη Γαλλία. . 

Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση ιπταμένων και τεχνικών στη Γαλλία και τα πρώτα δέκα σύγχρονα αφη Mirage F1CG αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της Π.Α και λειτούργησαν ως δύναμη αποτροπής σε κάθε εχθρική ενέργεια των Τούρκων οι οποίοι τότε διέθεταν αφη F-102 και F-104 που υστερούσαν κατά πολύ και δεν αποτολμούσαν σε παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. 

Η παράδοση των υπολοίπων 40 σε σύνολο αφων γινόταν με ρυθμό δύο αφη το μήνα και πριν τη λήξη του έτους είχε συγκροτηθεί η πρώτη 342 Μοίρα και αμέσως άρχισε η συγκρότηση της δεύτερης 334 Μοίρας. Η αναμφισβήτητη υπεροχή της Π.Α δημιούργησε τις προϋποθέσεις και έδωσε το δικαίωμα στους τότε πολιτικούς μας το 1976 να πουν στους τούρκους το ανεπανάληπτο «βυθίσατε το χώρα» όταν τόλμησε να ¨παραβιάσει¨ τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο και το έτρεψαν σε φυγή. 

Σήμερα το Oruc Reis έκανε επιεικώς απαράδεκτα στην ανατολική μεσόγειο παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας UNCLOS 1982. Η αγορά των Αφων Mirage το 1974 έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου από τουρκικές δυνάμεις. . 

 Το « Ελλάς Γαλλία συμμαχία» του 1974 δεν μπορεί να συσχετισθεί με τα τεκταινόμενα σήμερα , σχετικά με την αγορά των αφων RAFALE, 12 μεταχειρισμένα της γαλλικής αεροπορίας και 6 καινούργια της εταιρείας Dassault, με πιθανή παράδοση, αρχής γενομένης τον Ιούλιο του 2021 -6- μεταχειρισμένα, το 2022 -6- καινούργια και το 2023 τα -6- μεταχειρισμένα . Αναμφισβήτητα η αγορά των αφων RAFALE έχει προβληματίσει την γείτονα χώρα και αυτό προκύπτει από αναλύσεις τούρκου απόστρατου αξιωματικού που δήλωσε ότι η Ελλάδα με τα RAFALE αποκτά σχετική υπεροπλία. Επίσης και ο τούρκος ΥΠΕΘΑ δείχνει πολύ ενοχλημένος με το εξοπλισμό των Ε.Δ της Ελλάδας με σύγχρονα όπλα , διότι καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του ότι « εμείς είμαστε οι ισχυροί των 82 εκατ. και διεκδικούμε την γαλάζια πατρίδα». 

Οι δηλώσεις του ΑΚΑΡ « με 3-5 αφη και 3-5 πλοία δεν μπορεί να έχει η Ελλάδα υπεροχή έναντι της Τουρκίας και να ισχυρίζονται κυριαρχία………) είναι μια ένδειξη της ανησυχίας του και πολύ περισσότερο ¨τρέμει¨ τις δεσμεύσεις της Ε.Ε για επί τέλους επιβολή κυρώσεων τον Μάρτιο με ότι αυτό συνεπάγεται στη ήδη κατεστραμμένη οικονομία της. . 

 Την 10η και 11η Δεκεμβρίου του 2020 στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της, υπερίσχυσαν τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών της Ευρώπης . Η πρόταση της Ελλάδας για το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Τουρκία , υποβρύχια , αεροπλάνα, φρεγάτες , αεροπλανοφόρα, από χώρες της Ευρώπης ίσως θα δημιουργούσε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους οικονομικά ισχυρούς Ευρωπαίους και παρέπεμψαν για μια ακόμη φορά την υπόθεση στο συμβούλιο του Μαρτίου 2021 ίδωμεν. Ευρωπαίοι ,μέλη της Ε.Ε, με αυτά τα όπλα ο τούρκος θα γίνει περισσότερο απειλητικός για να επιβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις του εις βάρος δύο μελών της που έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις από μια χώρα υπό ένταξη που ουδέποτε πίστεψε στην εισδοχή της στην Ένωση. Θέλει να είναι χώρα υπό ένταξη για να καρπούται τα οφέλη από αυτή τη θέση. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύει από την άρνησή της να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της ένωσης και σταμάτησαν οι διαδικασίες ένταξης , το απέδειξε πρόσφατα και με την απαράδεκτη στάση της και επιθέσεις της εναντίον της Ε.Ε. Η Τουρκία υποχωρεί μόνο εάν της τρίξεις τα δόντια και αυτό έγινε με την αναγγελία κυρώσεων, όπου η Άγκυρα αναγκάστηκε σε παρελκυστική πολιτική και έριξε γέφυρες προς την Ε.Ε. 

_ Ο νομπελίστας Σεφέρης έλεγε «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Η Ελλάδα το έχει ζήση το γεγονός και στο παρελθόν , στη μικρασιατική καταστροφή του 1922 . Ο Κεμάλ πολέμησε εναντίον των Ελλήνων με ευρωπαϊκά όπλα, που αγόρασε από χώρες της Ευρώπης με τα χρήματα που του έδωσαν οι φίλοι τους Ρώσοι. Με ρωσικά χρήματα και όπλα πολεμά τους Έλληνες ο Κεμάλ. Τον Ιούλιο του 1920 ο μπολσεβίκος Λένιν του έδωσε του συναγωνιστή του Κεμάλ χρυσό αξίας 100 χιλ Οθωμανικών λιρών και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους 1 εκατ. χρυσά ρούβλια. Το εμπάργκο όπλων και τα μέτρα είναι η μόνη λύση για να συνετίσει την υπερφίαλη Τουρκία. 

 _ Αυτό που με προβλημάτισε ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου του 2020 ήταν η στάση του Προέδρου Μακρόν. Όλοι περιμέναμε μια διαφορετική στάση -θέση, μετά από τα όσα είχαν προηγηθεί από την τουρκική ηγεσία εις βάρος της χώρας του αλλά και με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό του. Δεν υπερασπίστηκε αρκούντως το κύρος του ιστορικού κράτους της Γαλλίας που έχει την τιμή να διοικεί. Υπέκυψε μάλλον στις πιέσεις της, κατά τα άλλα παραδοσιακού συμμάχου της Τουρκίας, Γερμανίας. Η συνάντηση Μακρόν –Μέρκελ και η επικοινωνία των υπουργών εξωτερικών Γαλλίας-Τουρκίας , λίγες μέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής δίνει μια εξήγηση της ¨ουδέτερης¨ στάσης της Γαλλίας. Η ουδετερότητα του γάλλου προέδρου επιβεβαιώθηκε και από τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος μετά το Συμβούλιο, αφού επιτεύχθηκε η αναστολή των μέτρων , επιτέθηκε και πάλι εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς , αυθάδεις , παράλογους και άδικους, δεν αναφέρθηκε καν στο πρόεδρο Μακρόν στον οποίο μόλις προ ολίγων ημερών είχε απευθύνει επιεικώς απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

 _Στη Τουρκία κάποιος έπρεπε να της μιλήσει και να τη βάλει στη θέση της, να σταματήσει τον νέο οθωμανισμό σε πολλά μέτωπα εκμεταλλευόμενη την απουσία των Η.Π.Α στη περιοχή και έχοντας τη στήριξη του¨ χριστιανού ορθόδοξου¨ ρώσου προέδρου Πούτιν. Αυτός βρέθηκε και είναι ο ΥΠ.Ε.Ξ των Η.Π.Α. Ο Κος Πομπέο έκανε το καθήκον του για να σώσει πρώτιστα το κύρος της χώρας του , αυτό που δεν έκανε η Ε.Ε. Με αναμφισβήτητα δικές του ενέργειες, επιβλήθηκαν επί τέλους από τις Η.Π.Α οι κυρώσεις στη διπρόσωπη Τουρκία, με αφορμή την αγορά των S-400 από την Ρωσία, αλλά και για τα όσα έπραξε τα τελευταία χρόνια στις γειτονικές χώρες της με τη δύναμη του ισχυρού και την ανεκτικότητα και τη στήριξη του σύμμαχου Πούτιν. Ευτυχώς που η Η.Π.Α αντιλήφθηκε το διπλό ρόλο της. . 

 Ολοκληρώνω με τις ακόλουθες επισημάνσεις που σχετίζονται άμεσα με τα τεκταινόμενα: . 

 α) Το Ελλάς –Γαλλία συμμαχία ανήκει σε άλλες εποχές, ευχόμαστε να ισχύσει και τώρα με την αγορά των αφων Ραφάλε. . 
 β) Η αναδίπλωση της Τουρκίας προς την Ε.Ε είναι ένα διπολικό παιχνίδι της Άγκυρας για να αποφύγει τις κυρώσεις , όπως δεσμεύτηκε το Συμβούλιο Κορυφής το Δεκέμβριο και να εφαρμοστούν το Μάρτιο του 2021. 
Ο επιτήδειος ουδέτερος παίζει για μια ακόμα φορά το παιχνίδι του . Η Τουρκία υποχωρεί μόνο εάν τις τρίξεις τα δόντια και η αποτροπή επιτυγχάνεται μόνο με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Ραφάλε ναι, αλλά πως !

 Όποιος πιστεύει στο _Ελλάς Γαλλία συμμαχία_ , για το συμφέρον και των δύο λαών, προτείνω : 

 _ Τα 4 μαχητικά αφη ραφάλε της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας ,που θα επισκεφτούν την 114 Π.Μ τον Φεβρουάριο 2021 για ασκήσεις με τους έλληνες πιλότους των mirage 2000-5, με πλήρη υποστήριξη σε μέσα και τεχνικούς, να παραμείνουν μέχρις ότου παραληφθούν τα 4 αντίστοιχα ελληνικά αφη. Αυτό , με την αμεσότητα που το διακρίνει, θα αποτρέψει ,προς το παρόν τουλάχιστον, τον εξ ανατολών κίνδυνο και ο Κος Ακάρ θα παύσει να υποβαθμίζει την ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της Ελλάδας με την προμήθεια των Ραφάλε. Εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο , ενίσχυσε την αμυντική σου δύναμη για αποτροπή. 

 . γ) Τέλος η κατάληψη του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, πρωτοφανές στα χρονικά και βαθύ πλήγμα στην ισχυρότερη δημοκρατία στο κόσμο. Μερικοί τα γεγονότα τα συσχέτισαν με τα ζοφερά της νύχτας των κρυστάλλων της 9ης Νοεμβρίου του 1938 του Γ’ Ράιχ . 
Ο τότε πρόεδρος Ρούσβελτ έλεγε «δεν μας εγγίζουν εμάς τέτοια γεγονότα» . Ίδωμεν!!!

 ΠΗΓΕΣ: στοιχεία από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα , εγκυκλοπαίδειες…. .

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ανώνυμο και προσβλητικό σχόλιο του Ανώνυμος 28 Ιαν 2021 - 11:00 που απευθύνονταν στον πρώην Προϊστάμενο του (κατά τα γραφόμενά στο διαγραφέν σχόλιό του) και Συντάκτη του παρόντος άρθρου και συνεργάτη του Ιστολογίου μας μας διαγράφηκε από του Διαχειριστές.
    Στο aeroporiapostratos ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ τέτοιου επιπέδου σχόλια (σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο) και θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ από τους Δχστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπτχος ε.α Γούδας ΑλέξανδροςΤετάρτη, Φεβρουαρίου 03, 2021 8:00:00 μ.μ.

    Πιστεύοντας στο _Ελλάς Γαλλία συμμαχία_ , για το συμφέρον και των δύο λαών, προτείνω συπληρωματικά της ανωτέρω ππρότασης του Αγαπητού Συναδέλφου:

    _ ''Τα 4 μαχητικά αφη ραφάλε της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας ,που θα επισκεφτούν την 114 Π.Μ τον Φεβρουάριο 2021 για ασκήσεις με τους έλληνες πιλότους των mirage 2000-5, με πλήρη υποστήριξη σε μέσα και τεχνικούς, να παραμείνουν μέχρις ότου παραληφθούν τα 4 αντίστοιχα ελληνικά αφη. Αυτό , με την αμεσότητα που το διακρίνει, θα αποτρέψει ,προς το παρόν τουλάχιστον, τον εξ ανατολών κίνδυνο και ο Κος Ακάρ θα παύσει να υποβαθμίζει την ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της Ελλάδας με την προμήθεια των Ραφάλε. Εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο , ενίσχυσε την αμυντική σου δύναμη για αποτροπή.'',να υπάρχει συνεχής παρουσία της Γαλλικής Αεροπορίας στην Τανάγρα (114 ΠΜ), τουλάχιστον 8-10 Αφων (μονοθέσια και διθέσια, για εκπαίδευση του προσωπικού μας που θα έχει επιστρέψει από Γαλλία, (ΟΞΤ)και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΉ συνεργασία,ασκήσεις, όλους τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες μέχρι τον Σεπ.21, καθόσον με παραλαβή ενός Ελληνικού Αφους ανά Μήνα από Ιούλιο του 21, δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική αποτρεπική ισχύς προς τους ''γείτονες'' μας.....

    Επίσης πιστεύω ότι η ανωνυμία με συκοφαντικά σχόλια για αναρτήσεις καταξιωμένων Συναδέλφων, είναι απρέπεια και αναδρία και ορθώς πράξατε που διαγράψατε τα ανώνυμα σχόλια της 28-01-21. Ισως θα πρέπει να μήν δέχεστε ανώνυμα σχόλια, στα πλαίσια του κώδικα δεοντολογίας σας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή ανάλυση καθώς και η πρόταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντα θετικός στις απόψεις σας κ. Αβραμίδη και ιδιαίτερα με τα παραδείγματα σας κατά καιρούς (στα άρθρα σας) για τις περικοπές των μνημονιακών νόμων που αφορούν εμάς τους αποστράτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μακάρι να εισακουσθεί η πρόταση αλλά οι πολιτικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨