Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠ.ΕΘ.Α & Α/Γ.Ε.Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Σ.Τ.Υ.Α - Σ.Υ.Δ - Σ.Ι.Ρ




Την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 και μετά από 15 ημέρες, ιδιαίτερα περιορισμένος χρόνος για τόσο σημαντικό και όχι εξαιρετικά επείγον θέμα, δημόσιας διαβούλευσης ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Αναφορικά με την δημιουργία της νέας Σχολής της Π.Α και της κατάργησης των ιστορικών Σχολών της Σ.Τ.Υ.Α , Σ.Υ.Δ και Σ.Ι.Ρ θεωρώ ότι η τοποθέτηση των τριών Συλλόγων Α.Σ.Σ.Υ της Π.Α, που κατατέθηκε από το Δ.Σ της Ε.Α.Α.Α την 14-4-2016 στον Νομικό Σύμβουλο του κ. ΥΕΘΑ, αλλά και στον κ. Α.ΓΕΑ  την 14-4-2016, κατά την επίσκεψή του , ήταν απόλυτη τεκμηριωμένη.
Αυτή λοιπόν η τοποθέτηση των τριών Συλλόγων αποκαλύπτει την πρόθεση ότι το σχέδιο νόμου δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση με τον τίτλο Σ.Υ.Α, όπως υποστηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση . Αντίθετα, όλοι οι συνάδελφοι που αναφέρονται στον τίτλο αυτό θεωρούν απόλυτα βέβαιο ότι υποκρύπτει τη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών, στο άμεσο μέλλον, οπωσδήποτε όχι με το Αμερικάνικο σχέδιο, αλλά με «Ελληνική παραλλαγή», καθότι τούτο είναι αδιανόητο για τη «φιλοσοφία» και τη σκοπιμότητα αυτών των διαχρονικών εισηγητών, παρά το ότι είναι και έστω ως πειραματισμός ανεφάρμοστο και επικίνδυνο για τον σημερινό επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ε.Δ. Δυστυχώς παραβλέπεται, η αλήθεια και οι συνέπειες που θα υπάρξουν, με την ακύρωση ενός δοκιμασμένου -  και με απόλυτα επιτυχημένου συστήματος Σχολών, με άριστα λειτουργικά και επιχειρησιακά αποτελέσματα. 

Ας δούμε λοιπόν ρεαλιστικά τι επιχειρείται με τα τέσσερα πρώτα άρθρα του σχεδίου νόμου που αφορούν την ίδρυση της νέας Σχολής της Π.Α. :
1.   Ιδρύεται Σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Υ.Α.). Η εμμονή χρησιμοποίησης του προσδιοριστικού «Υπαξιωματικών» - παρά τις κατά καιρούς τεκμηριωμένες επί του θέματος επισημάνσεις του Σ.Α.Σ, αλλά και πολλών συναδέλφων αποφοίτων Α.Σ.Σ.Υ της Π.Α - αναδεικνύει μια σκοπιμότητα, σε συνέχεια των από το 1973-74 διαχρονικών επιδιώξεων κάποιων «μελετητών» για εξέλιξη μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή, άλλα και ένα ενισχυόμενο στοιχείο ρατσισμού, που λειτουργεί διαλυτικά στη συνοχή και στις σχέσεις Αξιωματικών εξ ΑΣΕΙ και Αξιωματικών-Υπαξιωματικών εξ ΑΣΣΥ, στη συνεργασία και στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της Π.Α. Ίσως να ενοχλεί και το γεγονός ότι στις υπόψη σχολές εισάγονται υψηλού επιπέδου μαθητές με 16500-19000 μόρια. Και για να είμαι ακριβής η επιλογή του τίτλου της νέας ενιαίας σχολής δεν αφορά άμεσα τον σημερινό Αρχηγό, δεδομένου ότι αυτή είχε ληφθεί σε σχετική συνεδρίαση του ΑΑΣ από το 2010, όπου ΔΕΝ ελήφθη υπόψη ή δεν κατατέθηκε στην υπόψη συνεδρίαση επί τούτου υποβληθείσα σε Δ.Α.Ε και Γ.Ε.Α από το 2006-2007 σχετική τεκμηριωμένη μελέτη του Σ.Α.Σ και παρά τις επί τούτου μετέπειτα αντιδράσεις του Σ.Α.Σ. Το όλο θέμα παρά το ότι έμενε σε κάποια συρτάρια, ξαφνικά ήρθε στην επιφάνεια και μάλιστα με διαδικασίες επείγουσας διαβούλευσης κ.λ.π. Κατάλληλο timing, μήπως;

 Όλα όμως έχουν την εξήγηση τους. Το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο και φαίνεται να υλοποιείται βήμα-βήμα. Πρώτα δίνεται η τριετία η οποία ήταν πάγιο αίτημα των Συλλόγων Αποφοίτων των Σχολών ΑΣΣΥ μετά την ψήφιση του Ν.2913/2001 η οποία όμως τριετία επί της ουσίας δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των Σχολών που διέπει το επίπεδο εκπαίδευσης στο οποίο ανήκουν οι Σχολές ΑΣΣΥ. Εκτός αν θεωρείτε, ότι η εξοικονόμηση δαπανών (2,000,000€ από μισθούς Υπαξιωματικών) με την επιμήκυνση σπουδών κατά ένα έτος, διασφαλίζει από μόνο του και την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών, χωρίς να ακολουθήσει νομοθέτηση (Προεδρικό Διάταγμα) Πλαισίου Οργάνωσης και Λειτουργίας των υπόψη σχολών σε επίπεδο Ανώτερης Εκπαίδευσης!
Δεύτερο βήμα, η σκέψη-προβληματισμός σας κ. Υπουργέ, κατά την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του πεσόντος Υπαξιωματικού στο Άλσος Στρατού στου Γουδή την 26-9-2015, για την αναζήτηση τρόπου εξέλιξης των Υπαξιωματικών σε Στρατηγούς μέσα από μια δική τους επετηρίδα, πιστεύω ότι είναι μια συνέχεια από «προβληματιζόμενους», από πολλά χρόνια, για το μέλλον των Υπαξιωματικών, που σας προβλήθηκε για παράπλευρη με τη σημειολογία της ημέρας εξαγγελία. Αντί αυτού, εκτιμώ ότι αν όντως πάσχιζαν να λύσουν κάποια ζέοντα από πενταετίας προβλήματα ορισμένων εξ Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) Αξιωματικών, θα έπρεπε να σας είχαν ενημερώσει και καταθέσει σχέδιο τροπολογίας για αποκατάσταση των αποφοίτων των σειρών 40 και 41 ΣΤΥΑ - και όχι μόνο - οι οποίοι βιώνουν τόσα χρόνια τώρα (μετά από την ψήφιση του Ν.3865/10 και Ν.3883/10) μια ανείπωτη και προκλητική αδικία, έργο κάποιων άλλων «νομοπαρασκευαστών» περιορισμένης διορατικότητας για δίκαιη και ίση μεταχείριση αποφοίτων της ιδίας σχολής. Επιτρέψετε μου κ. Υπουργέ να αμφιβάλλω για τις ειλικρινείς προθέσεις τους. Μάλλον για γενικότερες σκοπιμότητες ενεργούσαν, όπως και πολλοί άλλοι στο παρελθόν.

Τρίτο βήμα, με το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου, στυγνά και ανελέητα διαπράττεται ιστορικής διάστασης έγκλημα! Ούτε σεβασμός, ούτε τιμή σε χιλιάδες αποφοίτων και πεσόντες των σχολών Σ.Τ.Υ.Α, Σ.Υ.Δ, Σ.Ι.Ρ. Διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν με μια φράση. Καλά, πάνω από 65 χρόνια προσφορά, ιδρώτας, αγωνίες, ΑΙΜΑ, τίποτα δεν τους συγκίνησε για να είναι πιο ευαίσθητοι στη διατύπωση; Φοβούμαι ότι θα σας στενοχωρήσω, μα δεν μπορώ να το κρατήσω. ΝΤΡΟΠΗ!!! Η ιστορία ούτε παραγνωρίζεται, ούτε παραχαράσσεται, ούτε σβήνεται!!! Λαοί που την ιστορία τους δεν διάβασαν ή δεν σεβάστηκαν, αλλοτριώθηκαν, χάθηκαν. Και η ιστορία της Π.Α έχει πολλές και χρυσές σελίδες. Δεν θα μας τις διαγράψουν. Ποια θα ήταν η αντίδρασή τους αν κάποια στιγμή κάποιοι επιχειρήσουν να σβήσουν τη Σχολή Ικάρων; Πώς θα ένοιωθαν εκείνοι, οι τόσοι πεσόντες τους, οι οικογένειές τους, οι δικοί τους άνθρωποι; Αυτή η Σχολή είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την ιστορία της Π.Α και με θυσίες σε ειρήνη και σε πόλεμο. Αν είναι δυνατόν να σβήσει με μια μονοκοντυλιά.  Έτσι και οι Σ.Τ.Υ.Α, Σ.Υ.Δ, Σ.Ι.Ρ δεν πρέπει να σβήσουν. Διαφορετικά φοβάμαι ότι οι αντιδράσεις, ίσως είναι απρόβλεπτες.

Στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Α/ΓΕΑ, σχολιάζοντας την πρόταση των Συλλόγων για επιλογή ονόματος με τίτλο «Στρατιωτικό Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πολεμικής Αεροπορίας» ανέφερε ότι καταρχήν δεν είναι αρνητικός στο θέμα αλλαγής του ονόματος. Φοβάμαι, όμως αν βρεθούν κάποιοι «προβληματιζόμενοι» και σας πουν «μα και τα άλλα δύο όπλα έχουν Σχολές (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ) δεν έχουν Ιδρύματα στον τίτλο τους». Και εδώ υπάρχει λύση, κατά την άποψή μου. Και μάλιστα με προοπτική για κατάλληλη αντιστοίχηση όλων των σχολών αυτών των Ε.Δ προς τις Α.Σ.Ε.Ι. Αντί λοιπόν για τίτλο των ενοποιημένων νέων σχολών Α.Σ.Σ.Υ της Π.Α ως «Στρατιωτικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα  - Π.Α.» προτείνω τον τίτλο «Σχολή Τεχνολόγων Αεροπορίας (Σ.Τ.Α)». Έτσι, με την ολοκλήρωση της εκκρεμότητας-προαπαιτούμενο για ενοποίηση πρώτα των σχολών ΑΣΣΥ της ΠΑ, που έχει θέσει η αρμόδια Διακλαδική  Επιτροπή για την αναβάθμιση στη συνέχεια όλων των ΑΣΣΥ των ΕΔ, σύμφωνα με το Ν. 2913/01, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τότε ως δόκιμος τίτλος «Ανώτερα Στρατιωτικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΤΕΙ) Ε.Δ» σε αντιστοίχηση με τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ). Προχωρήστε, λοιπόν, κ. Αρχηγέ Γ.Ε.Α και απορρίψτε τον προσβλητικό, απαράδεκτο και σκόπιμο τίτλο ως Σχολές Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Υ.Α)  και εισαγάγετε το «Στρατιωτικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Π.Α (Σ.Τ.Ε.Ι.-Π.Α) ή «Σχολή Τεχνολόγων Αεροπορίας (Σ.Τ.Α)». Καιρός να τελειώσει οριστικά το σίριαλ προσπάθειας υποβάθμισης των υπόψη Σχολών. Μια για πάντα.

2.   Η διάρκεια της εκπαίδευσης στη Σχολή είναι τριετής. Οι σπουδαστές που αποφοιτούν ευδοκίμως ονομάζονται Σμηνίες της αντίστοιχης κατεύθυνσης - ειδικότητας. Επιχειρείται λοιπόν αναβάθμιση της Σχολής, γίνεται τριετής η φοίτηση, οι Σπουδαστές που εισέρχονται είναι σε σχεδόν άριστο γνωστικό επίπεδο  με μόρια από 16500 έως 19000 αλλά ο βαθμός αποφοίτησης είναι ο ίδιος που ήταν και για τον απόφοιτο του 1949. Μα ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω την επιχειρούμενη αναβάθμιση!!! Και άντε να το δεχτούμε και αυτό , να ξεκινάμε Σμηνίες , ας δούμε λοιπόν τι γίνεται στο εξελικτικό. «Εεεε τι θέλετε τώρα να γίνεστε όλοι Ταξίαρχοι;;;;; Εδώ δεν αποδέχεστε θέσεις ευθύνης και θέλετε να γίνεστε Ταξίαρχοι;;;;». Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία 9 χρόνια κατά τις επισκέψεις του Συλλόγου στους εκάστοτε Αρχηγούς είχαμε εισπράξει το παραπάνω επιχείρημα. Και μάλιστα αν θυμάμαι καλά για κάποια χρόνια έως το 2011 οι Αξιωματικοί οι προερχόμενοι από ΑΣΣΥ της ΠΑ είχαν αποκλειστεί από τους Π.Ο.Υ για διεκδίκηση θέσεων ευθύνης, κάτι που επαναφέρθηκε με παρέμβαση του πρώην Α/ΓΕΑ κ. Τσαντηράκη. Με συγχωρείτε κ.κ Αρχηγοί , αλλά εσείς έχετε το καρπούζι, εσείς και το μαχαίρι. Επιλέχθηκε ο κ. Βούλγαρης να καλύψει θέση ευθύνης και δεν το δέχτηκε, παραμένει στάσιμος και δεν προάγεται στον επόμενο βαθμό. Είναι κοντά στην συνταξιοδότηση και αρνείται , στείλτε τον σπίτι του μια ώρα γρηγορότερα. Αλλά μην καταδικάζετε αυτά τα παιδιά που φοιτούν να μην έχουν όραμα να φτάσουν στο ψηλότερο σκαλί της εξέλιξης τους και να διεκδικήσουν ότι καλύτερο τους αναλογεί. Τουλάχιστον ότι προβλεπόταν από το Ν.2439/96. άρθρο 2 παράγραφος 8γ, ήτοι Σμήναρχο (χωρίς απαίτηση πτυχίου ΑΕΙ) για τους παλιότερους μέσης εκπαίδευσης αποφοίτους των σχολών Υπαξιωματικών της ΠΑ. Ας μπορεί να γίνεται και ένας Ταξίαρχος με πτυχίο ΑΕΙ, που θα θεσμοθετηθεί. Όχι να προβλέπεται στον ίδιο σχέδιο νόμου για τους Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς , (βλέπε άρθρο 18 , παράγραφος 9 & 10 του παρόντος σχεδίου νόμου) να εξελίσσονται ως τον βαθμό του Ταξιάρχου οι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ , αλλά ο απόφοιτος της αναβαθμισμένης νέας Σχολής να γίνεται μόλις και μετά βίας Επισμηναγός σύμφωνα με τον Ν.3883/10!!!!!!

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αρχηγέ,
Ειλικρινά λυπάμαι, γιατί ίσως σας στενοχώρησα με τις διατυπώσεις μου σε ορισμένα σημεία. Ίσως με θεωρήσετε ότι δεν σέβομαι τις θεσμικές θέσεις σας ή και εσάς προσωπικά. Σας δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι είμαι γαλουχημένος με αρχές και αξίες από την οικογένειά μου, από τη Σχολή μου Σ.Τ.Υ.Α και από την Π.Α. Έμαθα να σέβομαι και να τιμώ τις θεσμικές ηγεσίες μου. Ποτέ, όμως, δεν θεωρώ έντιμο να υποκρίνομαι, να συμβιβάζομαι με την αδικία. Τολμώ να παίρνω θέση. Θεωρώ ότι είναι χρέος μου και προς την Π.Α, για τα όσα σπουδαία μου πρόσφερε, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευχαριστίας.
Σας παρακαλώ θερμά, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, να αναθεωρήσετε τις όποιες σκέψεις σας και να προωθήσετε την απαιτούμενη νομοθεσία για ουσιαστική αναβάθμιση και των υποδομών-λειτουργιών της σχολής (κτίρια διαμονής, διδακτήρια, εργαστήρια, καθηγητές, γυμναστήρια, εστιατόριο, λέσχες, βιβλιοθήκες, κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής, κινηματοθέατρο, γήπεδα κ.α.) τα οποία θα συνάδουν και με το επίπεδο παιδείας με καθιέρωση πτυχιακής εργασίας, με ισοτιμία πτυχίων των αποφοιτησάντων με ανάλογους φορείς εκτός Π.Α.
Σε αντίθετη περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι η υστεροφημία σας θα πληγεί στον υπερθετικό βαθμό και θα εισπράξετε την κατακραυγή των 14.000 και πλέον αποφοίτων των Σχολών Σ.Τ.Υ.Α, Σ.Υ.Δ, Σ.Ι.Ρ. και όχι μόνο. Και θα είναι κρίμα για σας, αλλά και κατάφωρα άδικο για όλους αυτούς και ιδιαίτερα για όσους έδωσαν, για την Π.Α και την πατρίδα, ότι πολυτιμότερο είχαν: Τη ζωή τους.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Νικόλαος Βούλγαρης
Σμηναγός ε.α , Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Α.Α

Πρώην Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α (Σ.Α.Σ)

                       





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨