Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΣΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ (17-10-2019)



Γράφει ο Παναγιώτης Καράμπελας
Σμηναγός ε.α.
Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ).


Είναι γνωστό ότι από την ΕΣΠΕ Λάρισας αποτολμήθηκε ημερίδα, με ανάλογη προβολή από...........
τον Πρόεδρό της Σμηναγό κ. Θωμά Ντιντιό.

Γενική είναι η εντύπωση ότι είχε μεγάλη, ίσως και απροσδόκητη επιτυχία, τόσο από πλευράς προσέλευσης, όσο και από πλευράς παλμού και θεματολογίας.

Κυριάρχησε η απόφαση του κ. ΥΕΘΑ για σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιο σάλο στους αποφοίτους των ΑΣΣΥ, αλλά και στις ΕΔ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή βράζει από πολεμικές ιαχές και προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, Μια άκρως επικίνδυνη περίοδος, όπου το ηθικό, το φρόνημα, η ενότητα, η ομοψυχία, η φιλοπατρία, η αποφασιστικότητα είναι άκρως απαραίτητα και αυτονόητο να διαμορφώνονται σήμερα στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο!!

Είναι δυνατόν μια τόσο αντιφατική και ανατρεπτική της δομής των ΕΔ επιστολή να έχει αφετηρία τον υπηρεσιακό χώρο του κ. ΥΦΕΘΑ; Του μέχρι πρότινος Α/ΓΕΣ; Δεν βίωνε το γενικότερο περιβάλλον, που ο οραματιστής Σουλτάνος της γείτονος, με τα απροσδιόριστης έκτασης ¨σύνορα της καρδιάς του¨ διαμορφώνει από καιρό;

Πέραν τούτου, δεν έχει πληροφορηθεί ο κ. ΥΦΕΘΑ ότι ανάλογες προσπάθειες, με έντονες συντεχνιακές οσμές, ¨συμπτωματικά¨ επανέρχονται ανά 10τείς περίπου κύκλους (1973, 1985, 1997, 2007) από ευκαιριακούς ¨οραματιστές¨ διαμόρφωσης μιας νέας ¨σύγχρονης¨ Δομής των ΕΔ¨, που ουσιαστικά επιφέρουν αποδόμηση ενός απόλυτα δοκιμασμένου και επιτυχημένου συστήματος λειτουργίας των ΕΔ; Δεν ξέρουν ότι τα μοντέλα που ονειρεύονται έχουν καθιερωθεί, σε κάθε χώρα, από ιδρύσεως των αντίστοιχων ΕΔ τους, με ανάλογη των σκοπών τους φιλοσοφία και αποστολή; Ονειρεύονται μήπως να μετατρέψουμε και εμείς τον Έλληνα Αξιωματικό και Υπαξιωματικό σε μισθοφόρο για υπεράκτιες αποστολές, κατακτήσεις και πολέμους; Θα τους προσαρμόζουμε πλέον σε ανάλογες αντιλήψεις και θα αφορίσουμε την μέχρι σήμερα γαλούχησή τους τις αξίες, ιδανικά και πατριωτικές ευαισθησίες;

Δυστυχώς, τους ¨αγώνες και τις αγωνίες¨ αυτών των κυρίων ¨αναθεωρητών¨, είχαν την ατυχία να βιώσουν φωτισμένοι, διορατικοί, σοβαροί και στιβαροί ηγέτες της ΠΑ και όχι μόνον, γνώστες της ιστορίας, της Ελληνικής πραγματικότητας και της αποστολής των ΕΔ στον ευρύτερο γεωπολιτικό περίγυρο της Ελλάδας, με ανάλογη στρατηγική, επιτελική και κριτική ικανότητα και ήταν φυσικό να τις έχουν απορρίψει και αποδοκιμάσει, οσάκις διανοούνταν να τις επαναφέρουν.

Ήταν, λοιπόν, φυσικό επακόλουθο η εντολή του κ. ΥΦΕΘΑ για προτάσεις δημιουργίας Σώματος Υπαξιωματικών να αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης και σχολίων πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της ημερίδας.

Το κορυφαίο σχετικό στοιχείο αποδοκιμασίας τούτου, κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΣΠΕΛ κ. Ντιντιό. Μια ενδεικτική σφυγμομέτρηση επί 783 ερωτηθέντων, οι 740 ήσαν κατά της σκέψης του κ. ΥΦΕΘΑ και 43 αναμένοντες το συγκεκριμένο σχέδιο για να τοποθετηθούν!! Σημαντικά ενημερωτική επί τούτου ήταν η απορριπτική δυνατή φωνή και ομιλία του Επσγού κ. Ανέστη Πιπικάκη, η οποία και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό.

Το ευχάριστο και ελπιδοφόρο ήταν και η υπόλοιπη θεματολογία με θέματα ουσίας και αξιόλογες προτάσεις των ομιλητών. Δείγμα συναδελφοσύνης και αλληλεγγύης αναδείχτηκε εκείνη τη βραδιά! Όλοι οι παρευρεθέντες ένοιωσαν ανάλογη συγκίνηση και χειροκρότησαν την ιδιαίτερα συναισθηματική φόρτιση και δυσκολία με την οποία ο συνάδελφός τους Λοχαγός κ. Δημ. Κοντούρης εξέφρασε, με έντονη πικρία, τη σκληρή και ιδιότυπη αδικία που βιώνει ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του, όντας σε καθεστώς ελαφράς υπηρεσίας, αλλά αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αντιμετωπίζονται άλλοι συνάδελφοί του. Μπράβο τους.

Ευχάριστο, αλλά με πολλά ερωτηματικά, ορισμένες άλλες διαπιστώσεις. Παραβρέθηκε στην Ημερίδα και ο Πρόεδρος του ¨αντίπαλου δέους¨, της ΠΟΕΣ, κ . Τσουκαράκης καθισμένος στα πίσω καθίσματα, χωρίς και να κάνει αισθητή την παρουσία του. Πάντως δεν μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει ως κατάσκοπο του αντιπάλου προγράμματος. Αλλά ούτε και ζήτησε να απευθύνει έναν απλό χαιρετισμό στους παρόντες συναδέλφους. Πολλά ειπώθηκαν. Ποικιλόμορφα σχολιάστηκαν και με κάποιες, όπως ακούγονταν, αναμενόμενες εξελίξεις…

Και ενώ ¨το αντίπαλο δέος¨ παρουσίασε αυτή την εικόνα, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ Επισμηναγός κ. Ρώτας, προϊστάμενη ¨αρχή¨ της ΕΣΠΕΛ, δεν έδωσε ούτε καν σημεία ζωής! Όταν, μάλιστα, επρόκειτο για μια πρωτοπόρα - στα μικρά συνδικαλιστικά βήματά τους - για την παραπέρα εξαγωγή συμπερασμάτων και βελτίωση της παραγωγικής λειτουργίας των.

Βέβαια, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός η διαφορετική άποψη που είχε ήδη εκφράσει ο κ. Ρώτας στις 7 Οκτωβρίου στην ΕΓΣ του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ), όταν σε αντίθεση με τους 10 από τους 12 άλλους Συλλογικούς φορείς και Ενώσεις που παραβρέθηκαν, δεν καταδίκασε την πρόταση του κ. ΥΦΕΘΑ, αλλά μίλησε περί ήδη ύπαρξης σώματος Υπαξιωματικών, μεταξύ των οποίων περιέλαβε και τους αποφοίτων των Σχολών ΑΣΣΥ, οπότε και άμεσα αποδοκιμάστηκε!! Ανάλογη ήταν και η απαντητική επιστολή του στον ΣΑΣ για τους λόγους μη υπογραφής του ψηφίσματος της ημέρας εκείνης, που το υπέγραψαν οι δέκα (10) από τους παρόντες εκτός του κ. Ρώτα (ΠΟΜΕΝΣ) και του Προέδρου της ΕΑΑΣ!! Τι σημαίνουν όλες αυτές οι συγκυρίες, δεν είναι δυνατόν να μην το καταλάβουμε, αργά ή γρήγορα. Αν και είναι ευκολονόητο.

Ερωτηματικά ανέκυψαν και από την στάση του παρευρεθέντα στην ημερίδα Γραμματέα Οργανωτικού της ΠΟΜΕΝΣ κ. Ηλία Κολύρη ό οποίος απέφυγε να απευθύνει χαιρετισμό.

Παρήγορο, ωστόσο, θεωρείται η τοποθέτηση του παρευρεθέντα Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕΣ κ. Δημ. Μεθενίτη που έκανε έκκληση να μην έρχονται οι ΠΟΕΣ και ΠΟΜΕΝΣ αντιμέτωποι και ότι θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, γιατί αυτό δεν το έκανε ο κ. Τσουκαράκης; Σε κάθε περίπτωση χειροκροτήθηκε και είναι ένα καλό μήνυμα. Ας μην διαφεύγει της προσοχής το σύστημα λειτουργίας ¨Διαίρει και Βασίλευε¨. Ένα τέτοιο μήνυμα είναι φυσικό να εκπέμπουν οι πολιτικού σχηματισμοί μας, προκειμένου να βρίσκουν τρόπο ποδηγέτησης του νεοπαγούς Συνδικαλιστικού Κινήματος στις ΕΔ.

Ήταν φυσικό να ακουστούν και απόψεις για πρόσωπα με πολιτική απόχρωση και σχολίαζαν μάλλον απορριπτικά τέτοιες καταστάσεις να εμφιλοχωρούν στους συνδικαλιστικούς τους χώρων.

Η κομματική συμπόρευση έχει από το πρόσφατο παρελθόν αποδειχθεί ότι για το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν αν όχι καταστροφική, ήταν οπωσδήποτε απαξιωτική και οδήγησε στην ανυποληψία και κατάρρευση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί είναι να υπηρετούν το εργαζόμενο. ΌΧΙ οι συνδικαλιστικοί φορείς και οι εργαζόμενοι να γίνονται υποτελείς και περιστασιακά εργαλεία τους. Αυτοί οι εναγκαλισμοί είναι κατακριτέοι και βλαπτικοί.

Συνήθως, οι πολιτικοί και τα κόμματα θεωρούν τους συνδικαλιστικούς φορείς, ως πολιορκητικούς κριούς τους σε κάθε εργασιακό χώρο και δεξαμενές ψηφοφόρων. Αθέμιτες, οπωσδήποτε, απόψεις και σχέσεις!

Είναι βέβαιο ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αν δεν αντιληφθούν άμεσα το θανάσιμο των εναγκαλισμών με πολιτικούς και ιδιαίτερα με πολιτικά κόμματα, τα οποιαδήποτε οφέλη θα είναι σίγουρα προσωρινά και οι προσδοκίες των χιλιάδων συναδέλφων τους θα διαψευσθούν οικτρά.

Με αναγνώριση της θέσης του ο καθένας, με ειλικρινή και θαρρετή διεκδίκηση όσων δικαιούται, θα πρέπει να υπάρχει σαν αρχή να αγωνίζεται ο ένας για όλους και όλοι για τον έναν. Οι ευκαιριακές και συνήθως υπόγειες υφαρπαγές ωφελημάτων, με πλάγια μέσα και αντισυμβατικούς τρόπους, αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη και καταδικάζουν το συναδελφικό μέλλον και τον μαζικό αγώνα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΕΔ θα επιβιώσει και θα αποδώσει ΜΟΝΟ με εντιμότητα, αντικειμενικότητα, αίσθηση δικαίου και καθήκοντος, ΕΝΟΤΗΤΑ, συναδελφικότητα, καθολικότητα, αγωνιστικότητα. Χωρίς διαχωρισμούς και διχασμούς. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ΟΛΟΙ υπηρετείτε κατά πρώτον την Πατρίδα. Την Πολεμική Αεροπορία. Δεν μοιάζετε με κανέναν άλλο. Κρατηθείτε ψηλά και στη συνείδηση των συναδέλφων και του λαού.


--------------------


Αγαπητοί συνάδελφοι είναι ενδιαφέρουσα μια ημερίδα ε.ε. συναδέλφων που προσκεκλημένος παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχω καταγράψει κάποιες απόψεις και χρήσιμα συμπεράσματα. Ελπίζω να τα κρίνετε έτσι και εσείς για να τα δημοσιοποιείστε. Ευχαριστώ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨