Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Στην Ελλάδα οι γιορτές είναι πλέον σιωπηλές



Εικόνα: Σπύρος Λίτσας Σπύρος Λίτσας (dimokratianews.gr)

Ενα από τα κορυφαία τραγούδια του Bruce Springsteen είναι το «The ghost of Tom Joad». Το τραγούδι μιλά για την Αμερική του Κραχ [sic] του 1929, αλλά και για την Αμερική τού σήμερα:

«Ανθρωποι περπατούν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών / πηγαίνουν κάπου δίχως γυρισμό / μοτοσικλέτες της τροχαίας εθνικών οδών περνούν πάνω από τη γέφυρα / ζεστή σούπα σε υπαίθρια φωτιά κάτω από τη γέφυρα / η ουρά των αστέγων περνά τη γωνία / καλώς ήλθατε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων / Οικογένειες κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους στα Νοτιοδυτικά / δίχως σπίτι / δίχως δουλειά / δίχως ειρήνη / δίχως ξεκούραση / Η εθνική οδός είναι ζωντανή σήμερα / Αλλά κανείς δεν αστειεύεται / κάνεις δεν ξέρει πού πάει / Κάθομαι εδώ στο λιγοστό φως που προσφέρει η φωτιά / Ψάχνω για το φάντασμα του Tom Joad».

Οι στίχοι του τραγουδιού αυτού μου ήρθαν στο μυαλό όταν ..........

την Παρασκευή που μας πέρασε βρέθηκα στην εξαιρετική εκδήλωση των Γιατρών Δίχως Σύνορα για τη δημιουργία ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου με γάλατα εβαπορέ στη γωνία Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας για όλα τα παιδιά αυτού του πολύπαθου τόπου, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας ή θρησκείας - πώς αλλιώς άλλωστε, αφού ο ανθρώπινος πόνος δεν εγκλωβίζεται σε ρατσιστικές απλουστεύσεις και σοβινιστικές χίμαιρες.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ δήλωσε: «Και με την πιο παράξενη φαντασία κανείς δεν μπορούσε να περιμένει ότι φτάσαμε εδώ. Ομως πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, ήρθαν αυτές οι ημέρες. Και όταν περιέγραφα τις καταστάσεις της Αφρικής με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν περίμενα ότι οι ίδιες εικόνες θα έφταναν κάποτε στην πατρίδα μας».

Πηγαίνοντας σε σπίτια φίλων και γνωστών το μόνιμο θέμα συζήτησης είναι πλέον όχι το μέλλον, ούτε καν το παρόν, αλλά πώς θα βγει ο χειμώνας. Οσοι, μάλιστα, έχουν παιδιά ή περιμένουν να γίνουν γονείς το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα φύγουν από την Ελλάδα για να έχουν τα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. Οποιος θεωρεί όλα τα παραπάνω υπερβολή προφανώς ζει σε άλλη χώρα. Εκεί που οι μισθοί έχουν ακόμα αξία, που οι φόροι δεν τιμωρούν τους πολίτες, αλλά βοηθούν την ανάπτυξη, που οι τιμές δεν αποτελούν ύβρι προς την πραγματική αγοραστική δυνατότητα τoυ αγοραστικού κοινού. Οποιος θεωρεί όλα τα παραπάνω λαϊκισμό προφανώς δεν κατανοεί γιατί αυτοί που δεν έχουν ψωμί να φάνε δεν τρώνε παντεσπάνι.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα άστεγο στη ζωή μου ήταν στα 18 μου, στο City του Λονδίνου. Μια μεγάλη πολυεθνική παρέα γυρίζαμε στο έρημο City, λόγω Κυριακής, προσπαθώντας να βρούμε μια pub που ένας φίλος μάς είχε δώσει τη διεύθυνσή της. Τον είδα στριμωγμένο στην είσοδο μιας χρηματιστηριακής εταιρίας -η ζωή ενίοτε έχει όρεξη για φριχτό χιούμορ- να προσπαθεί να ζεσταθεί. Πλέον αρκεί μια βόλτα στη Σταδίου το βράδυ για να συνειδητοποιήσεις ότι όλα τα υπόστεγα φιλοξενούν τα πρώτα θύματα της κρίσης. Μια κρίση που -δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό στην πλειονότητα του εγχώριου πολιτικού κόσμου- ακόμα δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει για την Ευρώπη και ακόμα δεν έχουμε δει την πραγματική της ένταση.

Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, θυμάμαι, έξω από το πατρικό μου στο Χαλάνδρι περνούσαν αυτές τις ημέρες πλανόδιοι μουσικοί που γέμιζαν με νότες όλη τη γειτονιά. Πριν από κάποιες ημέρες που βρέθηκα εκεί, κατεβαίνοντας στην Αθήνα για ένα συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μόνο σιωπή βασίλευε σε όλη τη γειτονιά. Οι πιο σιωπηλές γιορτές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨